logo

trugen jacn

İSRAİLLİ YAZAR KRONFELD :ÇİN’İN UYGURLARA YAPTIĞI SOYKIRIM,HİTLER FAŞİZMİ İLE AYNI(1)

  Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerin karşılaştığı baskı, zulüm,etnik ayırımcılık.dini ve ırkı soykırım  uygulamaları ile onların içinde bulunduğu çok sıkıntılı ve dayanılmaz zor durum , özellik batı medyasında gündem oluşturmayı sürdürüyor. Uygurların günümüzdeki  dramatik durumunu yakından izleyen ve  ilgi duyan bazı araştırmacılar ve medya kuruluşları  ile Gazetecilerin   Doğu Türkistan’da mevcut   durum hakkındaki kısıtlı gözlem ve izlenimlerini ortaya koyan çalışmaları   bu ülkedeki İşgalci Çin’in soykırım uygulamaları   konusunda uluslar arası toplumu bilgilendirme noktasında  çarpıcı bilgi ve yorumları bir hayli  yararlı olmuştur. 
Bu gazetecilerden biri ise,İsrailli bir Yahudi olan kadın Gazeteci-yazar Ezra Kronfield’dir.
Ezra Kronfıld’in  Doğu Türkistan konusundaki haber yorumu   ABD’nin önde gelen  ” Karşı Darbe “ adlı haber portalında yayınlamış olup, bu yazı büyük ilgi  uyandırmıştır.  İsrailli Yahudi Yazar Ezra Konfild Doğu Türkistan izlenimlerini “ Çin’in Uygurları Acımasızca Bastırması“ başlığı ile yayınladığı yazısının giriş bölümünde Uygurların tarihi  ve yakın geçmişi hakkında bilgiler vermektedir.  Uygurların  son yıllarda  İşgalci Çin yönetimince dini inaçlarına getirilen baskı ve yasaklamalarına ayrıntılı  olarak  yer vermesinin yanı sıra ,Çin işgal yönetiminin  uyguladığı  ırkı aşağılama ile kültür ve medeniyet  sahalardaki ağır baskı ve yasaklamalara maruz kaldıklarını  gerçeğini  ortaya  koymakta ve dikkatleri bu konuya daha çok çekmektedir. Kendisinin Doğu Türkistan’ın günümüzdeki mevcut durumunu ortaya koyabilmek için yaptığı çalışmalarını  kısıtlı  bilgi ve imkanları ile  gazetecilik görevini yapmaya çalıştığını  belirtmektedir. Ayrıca bu çalışmasına başlarken, Uygurlar konusundaki ilgi ve merakının onlar hakkında daha çok bilgilere ulaşması için kendisini zorladığı  belirtmektedir. 
İnsan onurunu yitirmeyen ve gerçek  gazeteci İsrailli Yazar Ezra Kronfild’in Özgür Asya radyosunun haber sitesinde yayınlanan makalesinin Uygurca özeti Uyghurnet.net  okuyucuları için TİLMAÇ tarafından Türkiye Türkçesine aktarılarak aşağıda yayınlanmıştır.Kendisine teşekkürlerimizi sunarız. 

Yahudi Soykırı resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Nazi’lerin Yahudi Soykırımında ÖldürülenYahidi  Bir Ailenin Evladı olarak Diktatörlere Karşı Mücadele Verenlerin Durumu Beni Yakından  İlgilendirmektedir.

