logo

trugen jacn
03 Kasım 2015

ULUSLAR ARASI AF ÖRGÜTÜ : UYGURLARIN VİCDANI DR.İLHAM TOHTI SERBEST BIRAKILMALI

Tohtı Ailesi

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Uygurların vicdanı, Uygur insan hakları ve hukuk savunucusu iken,Çin yönetimince geçen yıl tutuklanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Dr.İlham Tohtı’nın derhal serbest bırakılması talep edildi.
Özgür Asya radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre, İngiltere merkezli Uluslar arası Af Örgütü(Amnesty İnternational) Dr.İlham Tohtı’nın 46.yaş günü dolayisiyle bir bildiri yayınlayarak bu talebi  dile getirdiği bildiriliyor.
Uluslar arası Af Örgütü’nün açıklaması şöyle ; “ Aynı zamanda bir bilim adamı olan Doç.Dr.İlham Tohtı mensubu olduğu Müslüman Uygurların yasal hak ve hukuklarını Çin yasalarına bağlı kalarak savunmuş ve  Çin anayasası ve Özerk bölge yasalarında taahhüt edilen   bu hakların uygulamada de verilmesini talep etmiştir. Dr.Tohtı sadece düşüncelerini kaleme  alarak ve  yazılarını kullanarak bu hakları talep etmiş ve savunmuştur.O.vicdanını sesine kulak vermiş ve   mensubu olduğu halkının hak ve hukukunu savanma girişiminde bulunmuş bu nedenle müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.
Çin yönetiminin bu cezalandırması ise,kabul edilemez bir sonuçtur.Bu cezalandırmaya karşı suskun kalınmamalıdır. Aynı zamanda bir Vicdan mahkumu olan Dr.Tohtı hiçbir zaman unutmayacağız ve ounun serbest bırakılması için girişimilerimizi sürdüreceğiz.”  denildi.

u.aF öRGÜTÜ
Bilindiği gibi, 15 Ocak 2014 günü Pekin’deki evinde kendisine aşırı  şiddet uygulanarak tutuklanan Doç.Dr.İlham Tohtı Urumçi’ye getirilmiş ve burada yapılan sözde Çin işgal mahkemesi tarafından “Bölücülük” suçlaması ile hukuksuz bir şekilde ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 25 Ekim günü Dr.Tohtı’nın doğum günü olup,46,yaş günü Türkiye’de, Uygur diasporasında ve dünyanın çeşitli ülkelerinde çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanmıştır.
Eğitimci ve  İnsan Hakları Aktivisti Aytekin Çetin’in yöneticisi olduğu Ankara merkezli “Doğu Türkistan İnsiyatıfı  Platformu” doğum günü kutlama kartı kampanyası başlatarak Dr.Tohtı’yı  bir kez daha gündeme getirimişti.

Ayrıca,Dr.İlham Tohtı konusunu yazdığı yazıları ile sürekli gündemde tutmaya çalışan Gazeteci Yazar Yücel Tanay başta olmak üzere bir çok  köşe yazarları de  konuya sutunlarına taşımıştır.
ABD.’de yaşayan Uygur aydını ve insan hakları aktivisti Ruşen Abbas,ABD.’de yaşayan Türkler ve ABD.’lı dostları ile birlikte  bu ülkede bir yaş günü kutlama mesaji ve kartı yollanması için kampanya başlatmıştır.
İskoçyalı İngiliz Sanatcı Joe Hamilton ise,Dr.Tohtı’nın 46.yaş günü için özel bir beste yaparak seslendirmiştir.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM) ve Uyghurnet.org haber sitesi de Dr.Tohtı’nın 46.yaş günü kutlama etkinliklerine duyurma ve destekleme noktasında  katılmıştır. Haber Sitesi ve sosyal medya üzerinden kutlama mesaji örnekleri ve  Dr.Tohtı’nın tutulduğu Hapishanenin adresini yayınlayarak bu kampanya’ya  katkı sağlamıştır.

Etiketler: » » » » »
Share
1299 Kez Görüntülendi.