logo

trugen jacn

AVRUPA PARLAMENTOSUNDA ” UYGUR DOSTLUK GRUBU” KURULDU

ياۋروپا پارلامېنتىدا «ئۇيغۇر دوستلۇق گۇرۇپپىسى» نىڭ قۇرۇلۇش مۇراسىمىدىن كۆرۈنۈش. 2017-يىلى 19-ئۆكتەبىر، بىريۇسسېل، بېلگىيە.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 19 Ekim’de, “Uygur Dostluk Grubu” kuruldu. “Friends of Uyghur” adlı etkinlik adı altında Avrupa Parlamentosu binasında parlamenterler ve çeşitli STK’ları bir araya getirildi.

Uygur Dostluk Grubu’nun kurulmasında Bulgaristan Türklerinden İlhan Küçük ve Romanya Macar-Sekel azınlığından Csaba Sogor öncülük ettiği öğrenildi. Ayrıca Temsil Edilmeyen Milletler ve Halklar Organizasyonu’nun (UNPO) da Dünya Uygur Kongresi ile beraber Avrupa Parlamentosu’nda bu grubun kurulması için büyük çaba gösterdiği belirtildi.

Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen etkinlik UNPO temsilcisi Lucia Parrucci’nin, Çin’in Uygurlar üzerindeki yoğun insan hakları ihlallerine dair konuşması ile başladı. Bulgaristan ve AP milletvekili İlhan Küçük, Uygurların kendi kültürlerinin can damarlarının Çin devleti tarafından yasaklandığını engellendiğini vurguladı. Örnek olarak ise, yakın tarihte okullarda anadil eğitiminin yasaklanması uygulmasını gösterdi. İlhan Küçük, AP’nin yapılan insan hakları ihlalleri karşısında Çin’e baskı uygulamakla yükümlü olduğunu belirtti.

ياۋروپا پارلامېنتىدا «ئۇيغۇر دوستلۇق گۇرۇپپىسى» نىڭ قۇرۇلۇش مۇراسىمىدىن كۆرۈنۈش. 2017-يىلى 19-ئۆكتەبىر، بىريۇسسېل، بېلگىيە.

Romanya’nın Macar ve Sekel kökenli milletvekili Csaba Sogor ise, Çin eğer uluslararası platformlarda büyük rol oynamak istiyorsa Uygurlar gibi kendi azınlıklarının insan haklarını korumak zorundadır, ifadelerini kullandı.

Etkinlik çeşitli STK’ların temsilcileri ve Uygur sözcülerinin konuşmalarıyla devam etti. Etkinlikte önemli akademisyenler de söz aldı. Dr. Marie Holzmann, İlham Tohti’ye dikkatleri çekerek ömür boyu hapsinin büyük bir adaletsizlik olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz aylarda Çin hapishanesinde hayatını kaybeden insan hakları savunucusu Lui Xiabo’yu hatırlatarak İlham Tohti’nin aynı kaderi paylaşmasından korktuğunu aktardı. Ayrıca İlham Tohti’nin Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesi için birçok aktivistin çaba gösterdiğini hatırlattı.

İlham Tohti’nin kızı olan Cevher İlham da toplantıya video mesaj ile katıldı. Cevher İlham gönderdiği mesajda grubun babasına destek olmasından son derece mutlu olduğunu belirterek, serbest kalana dek babasına destek verilmesini umduğunu belirtti.

Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kadir de etkinlikte söz alarak AP’nin günümüz koşullarında Uygurlara uygulanan zulme dikkati çekmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Ayrıca etkinlikte Uluslararası Tibet Kampanyası üyesi Vincent Metten de söz aldı. Metten, Uygurlarla olan iş birliğini hatırlatarak kader ortaklığını ve işbirliğinin devamının önemine dikkati çekti.

Kaynak  :  http://qha.com.ua/tr/turk-dunyasi/avrupa-parlamentosu-nda-quot-uygur-dostluk-grubu-quot-kuruldu/161011/QHA

 

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1012 Kez Görüntülendi.