logo

trugen jacn
03 Mayıs 2016

KADIN SORUNLARI KONFERANSI’NDA DOĞU TÜRKİSTAN’İN SORUNLARI DE GÜNDEME GETİRİLDİ.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Ankara merkezli Türk Kadın Yöneticiler ve kadın çalışanlar dayanışma derneği(KAYÇAD)’nin organize ettiği,Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı(TİKA)’nin desteklediği ve VODAFONE GSM.Firmasının sponsorlugunda 27-28 Nisan 2016 tarahlierinde Ankara Rixox oteli’nde “Kadınlar Konuşuyor^adı altında bir uluslar arası konferans düzenlendi. Bu konferansa davet üzerine katılan Doğu Türkistanlı Şaire Nuale Göktürk söz alarak Doğu Türkistan ve Uygur kadınlarının sorunlarını gündeme getirdı.
Alie ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun katılarak bir konuşma yaptığı toplantı’ya TBMM.üyeleri,Belediye başkanları,Kadın aktivistler ve yazarlar ile bir çok kadın bürokratlar katıldı. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgizistan, Bosna-Hersek,Arnavutluk,Kkaradağ,Ukrayna, Kosova başta başta bir çok ülke’den kadın katılımcıların iştirak ettiği toplantı’da dünya’da ve bölge’deki kadınıların sorunları dile getirildi.

kAYÇAD-2

Toplantı’da bir konuşma yapan Nurale Göktürk özetle şunları söyledi , “ Bu toplantı’da dünya kadınlarının sorunları tartışılıyor.Eğer kadınların sorunları gündeme getirilicekse mutlaka Dogu Türkistan’da temel insanı hakları ellerinden alınan Uygur kadınların meseselesi de konuşulmalı,eğen Çocuk hakaalarınıdan söz açılacaksa Doğu Türkistan’da çocuk hakları daha dünya’ya gelmeleri, annelerinin karnında iken,engellenen mecburi kuürtaj ile katledilen,doğduktan sonra da kendi dinleri,dillerininden zorla koparılan en acımasız bir şekilde dönüşüme ve asimilasyona tabi tutulan Uygur çocuklarının .u dramatik duruma gündeme getirilmelidir.Uygur Türkleri soruonu bir Müslümanlık ve Türklük sorunu olduğu kadar bir insanlık sorunudur.İnsanlık sorunu elbette insanlığı ilgilendirir.Türkleri ilgilendirir ve aynı zaman’da Müslümanları ilgilendirir. Müslümar Uygur Türklerini lütfen unutmayalım.^şeklinde konuştu.


Toplantı bitiminde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Sema Ramazanoğlu ile görüşen Şaire Nurale Göktürk Bakanımıza “Sayın Bakanım,açılış konuşmanızda mazlum diyarları sayarken Doğu Türkistan’ı saymadınız.Doğu Türkistan’da 30 Milyon Müslüman Uygur toptan yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır.Lütfen Doğu Türkistan’ı de unutmayınız.” Sözü üzerine,Bakan Ramazanoğlu “ Doğu Türkistanlı Kardeşlerimiz yüreğegimizin acısıdır.Biz bu acıyı her zaman derinden hissediriz.Allah Uygur Kardeşlerimize yardım etmesi için dua ediyoruz.” Sözleri ile teselli vermeye çalıştı.
Şaire Nurale Göktürk Hanım daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar bakanı Sema Ramazanoğlu’na geleneksel Uygur doppası ile Doğu Türkistan’in bağımsızlık simgesi Gökbayrak hediye etti ve birlikte hatıra fotoğrafı çekindiler.

Etiketler: » » » » » »
Share
1320 Kez Görüntülendi.