logo

trugen jacn

ÇİN’İN TÜRKİSTAN DEVLETLERİNDE YAŞAYAN UYGURLARA BASKISI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Çekya’nin başkenti Prag merkezli  Özgür/Azatlık radyosu (RFE/RL)12 Eylül’de  çevrimdışı olarak ” Türkistan Cumhuriyetlerindeki  Uygurların Durumu” başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıya katılanların  ortak görüşü ” Çin’in  Türkistan  devletlerinde yaşayan ve bu ülke vatandaşları olan Uygurlar üzerindeki baskısının  günden güne arttığı   ve  bu durumun Çin’in  Türkistan  Cumhuriyetlerinin ile ilişkilerindeki çok önemli rol oynadığı “görüşü ağırlıklı olarak öne çıktı. 

Kazakistan'da Çin karşıtı Protestolar büyüyor

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM

Çekya  merkezli Azatlık(Özgür Avrupa) Radyosunca düzenlenen ” Türkistan Cumhuriyetlerinde Yaşayan Uygurların Günümüzdeki Durumu” başlıklı toplantı başkent Prag’da çevrimdışı olarak gerçekleştirildi.  Toplantıya ya, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komitesi  Başkan yardımcısı  Dr. Nuri Türkel, George Washington Üniversitesi  öğretim üyesi ve  Uygur  Türkleri/Doğu Türkistan uzmanı Prof.Dr.  Sean Roberts ve  İtalya merkezli Bitter Winter(Acı Kış)  internet Portalı’nın yazarı Bruce Panner  katılarak birer konuşma yaptılar.

Toplantıya 4 Eylül’de Kazak hükümeti tarafından  sınır dışı edilen ve 5 yıl giriş yasağı konulan ABD’li  İnsan Hakları aktivisti ve Araştırmacı Jen Bunin’in sınır dışı edilmesi ve 5 yıl süre ile kendisine giriş yasağı konması olayı damgasını vurdu.  Konuşmacıların  özellikle  yıllardan beri Çin’in toplama kampların kurtularak Kazakistan’a gelmeyi başaran  Uygur ve Kazak Kamp mağdurları ve tanıkları ile ilgili çalışmaları ile tanınan   Jen Bunin üzerinde odaklandığı görüldü.Ayrıca, bağımsız Türkistan Cumhuriyetleri yönetimlerinin  vatandaşları  olarak bu ülkelerde yaşayan  Uygurlar üzerindeki  baskılar  ve Uygurlar meselesinde  Çin ile işbirliği yapmasının nedenlerini analiz ettiler.

Protesto haberleri | Protesto haber | Sayfa 5

 

ABD.Dini Özgürlükler Komitesi Başkan Yrd.cısı ve Uygur  aktivist Nuri Türkel, ABD’nin Jen Bunin meselesini ciddiye alması gerektiğini ve Kazak makamlarını bu tür insan hakları  ve bu hakların çiğnenmesi üzerinde çalışma yapan Araştırmacıları engellememesi  ve    araştırmalara müdahale etmemeleri konusunda uyarması gerektiğini söyledi. Ayrıca Çin’in  geçmişte benzer engel ve yasaklamaları  ABD’li araştırmacılara uyguladığını  belirterek : ”   ABD yönetimi Çin’in bu haksız ve hukuksuz tutumu  konusunda Çin’i yeterince uyarmadığı için bu kez bu engel ve yasaklamaları Kazakistan’a yaydığını ” de ifade etti.

ABD’li Akademisyen ve Uzman Prof.Dr.Sean  Roberts, Kazakistan’ın Uygurları Çin’e iade etmesinin şaşırtıcı olmadığını, ancak Çin’den gelen etnik Kazakların faaliyetlerinin diğer Türk meselelerinde Çin ile işbirliği yapmasına izin vermesinin şaşırtıcı olduğunu söyledi. Kazakistan meseleden uzaklaşmaya çalışırken, bunun Kazakistan’ın geleceği için çok önemli olduğunu söyledi.

Share
256 Kez Görüntülendi.