logo

trugen jacn

KAZAK AKTİVİSTLER ÇİN’İN KAZAKLARA ZULMÜNE KARŞI MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR

ئۇيغۇر ئېلىدىن قازاقىستانغا كۆچۈپ بارغان قازاقلار «خىتايدىكى قېرىنداشلىرىمىزنى قوغداش» نامىدا ئۆتكۈزگەن تۇنجى نۆۋەتلىك ئاخبارات ئېلان قىلىش يىغىنىدىن كۆرۈنۈش. 2017-يىلى 17-ئۆكتەبىر، ئالماتا.

Uygur haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistanlı Kazak Türkü aktivistler Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Kazak Türklerine  karşı baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarına karşı mücadelelerini ısrarla sürdürüyor.
Kazakistan’ın Alma-Ata şehrinde yaşayan ve aslen Doğu Türkistanlı kazak Türklerinden olan Kazak insan hakları savunucusu ve aktivisti Meken Karirali Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da yaşayan kazaklara karşı soykırım uygulamalarını  ifşa ederek kınadı ve tepki gösterdiğini bildirdi.  Çin’in kazak Türklerine karşı baskı,sulüm ve soykırım uygulamaları .ile ilgili bir rapor hazırladıklarını de bilidirdi.  İnsan hakları aktivisti Kadırali son aylarda Kazakistan’a seyahat amacı ile giden Kazakların  döndüklerinde Çin işgal yönetiminin takibatına maruz kaldığını ve bir çok kazak’in  haksız yere  yargılana rak çeşitli cezalara çarptırıldıklarını  de açıkladı.
Özgür Asya radyosu’na açıklamalarda bulunan   Doğu Türkistan asıllı  Kazak Türkü aktivist Kadiralı özellikle Ağustos 2016’de Pekin’den Urumçi’ye atanan ve Tibet’teki insanlık dışı faşist uygulamaları yüzünden  Tibet Canisi olarak ün yapan ÇKP. Bölgesel genel sekreteri Çin Çuvenggou’nun önceleri Uygurları baskı ve Çin nazizmi temelli icraatları ile ezdiğini belirterek şöyle konuştu ; “ ÇKP.Sekreteri Çin, 2017 yılı başından itibaren daha önce Kardeşlerimiz Uygurlara karşı başlattığı baskı, zulüm ve  sindirme ve soykırım uygulamalarınıbu kez Kazaklara yöneltti.  Kur’an okuyan ve namaz kılan kazakları cezalandırdı.Türkiye ve Kazakistan’a seyahat edenleri hapsetti.
Biz Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Kazaklara karşı uyguladıkları baskı,zulüm ve hak ve hukuk ihlallerini içeren bir rapor hazırladık.Bu raporda çeşitli ağır ve uzun süreli hapis cezalarına çarptırılan 112 kişi ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.Biz bu raporları Kazakistan’daki faaliyetlerimiz çerçevesinde basın toplantıları düzenleyerek kamu oyu ve yetkililer ile paylaştık.Bundan sonra de bu tür çalışmalarımızı devam ettireceğiz “dedi.

Türkiyedeki Doğu Türkistanlıların resimleri ile ilgili görsel sonucu

Çin,Yıllardır,Uygurlara Baskı ve Zulmediyordu,Şimde ise Kazaklara Başladı
Doğu Türkistan asıllı Kazak Türkü ve İnsan hakları aktivisti Meken Kadirali Çin’in yıllardan beri Uygurlara baskı ve zulmettiğini ve soykırım uyguladıkları buna karşılık ayrı din,dil ve değerleri paylaşan Kazak halkına nisbeten pek ilişmediklerini ancak,bu yılın Ocak ayından beri Kazaklara da ayni Uygurlara yaptığı gibi baskı ve zulme başladığını ifade ederek şöyle dedi ; “ Kazakistan’a  yakınlarının yanına giden Kazakların pasaportları zorla ellerinden alındı ve pasaport sahipleri tutuklandı. Hapsedilenlerin sebebini soranları dahi tutuklayarak onların yanına hepsediyorlar.  Çin,kendilerinin açtığı İslam Enstitüsü’nde öğrenim gören Kazak din adamlarını dahi tutuklamaktan çekinmiyor. Bu nedenle biz Çin zulmüne maruz kalan Kazak Kardeşlerimizin sesi olabilmek adına   çalışacağız.Şimdiye kadar olduğu gibi Çin’in bu baskı ve zulmünü Kazakistan ve uluslara arası topluma duyurmak için basın toplantıları başta çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz.”şeklinde konuştu

