logo

trugen jacn
21 Aralık 2016

ABD.PEKİN BÜYÜKELÇİSİ : Dr.TOHTI VE DİĞER ÇİNLİ AKTİVİSTLER SERBEST BIRAKILMALI

dr-ilham-coklu-resmi

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
ABD.’nin  Pekin Büyükelçisi Max Bukos Sayphine,Çin yönetimin Çin halkına karşı uyguladığı insan hakları ihlallerinin  güngeçtikçe  kötüye gittiğini ve ABD,olarak  bundan büyük rahatsızlık duyduklarını  açıkladı.
ABD’nın Pekin Büyükelçiliği,  kurumsal resmi  internet sitesinde yayınladığı Çin’deki insan hakları ve hukuk durumu ile ilgili önemli  açıklamalarda bulundu ve  2014 yılında  ömür hapis cezasına mahkum edilen ve halen Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi 2 No.lu Hapishane’de tutulan Dr.Tohtı başta Çin’de tutuklu  tüm insan hakları aktivist ve savunucularının da bir an önce serbest bırakılması gerektiğini bildirdi.
Trt.Türkiye’nin Sesi Uygurca haber sitesinde verilen bilgilere  göre Büyükelçi Sayphine’nın kurumsal internet sitesinde yer alan açıklamalarında şu konulara de yer verildi ;

Çin’de İnsan Hakları Durumu Her geçen gün Geriye Gitmektedir. 

Çin son yıllarda ekonomik olarak büyük ilerlemeler kaydetmiş ise de, insan hakları ve hukuk alanında aynı şekilde ilerleme değil, tam aksine olumsuzluklara doğru yol almaktadır. Bu ihlallerin içinde  en dikkat çekici olanı ise, Çin’deki hukuk ve adalet  sistemidir. Çin’de insan hakları ve hukuku savunan hukukçular ve aktivistler sürekli gözaltına alınmakta ve bu gözaltılar genellikle hapis cezaları  ile sonuçlanmaktadır. Örneğin Avukat Li Hiping,Vang Çüencang,Xi Yang ve Şişu Kiyi vediğerleri sırf sanıkları Çin yargısında savundukları için mahkum edilmişlerdir. Bunların içinde en dikkat çekici olanı de Uygur insan hakları savunucusu ve aktivisti Dr.İlham Tohtı gelmektedir.
Zanlıları müdafaa için  yargı aşamasında Savunma avukatları çok gereklidir.Ancak,Çin yönetimi sanıkların avukatlarını sürekli gözaltına almaktadır.Bu durum ise, Çin’de insan hakları ve hukuk sistemindeki Uygulamaların yıldan yıla olumsuzluklara doğru yol aldığını gösteriyor.  Bütün dünya’da  hukuk  sisteminde  sanıkları savunmak hiç  bir ülkede suç değildir.Gözaltına alınan insanlar 7-12 ay arasında   tutuklu kalabilmektedir.

İnsanların Kaybolmaları Çin’de Olağan hale Gelmiştir

 Bazı insan hakları aktivistleri ise, habersizce kaybolmakta ve kendilerinden  bir daha haber alınamamaktadır. Çin yönetimi  yakınları kaybolan insanların başvurularına tatmin edici cevaplar vermemektedir. Bu konuda fazla ısrarcı olanlar de hapsedilebilmektedir. Bu fiili durum,Çin’in bir kanun devleti olmadığı yolundaki şüphelerimizi arttırmaktadır.

ئامېرىكا باش ئەلچىسى ئىھام توختى ۋە ختايدىكى كىشىلىك ھوقۇق مەسىلىسىگە دائىر بايانات ئېلان قىلدى

Dr.Tohtı ve Diğer  Çinli Aktivistler Biran Önce Serbest Bırakılmalı
Çin’den başka diğer ülkelerde “Barış Ödülü’ne layık görülen insanlar saygı görür ve alkışlanırlar.Fakat Çin’de Nobel Ödüllü aydınlar dahi bugün hapiste veya  ev hapsindedir. 2010 yılında Nobel barış Ödülünü alan   Çinli aktivist ve Liyu Xavbu  halen hapiste tutulmaktadır. Geçtiğimiz aylarda AP.Martin Ennals Özgürlük Ödülü alan Uygurların Vicdanı Dr.İlham Tohtı ise,ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır. Bu  aydın ve aktivistler biran önce serbest bırakılmalı ve hürriyetlerine kavuşturulmalıdır.
ABD.Büyükçisi olarak Çin’in Saygınlığını Korumasını Tavsiye Ederim.
Ben iki yıldır Pekin’de ABD.Büyükeleçisi olarak Çin’de  görev yapıyor  ve bu ülke’de yaşıyorum. Uluslar arası topluma ve Çin yönetimine şu hususu özellikle  vurgulayarak  ilan ediyorum ki ; Çin’in insan hakları ile ilgili tutum ve uygulamaları ABD-Çin arasındaki ilişkileri yakından ilgilendirmekte  ve karşılıklı ilişkileri yakından  etkilemektedir. Ben Çin’in insan hakları konusundaki algı ve tutumunu eleştirdiğim zaman benim Çin’in iç işlerime müdahale ettiğimi ve hatta bu Ülkenini istıkrarı ve güvenliğini tehdit ettiğim öne sürülüyor. Çin yönetimi bu açıklamalarımdan sonra beni bir kez daha tekrar   suçlayabilir. Gerçekte ise,bizim amacımız  hiç bir zaman Çin’in iç  işlerine  karışmak hiç  değildir.  Çin yönetimi öncelikle kendi onurunu uluslar arası toplum nezdinde korumalıdır.”şeklinde konuştu.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1006 Kez Görüntülendi.