logo

trugen jacn

ABD,KANADA VE HOLLANDA’DAN SONRA AVUSTRALYA DA ÇİN’E “SOYKIRIMCI” DİYECEK

ABD.Kanada ve Hollanda’nın Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerin Soykırım olarak tanımasından sonra Avustralya de harekete geçti. Avustralyalı senatör Rex Patrick de, Çin’in Uygurlara yönelik muamelesini soykırım olarak tanıma çağrısı yaptı.

Senator Rex Patrick

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Avustralyalı bağımsız senatör Rex Patrick, Çin’in Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerinin soykırım olarak kabul etmesinden sonra Çin’in Uygur Müslüman azınlığa yönelik muamelesini soykırım olarak tanıması için Avustralya Parlamentosunun üst kanadı Senatoda harekete geçti ve Senatörlerlerden bu konuda destek istedi.

Güney Avustralyalı bağımsız senatör Rex Patrick,kendisinin hazırlayıp sunduğu önerilen önergenin -15 Mart’ta Senato’nun  gündemine gelmesi beklendığiri ve Uygur soykırımı konusunda Avustralya’nın uluslararası topluma katılması gerektiğini bildirdi.Ayrıca. Çin’in Uygurlara yönelik acımasız ve insanlık dışı baskı zulmünün soykırım olarak tanınması konusunun Avustralya’da siyaset yapan büyük partiler için bir test olarak görüleceğini de ifade etti.

Senator Rex, imtidardaki Morrison hükümeti şimdiye kadar Çin’in Sincan bölgesindeki durumu soykırım olarak tanımlamayı reddetmiş olsa da , dışişleri bakanı Marise Payne, “yeniden eğitim kampları etrafında, özellikle zorunlu çalıştırma ile ilgili bazı çok korkunç raporlar, kadınlara yönelik sistematik işkence ve istismarla ilgili olarak bir şeyler yapması gerektiği yolundaki açıklamasının çok önemli olduğunu de ifade ediyor.

Senatör Rex Patrick’in taslak önergesi,  geçtiğimiz Şubat ayında Kkanada parlamentosunun soykırım kararı ile Trumpe yönetimi tarafından geçtiğimiz Aralık ayındaki Soykırım kararının ardından gündeme gelmesi önemli bulunuyor. Bilindiği gibi Biden yönetimi de yürürlükte olan ( Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) Sincan’daki Uygur halkına karşı soykırım yaptığı yönündeki) kararının yürürlükte kalacağını açıklaması ve bu konudaki kararlılığına işaret ediyor.

Çin'in batı Sincan bölgesindeki Kaşgar'ın güneyinde, Yangışar'daki bir konutta jiletli telin arkasındaki Çin bayrağı.

Çin’in kueybatısında bulunan Uygur özerk bölgesinin Kaşgar Vilayetine bağlı Yangihisar ilçesinde bulunan etrafı diken ve jiletli tellerle çevrilmiş bir Çin tipi Toplama Kampı ve tellerin arkasında dalgalanan Çin bayrağı.Fotoğraf: Greg Baker / AFP / Getty Images

Önerilen önerge Senato Rex’in Önergesi : “ÇHC’nin Uygurlara yönelik muamelesinin soykırım suçu teşkil ettiğini kabul edilmeli ” diyor

Senato Rex’in önergesinde şu maddeler öne çıkıyor ;

1- ÇHC’nin “gözaltı merkezlerindeki işkence ve istismara derhal son vermesini, 

2- Kitlesel toplama kampları, ev hapsi ve zorunlu çalıştırma sistemini ortadan kaldırmasını,

3- Tüm zorlayıcı nüfus kontrol önlemlerini durdurması

4- Uygur bölgesi ve diasporada ve dünyanın çeşitli ülkelerinde sığınmaçı Uygurlar ile merkezi Çin’de ca Çin’in başka yerlerinde  yaşayan Uygurlara ve diğer dini ve etnik azınlıklara yönelik her türlü baskı ve zulme son sona erdirmesi

Bu Soykırım Önergesi Diğer Partiler ve Çinli Şahinler İçin Bir Test

Büyük partilerin Patrick’in resmiyetini inkar etmeye çalışması veya karmaşık bir dış politika meselesiyle ilgilendiği gerekçesiyle hareket etme iznini reddetmesi olasıdır. Ancak bu gerçekleşirse, senatör önergeyi getirmek için bekleyen emirleri askıya almayı planlıyor, iddia ettiği bir şey herkesin konuyla ilgili nerede durduğunu gösterecek.

Patrick, önergesinin ele alınışını genel olarak Senato için değil, aynı zamanda Wolverines denilen ve çoğunluğu Koalisyon Milletvekillerinden  oluşan ve aynı zamanda birkaç İşçi Partisi temsilcisinin de içinde yer aldığı “Çin şahinleri” olarak adlandırılan grup için de bir test olarak görüyor .

Patrick Guardian Avustralya’ya verdiği demeçte, “Şu anda uluslararası yelpazedeki ülkelerin ortaya çıktığını görüyoruz ve Sincan’da olanların soykırım olduğunu ilan ediyoruz ve Avustralya’nın bunda bir rol oynaması gerekiyor” dedi.