İlgili resim

Çin’in Doğu Türkistanlı Kazaklara Baskı ve Zulmünü Kazakistan Hükümetine İlettik
Kazakistan’da yaşayan Doğu Türkistanlı Kazak Türkü aktivisit Meken Hıdırali Çin’in Kazaklara uyguladığı baskı ve sulüm uygulamalarını Kazakistan Hükümetine bildirdiklerini ifade ederek sözlerini söyle sürdürdü ; “Biz Çin’in Doğu Türkistan’da yaşayan Kazaklara karşı baskı ve zulüm uygulamalarını sürekli olarak Kazakistan yönetimine ileterek bilgilendiriyoruz. Bu kez hazırladığımız 112  Kazak kişinin durumlarının ayrıntılı olarak yer aldığı raporu de kendilerine takdim ettik.Bu raporu ve ileride hazırlayacağımız benzer rapor ve çalışmalarımızın sonuçlarını Kazakistan ve Türkiye  başta olmak ülke yönetimlerine  demokratik ve insan haklarına önem veren ülkelere,BM.başta olmak üzere insan hakları ve hukuk ile ilgili bütün kurum ve kuruluşlara sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

İsa Yusuf Alptekin resimleri ile ilgili görsel sonucu

Türkiye’de Yaşayan Kazak Türkleri
Stalin Kuklası Türklerin celladı Çinli Faşist general Şeng Si Sey’in baskı,katliam ve Sovyet- Çin ortak devlet terörüne isyan eden Doğu Türkistanlı Kazak Türkleri Çinliler ile çatışarak göç etmek zorunda kalırlar. Daha sonra Altay,Tarabağatay ve Kumul’un Barköl bölgesinde yaşayan Kazak Türklerinin bir bölümü kafileler halinde Komşu Müslüman Tunganların yaşadığı Çinghay eyaleti ile  Doğu Türkistan’in güneyi ve kuzey Tibet yolunu takip ederek 1937 yılında Hindistan’a (Keşmir’e) iltica ederler. 1949 yılında Doğu Türkistan’ın Komünist Çin orduları tarafından işgal edilmesi öncesi Altay,Tarbağatay ve Urumçi bölgesinde yaşayan Kazaklar Önderleri Ali Bek Hakim öncülüğünde aynı güzergahı takip ederek yine aynı şekilde Keşmir’e sığınırlar. Toplam 18 bin kişi olarak yola çıkan bu kazak Türklerinin % 90’lık  büyük bir bölümü kendilerini takip eden Çin işgal askerleri ile catışmalarda,daha sonra şiddetli soğuk,açlık ve çeşitli hastalıklar sonucu  yüksek Himalaya dağlarındaki göç yolunda hayatlarını kaybetmişlerdi. 1949’da Keşmir’e iltica eden Uygur Türkleri ile buluşan Doğu Türkistanlı bu Türkler,Doğu Türkistan Liderleri murhum Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin’in Türkiye devletimiz  nezdindeki girişimleri sonucunda 1952 yılının sonunda  Hindistan’ın Bombay Limanından Basra’ye gemi ile oradan da İstanbul-Bağdat demir yolu ile Türkiye’ye iskanlı göçmen olarak getirilmişlerdi. Türkiye’nin Manisa(Salihili) Niğde(Altay Köyü ile Sultanhani ilçesi) Kayseri(Develi.Yeşilhisar ve Yahyalı ilçeleri) illerine toprak ve ev verilerek yerleştirilmişlerdi. Az bir bölümü Uygur Türkü olan bu Doğu Türkistanlılar daha sonra İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere göç ederek yerleştiler.Halen İstanbul’un Zeytinburnu,Küçükçekmece ve Bağcılar(Kazak kenti) ilçelerinde yaklaşık 50 bin civarında Kazak Tükü’nün yaşadığı tahmin edilmektedir.

 

 

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
2150 Kez Görüntülendi.