logo

trugen jacn

ÇİN’İN ZULMÜ DİASPORA UYGULARINI “ACILARIN GÜNLÜK GÖLGESİ” GİBİ TAKİP EDİYOR

Çocuklar da Çin zulmü altında - YENİ ASYA

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times,  Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türk azınlıklara yönelik baskı ve zulmünün  diasporada yaşayan  Uygurlar için psikolojik baskı oluşturduğunu yazdı.

Özgür Asya radyosunun Uygurca internet sitesinde yer alan habere göre The New York Times gazetesi  8 Kasım’da  “Çin’in baskı ve Zulmü Diaspora Uygurlarını  Acıların Günlük Gölgesi Gibi Takip Ediyor.” başlığı ile bir  haber yorum yayınladı.

Bu haber yorumda   şu ifadeler yer alıyor :  ” Çin’in  İşgalindeki  Uygur bölgesinde  Müslüman Türklere yönelik 2017’de başlattığı  ” Büyük Esaret”  yurtdışındaki Uygurlar üzerinde  ağır psikolojik  baskı oluşturuyor. Çin baskı ve zulmünden  yurtdışına kaçmak zorunda kalan Uygurlar, Uygur bölgesindeki  ailelerinin acılarıyla başa çıkabilmek için büyük  psikolojik mücadele veriyorlar. Uygurlar bu konuda  psikolojik destek alarak bu acıları yenmeye  çalışırken,  bazı Uygurların  ise  psikolojik danışmanlık almanın önündeki  kendilerine özel kültürel engelleri aşması gerekiyor. Bu konuda yayınlanan ancak   resmi olmayan  bu konuda yapılan bir anketin sonuçları, yurtdışındaki birçok Uygur’un bir tür zihinsel travma, depresyon veya kaygıdan mustarip olduğunu göstermiştir.

Çin hükümetinin Uygurlara yönelik baskıları yasal hale getirmesinden 5 yıl geçmiş bulunmaktadır.  ÇKP yönetimi 01 Nisan 2017 tarihinde sözde Özerk Bölge Halk Kurultayınca kabul edildiği iddia ettiği  17 başlık ve 50 maddeden oluşan ” Radikalizm  Ve Terörle Savaş  Yasası ”  ile   bölgede yaşayan Müslüman Türkler için “7/24   Sürekli Uygulanan Günlük Baskı ve zulmü”  yasal hale getirmiştir. Disasporada yaşayan Uygurların ülkelerindeki aileleri ile her türlü iletişimleri tamamen kesilmiş durumdadır.  Diaspora Uygurları bu nedenle büyük ve ağır bir psikolojik baskı ile karşı karşıya kalmıştır. Diaspora  Uygurların buna karşı önlemleri  arttırdığı gözlenmektedir. Çeşitli ülkelerde yaşayan Uygur topluluklarının Topluluk liderleri bu durumun en az  zararla atlatılabilmesi  için  gönüllüler ve  profesyonel danışmanlardan oluşan  ekiplerle   bu “kronik krize” karşı harekete geçmiştir.  Bu gönüllüler ve Psikolojik danışma grupları  ABD’de başta Washington  olmak üzere bir çok kentte  ayrıca Belçika, Almanya ve Avustralya gibi bir çok  ülkede da kurulmuş ve faaliyete geçmiştir.

Nurgul Sabit : Çin’in Baskı ve Zulmü Sebebiyle Uygurlar Anormal ve adeta Sarhoş Gibiler

Avustralya’da sosyal hizmet uzmanı Nurgül Sabit(Sawut) bu ülkedeki durumu şöyle açıklamıştır : ” Avustralya’da yaşayan bazı  Uygur  insanlarımız  duygusal olarak  adeta sarhoş  ve anormal  bir durum ile karşı karşıyadırlar.  Onlar kendilerini sanki  da hiçbir şey olmamış gibi  hissettiklerini söylüyorlar. Ancak, bu durumdaki bazı Uygurların kültürel faktörler nedeniyle psikolojik danışma almakta tereddüt ediyorlar. ” şeklinde konuştu.

Share
341 Kez Görüntülendi.