Nazilerin  Yahudi soykırımında ailesini yitirmiş bir Yahudi Ailenin evladı olarak Hitler  gibi diktatörlere karşı mücadele veren toplumların  durumu beni çok yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle bir süre önce ben Uygurların de Almanya’da yaşayan Yahudiler Faşistlerin baskı ve soykırımları ile aynı akibeti yaşamakta olduklarını anlatan bir makaleyi okudum ve bu konuda  bilgiler edindim.  Bu makale benim çok ilgimi çekti.Bunun üzerine ben Uygurlar hakkında yayınlanan  başka bir çok makale ve incelemelere ulaştım ve bunları büyük bir merakla okuyup inceledim. Bu kaynaklar sayesinde ben bu makalemi kaleme alarak yayınladım.
Çin yönetimi Uygurların edebiyatı.sanatı ve hatta şiirleri dahi günümüzde siyasi baskıya maruz kalmanın bir objesi haline getirmiştir. Bu sahalarda eserler veren şair.yazar ve sanatçılar ağır baskılara uğuramaktadırlar.Uygurların kültür ve sanatındaki bol konular  ve zengin çeşitlilik,  onların viran ve yok edilmeleri için için esas ve temel  nedenlerden biri olduğu gerçeğine  yakinen  şahit oldum.
Çin’in Uygurlara karşı bu uygulamaları gerçekten Han ırkçılığı ile ancak açıklanabilir. Bu durumu çok büyük bir kabahat-suç  ve insanlığın  ortak kültür ve medeniyetine yönelik bir insanlık suçu olarak görüyorum. Uygurların kültür ve medeniyetinin  çok özgün ve bir çok güzel çeşitliliğe sahip  olduğunu yakinen gördüm.Uygurların Böylesi nadide ve seçkin bir kültür ve medeniyet  eser ve ürünlerinin aslında bu ülkeyi yönetmesi için Pekin’den yollanan ÇKP.Sekereteri Çin Çuvenggou gibi bir zalim yöneticinin eline bırakılmaması ve onun eli ile yok edilmemesi gerekirdi . Ben Çin yönetiminin özellikle Uygurların kültür ve medeniyetine yaptıklarının nedenleri hakkında çok düşündüm ve bunu aklıma bir türlü kabul ettiremedim.Bu, İnsan havsalesinin alamyacağı bir durum. Çin’in Uygurların bu kadar güzel ve ince kültür ve medeniyetine karşı yok etme uygulamalarını duyunca ve bizzat görünce  kendimce bütün bu yaptıklarından  tıksındım ve bir insan olarak şükründüm ve kendimce nefret ettim. Daha doğrusu kendimden geçerek adeta aklımı oynattım,desem yeridir.

Uygurlar Hayatın Bütün Sahalarında Hedef Haline Getirilmiş,Ama Dünya Bu Durumu Pek Bilmiyor
Günümüzde Doğu Türkistan’da  yaşayan Uygurlar hayatlarının her sahasında Çin’in baskı,zulümleri ile   yok edilmesi gereken hedef -obje haline getirilmiş olduğu çok açık ve net olarak görülmesine rağmen, dünyanın bu durumun farkına varmaması ve bu konuda pek   bilgi sahibi olmamaları beni çok şaşırttı. Uygurların günümüzde dramatik durumu bugün İsrail işgali altındaki Filistinli Arap Müslümanlardan onlarca kat daha kötü ve beter  vaziyettedir.Uygurların bu çok kötü  ve feci durumunu Uygur dünyanın bilememiş ve bu konuda bilgi sahibi olamamasında Çin’in katı sansürünün çok etkili olduğu kesin.Ayrıca, medyanın ilgisizliğinin sebebi olarak başka amillerin de olduğunu düşünüyorum.

Uluslar Arsa Toplumun Uygurlar Konusundaki  Bilgisizliği Kabul Edilemez
Uluslar arası toplum ve medya günümüzde Uygurlar Tibetliler ile Çin arasındaki ilişkilere odaklanması veya bu münasebetler hakkında fikir yürütmeleri yerine daha çok İsrail-Filistin meselesine odaklanmış durumda ve daha çok bu konu gündemdedir. Bana göre Uygurların mevcut dramatik durumu uluslar arası medya’da daha çok gündeme gelmesi gerekir. Uluslar arası toplumun,ülkelerin ve STK.ların Uygurların mevcut durumu hakkında yeterli derecede bilgi zahibi olmamaları asla kabul edilemez. Bu konuda Özgür Asya radyosunun çok iyi çalıştığını yakinen görüyorum. Bu radyo Uygunların günümüzde karşı karşıya bulunduğu bir çok meseleleri kanıtları ile birlikte ortaya koyarak  kamu oyuna duyurulmasında büyük rol oynamakta olduğunu  bizzat görmekteyim. (1.bölümün sonu.yazı devam edecek.)

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
2765 Kez Görüntülendi.