logo

trugen jacn
08 Aralık 2014

ÇİN,BUGÜN Dr. İLHAM TOHTI’NIN 7 ÖĞRENCİSİNİ DE MAHKUM ETTİ.


ئىلھام توختىنىڭ 7 ئوقۇغۇچىسىغا 8 يىدىن 3 يىلغىچە قاماق جازاسى بىرىلگەن

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerini yasal olmayan ve insanlık dışı sindirme,mahkum ederek yok etme ve topluca hapsetme operasyonlarını hız kesmeden sürdürüyor.
İşgalcı Çin Yönetiminin emrindeki sözde Urumçı Orta Halk Mahkemesi, bugün sabah itibariyle Urumçi tren garı ve Sebze ve Meyva hali intihar saldırılarının failleri olduğunu iddia ettiği 8 müslüman Uyguru idam cezasına mahkum ederken,bir diğer cezalandırma ve mahkumiyet haberi de yine Urumçi’den geldi. Geçen ay Urumçi’de temiz duruşması yapılan ve ömür boyu hapis cezası Yüksek Mahkemece onanan Uygur bilim insanı ve Uygurların vicdani olarak bilinen,insan hakları aktivisti Doç.Dr.İlhamTohti’den sonra onun 7öğrencisi daha bugün 3 -8 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdığı açıkladı.
Çin yönetimi Dr.Tohtı’nın öğrencilerinin yargılanması ve mahkum edilmesi ile ilgili her hangi bir açıklama yapmazken, bu mahkumiyet kararı Dr.Tohtı’nın Çinli Avukatı Liu Şav Yuen’ın twetter eskortlar hesabından yaptığı açıklama ile duyuruldu.
İngiliz yayın kuruluşu BBC.’nın Çince internet portalında yer alan ve Av.Liu’nun twetter hesabının kaynak olarak gösterildiği haberde, Dr.Tohtı’nın Pekin’de Üniversite’de öğrencileri olan Ferhat Halmurat,Şöhret Nejat, Muttalip Emin(İstanbul Ün.Sosyoloji Y.Lisans öğrencisi) Abdulkayyum Abdulhamit,Atikem Ruzi (Muttalip Emin’in Sözlüsü) Ekber Emin, Çin’de azınlık olarak yaşayan ve Çinli olmayan bir Ulusa mensup Lu Yuvey olmak üzere toplam 7 öğrenciyi 3-8 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığı bilgisi yer aldı. Ancak,kime ne kadar ceza verildiği hakkında her hangi bir ayrıntı haberde yer almadı.
Dr.Tohtı’nın Pekin’de çeşitli Üniversitelerinde öğrenim gören bu 7 öğrencisi onun yakın yardımcıları ve onu çok seven öğrencileri olarak biliniyordu.Bugün mahkum edilenlerden Muttalip Emin,Dr.Tohtı’nın en yakınındaki isimlerden biri olarak tanınıyordu.Muttalip Emin 2012’de Yüksek Lisans yapmak üzere Türkiye’ye gelmiş ve İstanbul Üniversitesine Sosyoloji ana bilim dalında Yüksek Lisans programına yerleştirilimişti.Muttalip Emin 2013 yılının Temmuz ayında Pekin’de bulunan Nişanlısı Atikem Ruzi ile Hoten’de bulunan ailesini görmek için Pekin üzerinden memleketine gitmişti.Pekin havaalanında Çin polisi’nce tutuklanan ve 79 gün kendisinden haber alınamayan Muttalip’ın ailesi ve sözlüsü zor ve sıkıntılı günler geçirmişti. Daha sondra Pasaportuna ve diğer evraklarına el koyan Pekin polisi kendisini Hoten’de bulunan ailesinin yanında denetimli olarak kalmasına izin vermişti.Pasaportu geri verilmediği için Türkiye’ye gelemeyen Muttalip Emin bu kez, Sözlüsü Atikem Ruzi ile birlikite mahkum edilmiş bulunuyor.
Uluslar arası İnsan Hakları Örgütleri, ve gözlemciler, Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur halkının sindirerek korkutmak ve teslim almak temelli böyle tahrik amaçlı toplu tutuklama ve kolektif mahkum etme uygulamalarını devam ettirirlerse, bunun kaçınılmaz kötü soruçlarına de katlanması gerektiği noktasında birleşiyorlar.

Kaynak : BBC.İnternet Haber Sitesi(Çince )

Etiketler: » » » »
Share
3229 Kez Görüntülendi.