“Sonuç olarak, diğer hükümetlerin sahip oldukları şekilde tepki vermelerine neden olan uluslararası kabul görmüş bir dizi gerçek var. Ayağa kalkan ve bir şeyler söyleyen milletlerle değerleri paylaşıyoruz. Çin’in diplomatik ve ekonomik gücü nedeniyle çok taraflı bir yanıta ihtiyacımız var. “

Dışişleri Bakanı : Uygurların Durumu Yakından İlgilendiğimiz Bir Konu

Avustralya Dışişleri Bakanı Payne, geçen hafta Avustralya’nın Çin’in eylemlerini soykırım olarak etiketlemeyi düşünüp düşünmediğine ilişkin Guardian Australia’nın sorularını yanıtlamadı, ancak Pazartesi günü Sky News’e şunları söyledi: “Bu ifadeye biraz farklı bir yaklaşımımız var. Ve bunu bilgiççe veya anlamsal bir şekilde kastetmiyorum, ancak Birleşik Devletler’de olduğu gibi hem Birleşik Krallık hem de Kanada böyle bir beyanda bulunmak için farklı mekanizmalara sahiptir. Ama yakından incelediğimiz bir şey. “

Payne ayrıca, Avustralya’nın Çin’e BM’nin insan hakları yüksek komiseri Michelle Bachelet’e “Sincan’a uygun erişime sahip olmasına” izin vermesi yönündeki çağrılarını da yineledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Raab : Ruhlarımız Öldü

Bu, Pazartesi günü Çin’de Uygur Müslümanlarına karşı işlenen insani suçların endüstriyel ölçekte işlendiğini söyleyen İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın yaptığı çağrıya benzer . Çinli yetkililer ve Bachelet’in ekibi arasında böylesi bir gerçeği değerlendirme misyonunun şartları üzerine görüşmeler devam ediyor.

Çin hükümeti, Sincan’da “el altından hiçbir şey olmadığını” ve yabancı hükümetlerin ve medyanın “Sincan ile ilgili konularda Çin’in temelsiz karalamasını durdurması gerektiğini” defalarca söyledi.

Senato yeniden başladığında önerilen önergenin kabul edilmesi, Pekin ile gerilimi yeniden alevlendirecek gibi görünüyor.

Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Avustralya direktörü Elaine Pearson, Birleşik Krallık, Hollanda ve Kanada’da son zamanlarda yapılan güçlü açıklamaların, “Avustralya hükümetini, Sincan’da meydana gelen ciddi suistimalleri ele almak için ne tür adımlar atabileceğini düşünmeye teşvik etmesi gerektiğini” söyledi.

Pearson, “Örneğin Avustralya, BM İnsan Hakları Konseyi aracılığıyla Çin hakkında yeni bir izleme ve raporlama mekanizmasının kurulmasını desteklemeli” dedi.

Bu konuyla ilgili bir Senato oylaması olasılığı, Morrison hükümetinin arka tezgahından Tayvan’la bir serbest ticaret anlaşması müzakere etme çağrılarıyla karşı karşıya kalmasıyla ortaya çıkıyor – Pekin için bir başka yüksek hassasiyet meselesi.

Queensland Liberal National parti senatörü Matt Canavan, Yeni Zelanda’nın Tayvan ile zaten bir ticaret anlaşması yaptığını ve Avustralya’nın da bir ticaret anlaşması yapmasının “çok mantıklı” olacağını söyledi.

Avustralya’daki Taipei Ekonomi ve Kültür Ofisi temsilcisi Elliott Charng ile geçen hafta bir araya gelen Canavan, Çin’in son haftalarda demokratik olarak yönetilen adaya karşı askeri baskıyı tırmandırması nedeniyle Tayvan’a karşı hissettiğini söyledi .

Canavan, Guardian Avustralya’ya, “Diğer ülkeleri her zaman agresif bir şekilde hareket etmekten caydırmamız gerekiyor ve Tayvan ülkemizin iyi bir dostu” dedi.

“Çin’den çok farklı bir dizi tehditle karşı karşıyayken, biz de Çin hükümetinin haksız ve yasadışı ticaret yaptırımlarından etkilendik.”

Daha önce Avustralya’yı Tayvan’ı bir ülke olarak resmen tanıma yönünde daha ileri bir adım atmaya çağıran Yeni Güney Galler Liberal senatörü Concetta Fierravanti-Wells, “Tayvan ile bir serbest ticaret anlaşmasını desteklemekten çok mutlu olacağımı söylemeye gerek yok. . “

Anthony Albanese liderliğindeki bir parlamento heyeti ile Tayvan’a 2018 yılında seyahat eden Victoria Emek senatörü Kimberley Kitching, bunun “gelişen bir demokrasi, iyi bir küresel vatandaş ve bölgedeki savaş sonrası ekonomik başarının parlayan bir örneği” olduğunu söyledi.

Senato’nun dışişleri, savunma ve ticaret referansları komitesine başkanlık eden Kitching, ticari çeşitlendirmenin “Avustralya ve Tayvan arasındaki iki yönlü ticareti artırmanın yollarını aramanın ötesinde, Tayvan’ı diğer çok taraflı forumlara ve gayri resmi derneklere dahil etmeye kadar uzanmalıdır ”.

Kaynak : https://www.theguardian.com/world/2021/mar/02/australian-senator-calls-to-recognise-chinas-treatment-of-uighurs-as-genocide?fbclid=

Share
325 Kez Görüntülendi.