logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTANLI AZİZ : ÇİN,TÜRKLERİ İŞKENCE İLE KATLEDİP CESETLERİNİ YAKIYOR

Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Abduhalik Aziz, Çin’in işgalindeki ülkesi Doğu Türkistan’da işlenen insanlık dışı korkunç cinayetlerini anlattı. Aziz, Çin’in toplama kamplarına hapsettiği masum Uygur,Kazak,Kırgiz ve diğer Türkleri envaiçeşit Çin İşkenceleri ile öldürdüklerini, ailelerini vermeyerek cenazelerini yakarak yok saydığını bildirdi. Uygur Türkü Aziz ayrıca Çin’in Müslüman Türklere uygulandığı işkenceleri tek tek anlattı. Kendi ana baba ve çevresi hiç bir suçları başka soru sorarak Toplama kamplarına kapattığını, onların hayatta olup olmadıları hakkında hiç bir bilgisinin olmadığını açıkladı. 

Doğu Türkistan'daki toplama kamplarını anlattı: İşkence ile öldürüp, cesetleri yakıyorlar

Sümeyye KAYAALTI (bursahayat.com.tr)

Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik uyguladığı zulme dünya ülkeleri sessiz kalıyor. Doğu Türkistan’da eğitim adı altında toplama kamplarında zorla tutulan genç, yaşlı, kadın ve çocuklar işkenceye uğruyor, tecavüz Türkiye’de ve çift görüşmelerine izin veriliyor. Anne ve babasının suçsuz olmasına rağmen, hapse mahkum edildiğini söyleyen 24 Doğu Türkistanlı Abduhalik Aziz Bursa Hayat’a konuştu. Aziz, ülkesinde yaşanılanların yanı sıra, ailesinin şu anda olmadığını bilmediğini ve onlar için çok endişelendiğini anlattı.

-Merhaba. Kendinizden bahseder misiniz?

-Merhaba ben Abduhalik Aziz. Doğu Türkistan’ın Kaşgar İfadesi doğdum. 2015 yılında eğitim almak için Mısır’a gittim. 7 Mayıs 2017 yılında ise, Mısır’dan Türkiye’ye geldim.

-Doğu Türkistan’da şu an olanlar mı?

-Doğu Türkistan’daki kamplarda gösteri yapılıyor, kısırlaştırılıyor ve zorla kürtaj yapılıyor. Kocaları toplama kampına olan hanelerine ait olanlar yanlış yerleştiriliyor. Uygur kızları zorla Çinlilerle evlendiriliyor, Çocuklar ailelerinden koparılıp kamplarda asimile olabilir Çinli olarak yetiştiriliyor. Gençlerin yetiştiricileri, hak eğitimli canlı organ öğretileri. Yaşlı, erkek, kadın, çocuk demeden her türlü fiziki ve manevi kamplarda yapılıyor. Kamplarda sakatlanamayacaklar, antrenmandan sonra yakıyorlar. Ölmek olan kişilerden olan kişiler için ailelerine sahip olmak. Kampta çalışan işçi köle olarak çalıştırılıyor.Yurt aileleriyle geçmek, dini ibadetler yasaklanıyor. Ve camiler kapatılıp yıkılıyor. Uzun kadınların etekleri sokaklarda, caddelerde belediyeler tarafından kesiliyor. Uygurların mimari tarihi ve gündelik kültürlerini ve mezarlarını yok ediyorlar.

Kendi ülkenizde ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?

-Yurtlara gitmeden önce anlatacağımları anlatacağım. 3 – 4 arkadaşımla yolda beraber yürürken polisler kontrol kontrol ediliyorduk. Başörtülü kadınlar yaşlı, genç demeden polisler tarafından araca bindirilerek karakola götürülüyordu. Hiç kimse karşılık gösteremiyordu, ‘neden böyle yapıyorsunuz’ diye soran terör suçuyla tutuklanıyordu.

Anne ve babanız suçla suçlandı mı?

-Babam 8, annem ise 6 senelik cezana çarptırıldı. Hiçbir suçu yok. Çin hükümeti, bizleri yok etmek için her türlü yalan bahanelerle ve özellikle benim yurt dışında olduğumu suç sayarak hapse attı. Bu sene 5 yaşında olan kardeşimin de nerede olduğunu ve hayatta olmadığını bilmiyorum.

Hapisteyken ailenizle görüşme hakkınız var mı?

-Ailem hapisteyken içinde buluşumuz 21. Yüzyıl’da internet dünyasında görüşebilmem gerekiyordu. Ama Çin hükümeti izin vermiyor. Ben annem ile babamın şu an hayatta olduğunu dahi bilmiyorum. Onlar için çok endişeliyim.

-Baskılar önceki dönemlere bugünde arttı mı yoksa azaldı mı?

-Baskıların daha da arttığını üzülerek belirtmeliyim.

-Dünya ülkelerinin sesinizi duyduğunu düşünüyor musunuz?                                                                                                              

-Maalesef dünya ülkeleri bu duruma karşı sessiz … Ancak Doğu Türkistan’da soykırım oluyor. Tarih yok oluyor ve dünya buna susuyor.

Biz Türk’üz; soydaşız, aynı dindeniz. Bizim kitabımız için bize sesi, Çin’in buına alınmasını istiyoruz. Şunu özellikle belirtmek isterim ki;  Doğu Türkistan’da Çinliler Uygurlara ‘akrabalık projesi’ diye bir uygulama uyguluyor. Yani arkadaşlar Uygur Türklerinin sabahları aynı sofraya servisler. Domuz eti yemeye, içki içmeye zorluyorlar. Eğer Uygurlar kabul etmezse, Çinliler direk polise haber veriyor. Daha sonra o aileyi kampa götürüyorlar. İçki içip paenleri olanlar de, Müslüman’ın istediği zaman…

Kaynak: https://www.bursahayat.com.tr/haber/dogu-turkistan-daki-toplama-kamplarini-anlatti-iskence-ile-oldurup-cesetleri-yakiyorlar-2

Share
360 Kez Görüntülendi.