logo

trugen jacn

ÇİN,MÜSLÜMAN TÜRK AZINLIKLAR İLE ÇİNLİ MUHALİFLERE YÖNELİK BASKILARA SON VERMELİ!

Avustralya’nin  Tasmanya Eyaleti    Milletvekili ve  Yeşiller Partisi Lideri Cassy O’Connor  dün Parlamento’da yaptığı konuşmasında Çin’in İşgalindeki Uygur bölgesinde yaşayan Müslümün azınlıklar ile  diğer ÇKP’lı olmayan Çinli muhaliflerde yönelik  uygulamalarından son derece rahatsız olduğunu açıkladı. Ayrıca,Çin’in baskısı ile Fas’ta tutuklanan Uygur sığınmacı İdris Hasan’ın serbest bırakılması gerektiğini  de  bildirdi. açıkladı. 

Cassy O'Connor Milletvekili

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Avustralya’nın Tazmanya eyaleti Milletvekili ve  Yeşiller Partisi Lideri  Cassy O’Connor  Federal Parlamento’da yaptığı konuşmasında Uygurları ve Fasta tutuklu Uygur Sığınmacı İdris Hasan’ın  durumunu dile getiren bir konuşma yaptığı açıklandı.

Yeşiller partisi Lideri O’Connor  Çin Hükümetinin Uygurlara ve diğer Çinli muhaliflere yönelik muamelesinden rahatsız olan tüm Tazmanyalılar adına konuştuğunu bugün Parlamentolar Arası İttifak’a Çin’in  talebi ile Fas’ta tutuklanan Uygur sığınmacı İdris Hasan’ın serbest bırakılması için Fas Adalet Bakanı  Mustafa Ramid’e yazılan   ortak  mektubu imzaladığını de bildirdi.

Avustralya Yeşiller Partisi Lideri O’Connor Konuşmasında şunları de dile getirdi ;

” Fas hükümeti, Çin hükümeti tarafından çıkarılan uluslararası tutuklama emrinin ardından  tutukladığı Uygur Sığınmacı İdris Hasan’ı (Yidiresi Aishan)  derhal serbest bırakmalıdır.

Uluslararası Af Örgütü  başta olmak üzere bütün  STK’lar, İdris  Hasan’ın  Çin’e iade edilmemesi ve bir an önce serbest bırakılması ve Uygur bölgesihde yaşayan Müslüman  azınlıklara yönelik baskı, zulüm , keyfi gözaltılerin sona erdirilmesi için daha fazla çaba sarfetmelidir.

Avustralya’da yaşayan  Uygur toplulukları  yaşadıkları bu ülkede Çin’in baskısi ile korku ve endişe içinde yaşıyorlar . Onlar ÇKP ve onun Avustralya’daki destekçilerinden gelen tehditler,korkutmalar ve  gözdağı   ile karşı karşıya  bulunmaktadır,Bu konuda Federal yönetim gerekli tedbirleri almalıdır.

Avustralya için İnsan hakları,demokrasi ve özgürlükler çok önemlidir.   Özgür ve demokratik bir  ülkenin  vatandaşları olarak,  Çin’in insan hakları ihlallerini  en çok gündeme getiren ve konuşabilen bizler  olmalıyız.

Çin’de Uygurlar, Tibetliler ve diğer etnik azınlıklar etnik soykırım uygulamaları ile karşı karşıyadırlar. Uygur kadınlarının toplu olarak gözaltında tutulması,  etnik Çinlilerle zorla evlendirilmeleri, kısırlaştırılmaları ve her gün işkence ile zulme uğramakta ve tehdit edilmektedir. Bu durum ise tanım olarak, Çin Komünist hükümeti tarafından yapılan bir soykırım girişimidir.

Tazmanya Eyaleti  Parlamentosu’nun diğer Üyelerini Çin konusunda Parlamentolar Arası İttifak’a katılmaya, İdris  Hasan  mağdur insanları  savunmaya ve Çin’deki mevcut rejimin akıl almaz  insanlık dışı uygulamalarını dile getirmelerini  ve gerçeklerini  konuşmaya çağırıyorum.

Çin’in işgalinde yaşayan Müslüman Türk azınlık Uygurlar ve diğerlerinin sorunlarının daha fazla gündeme getirebilmeleri  için çok çaba sarf etmeleri ve güçlü Liderlik etrafında tek ses olmaları gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Avustralya Parlamentosu önümüzde hafta   yapacağı özel bir oturumda Fas’ta tutuklu Uygur sığınmacı  İdris Hasan’ın davasını ve Çin’de  baskı ve zulme uğrayan tüm Uygur halklarının ve diğer etnik azınlıkların durumunu genel olarak ele alacağı ve sonuç raporunu ise  Avustralya yönetiimi başta BM. ve diğer uluslararası kurum ve kuruluşlara sunacağı de açıklandı.

Gezi Rehberi | Gezgindir Gezenin Adı: Dünyanın Alt Ucuna Yolculuk, TAZMANYA

Kaynak :  https://tasmps.greens.org.au/media-release/persecuted-uyghurs-need-political?fbclid=

 

Share
220 Kez Görüntülendi.