logo

trugen jacn
04 Şubat 2017

VAN-ULUPAMİR’DEKİ KIRGİZ TÜRKLERİ KURDUKLARI “AKÜY’DE KÜLTÜRLERİNİ TANITIYORLAR

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Van’ın Erciş ilçesindeki Ulupamir köyünde Kırgız kültürünü tanıtmak amacıyla kurulan “otağ”, fotoğrafçıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Zorlu doğa koşulları ve hastalıklar nedeniyle 1980’li yıllarda Afganistan’ın Pamir Yaylası’ndan göç etmek zorunda kalan, dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından 1982’de Türkiye’ye getirilen Kırgız Türkleri, Erciş ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Altındere mevkisinde oluşturulan Ulupamir köyünde kültürlerini yaşatıyor.

Kendilerine özgü yaşamları, çadırları ve atlarıyla fotoğraf sanatçılarının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çeken Kırgızlar, köye gelen misafirlerini, kurdukları büyük çadırda ağırlıyor.

“Çayımızı çorbamızı eksik etmiyoruz”

Köylülerden Kenan Aytaç, amaçlarının kültürlerini tanıtmanın yanı sıra ilçe ekonomisine de katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Ağır kış şatlarına rağmen misafirlerini sıcak bir ortamda konuk ettiklerini anlatan Aytaç, şöyle konuştu:

“Otağ çadırında eski motifleri barındıran ürünler yapıyorum. Dizilere ve üniversitelere kıyafet temin ediyorum. Ayrıca yurt içi ve yurt dışından sipariş verenlerin ürünlerini özenle hazırlayarak gönderiyoruz. Bu kültürün tanıtılması açısından da sosyal sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Gelen turistlere fotoğraf çekimi ve misafirperverlik konusunda elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Çayımızı, çorbamızı, hoşgörümüzü onlardan eksik etmiyoruz. Burayı görmek isteyen herkesi Van Erciş’e bekliyoruz.”

KAYNAK :  http://724.kg/gundem/444/t%C3%BCrkiye-deki-soyda%C5%9Flar%C4%B1m%C4%B1z-k%C4%B1rg%C4%B1z-k%C3%BClt%C3%BCr%C3%BCn%C3%BC-tan%C4%B1t%C4%B1yor  AA

Etiketler: » » » » » » »
Share
1481 Kez Görüntülendi.