logo

trugen jacn

G7’DEN AÇIKLAMA : ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ HAK İHLALLERİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ!

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

7 sanayileşmiş ülkenin dışişleri bakanları   yayınladıkları ortam bir açıklama ile Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da Türk halklarına karşı yönelik insan hakları ihlallerinden derin endişe duyduklarını belirterek : “Çin yönetimini BM. insan hakları bildirgesindeki temel insan hakları normlarına  saygı göstermeye çağırıyoruz.” açıklamasında bulunduğu bildirildi. 

ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Komiseri’nin  katılımı ile 25- 26 Kasım’ 2024 tarihlerinde İtalya’nın başkenti Roma’da  yaptığı toplantının ardından  ortak bir bildiri yayınlandı. 7 sanayileşmiş ülke ile   AB Yüksek Komiserinin önemli uluslararası konulardaki ortak tutumunu açıklayan bu açıklamada, Uygur bölgesinde yaşayan ve etnik Çinli olmayan Müslüman Türklerin  mevcut durumuna  özel olarak değinilmesi dikkat çekiyor.

G7 ve farklı Arap ülkelerinden Dışişleri Bakanlarının İtalya'da düzenlenen G7 Dışişleri Bakanları toplantısında bir araya geldiği Palacongressi'den bir görünüm, 25 Kasım 2024, Pazartesi.

Ortam bildiride yer alan diğer önemli  konuların başlıkları  ise şöyle ;

  • Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığı  ve nükleer silah tehdidi
  • Çin  başta  diğer ülkelerin Rusya’ya askeri yardımları
  • Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan Uygurlar başta tüm diğer halklara karşı uyguladığı  insan hakları  ihlallerine ilişkin bir çalışma  başlatılması
  • Uygur bölgesi ve Tibet  başta olmak üzere  Çin’deki insan hakları durumuyla ilgili endişelerin devam ettiği
  • Hong Kong’da temel insan hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması ve sivil toplum kuruluşlarının  çalışmalarının engellenmesi
  • Hong Kong’ta  45 demokrasi yanlısı politikacı ve aktivistin  tutuklanarak  hapsedilmesinin Hong Kong’daki demokratik iklimi ve çeşitliliği daha da kötüleştirdiği
  • Hong Kong’un  mevcut anlaşma ve sözleşmeler ile güvence altına alınan  hukuki durumuna ve temel  ilkelere olan güvenini zayıflatmıştır.
  • Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını desteklenmeye devam edilmesi ve bu pozisyonunun  asla sarsılmayacağı
  • Rusya’nın, özellikle nükleer silah kullanımı başta olmak üzere, Ukrayna’ya yönelik bir saldırı savaşında nükleer silah kullanma tehdidini asla  kabul edilemeyeceği ve dikkate almayacağı  özellikle vurgulanıyor.

Açıklamada, yedi sanayileşmiş (G7) ülkenin Çin’i küresel ticarette önemli bir ülke olarak tanımasına ve onunla olumlu ve istikrarlı ilişkiler kurmak istemesine rağmen, “Çin’in Rusya’ya başta insansız hava araçları olmak üzere silah tedarik eden şirketlerinin engellenmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Açıklamada ayrıca, geçtiğimiz günlerde Çinli bir şirketin bir Rus şirketiyle birlikte Kaşgar Ekonomik  Bölgesinde silahlı insansız hava araçları(SİHA)  üretim üssü kurduğu  ve bu durumun  Avrupa Birliği’nin de özel ilgi alanı içinde olduğu ve dikkatle takip edildiği de bildirildi.

 

Share
164 Kez Görüntülendi.