logo

trugen jacn

DOĞU TÜRKİSTANLI UYGUR ŞAİRE MÜNEVVER ABDULLAH, AVUSTRALYA ŞİİR ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gülümsüyor

Uygur Haber Ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Uzak Avustralya kıt’asında yaşayan  Doğu Türkistanlı 23 yaşındaki Üniversite öğrencisi genç şaire ve yazar Münevver Abdulla Avustralya genelinde düzenlenen bir şiir yarışmasında “Şiiriyet Mükafatı “ ödülünü kazandığı   bildirildi.
Özgür Asya Radyosunun bildirdiğine göre Genç Uygur Türkü Şaire ve yazar Münevver Abdullah’ın “ Yurdunu Arayan Çocuk = Vatanını İzdigen Bala ” adlı şiir serbest vezin ile yazılmış olup,çok yüksek edebi üslup,çok derin anlam ve edebi maharet ile yazıldığı   ve bu nedenle Seçici Kurul tarafından  bu ödüle layık görüldüğü bildirildi.

Uygur Şaire Münevver Abdullah Ödül aldığı  Yurdunu Arayan Çocuk adlı şiirinde  Doğu Türkistan’in “Tengritag- Teklimekan-İli(Gulca) gibi çoğrafi isimlerin kullanması ile güçlü milli duygu ve kendine özgü üslubu ile  öne çıkıyor. Onun şiirinde  Uygurların tarihteki kadim ipek yoluda ipekleri  taşımak için kullandıkları   develerden oluşan   “Kervan” ve benzeri isimler de sıkça yer alıyor. Ayrıca muhacerette doğan Münevver Abdullah bu şiirinde kendi kimliğini arama  ve bulma  duygusu,Ecdatları ile Ana babasının yaşadığı ancak kendisinin bir türlü görme imkanına sahip olamadığı sevgili vatanı Doğu Türkistan’a olan dayanılmaz hasret ve özlemini mısralarına yansıtıyor.  Genç şaire Münevver Abdullah yaşayamadığı ancak  büyük  bir özlemle hasretini çektiği ana yurdu ile ikinci vatan olarak kabul ettiği muhaceretteki ülkesi arasındaki karışık duygularını güçlü bir şekilde şiirlerinde öne çıkarıyor.
Genç Şaire Münevver Abdullah aynı zamanda Güney Avustralya Wilss Üniversitesi öğrencisi olup,onun şiirleri daha önceleri de bu Üniversitenin dergisinde de yayınlanmış ve büyük yankı uyandırmıştı.

Ödül Alan  Uygur Şaire Münevver Abdullah Kim ? 
Genç Uygur Şaire ve edip Münevver Abdullah ailesinin mültevi olarak geldiği ABD’de 1994 yılında doğmuş ve ilk,orta ve Lise öğrenimini bu ülkede tamamlamıştır.Daha sonra Güney Avustralya eyaletinin Güney Wilss Üniversitesi Tıp Bilimleri fakültesini tamamlamışı olup, halen Halk Sağlığı  ana bilim dalında yüksek Lisans öğrenimi görmektedir.
Münevver Abdullah 15 yaşından beri İngilizce şiirler  yazıyor.Onun şiirleri ABD.deki öğrenimi sırasında okul dergi ve gazetelerinde yayınlanmıştır.

Onun en son yazdığı  “ Ben Uygur’um ve Karşı koyacağım elbet. = Men Uygur. Men karşılık körsetimen” adlı İngilizce makalesi ABD’nin önde gelen yayın organlarından “Diplomat” dergisinin Haziran 2017 sayısında yayınlanmış ve büyük yankı yapmıştır.

Teşekkür : Mübarek Kurban bayramını idrak ettiğimiz şu günlerde işgalcı Çin’in cehenneme çevirdiği Doğu Türkistan’dan gelen kara haberler ile yüreklerimiz sızlayarak ağırmakta ve kalplerimize  lehte lehte kanlar ile dolmaktadır.   Müslüman Uygur Türklerinin Doğu Türkistan’da var olabilmek için kan dökerek ve can vererek mücadelelerini sürdürdüğü,  yurt dışında ise, Çin baskı ve zulmü ile Doğu Türkistan davasının  kamu oyuna anlatılıp duyurulması noktasında büyük sıkıntıların  yaşandığı bir gerçektir.   Genç Uygur Türkü Şaire ve edip,Münevver Abdullah kızımızın Avustralya kıt’ası çapında kazandığı bu “Avustralya Şiiriyet Ödülü ”  bizler için büyük bir teselli  ve  moral kaynağı  olmuştur. Genç Şairemiz Münevver Abdullah’ı   kazandığı bu ödülden dolayı Kendisini en içten duygularımızla tebrik eder. sağlık.esenlik ve huzur içinde nice  başarılarla dolu parlak bir gelecek niyaz ediyoruz. (UYHAM)

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1365 Kez Görüntülendi.