logo

trugen jacn

ULUSLAR ARASI AF ÖRGÜTÜ(Aİ): MESUT ÖZİL GİBİ DAHA ÇOK İNSANA İHTİYACIMIZ VAR !

Uluslararası Af Örgütü, Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerine tepki gösteren Mesut Özil gibi daha çok insana ihtiyaç olduğunu belirtti.
Uluslararası Af Örgütü: Mesut Özil gibi daha çok insana ihtiyacımız var

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Uluslararası Af Örgütü, Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerine tepki gösteren Mesut Özil gibi daha çok insana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü’nden William Lee, talkSPORT radyo kanalına yaptığı açıklamada, Özil’in bu konuya dikkati çekmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Uygur Türklerine yönelik ihlallerin bugün dünyadaki en önemli insan hakları krizlerinden biri olduğunu belirten Lee, “Mesut Özil gibi daha çok insana ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal forması giyen Özil, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerine ve buna sessiz kalan Müslüman dünyasına tepki göstermişti.

Çin Merkez Televizyonu CCTV, Özil’in bu tepkisi üzerine, Arsenal-Manchester City maçını yayından kaldırmıştı.

Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskı ve zulüm politikaları

Çin’de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan’da “mesleki eğitim merkezi” adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, 11 Temmuz’da, Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltılarının durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzalamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, son 2 yılda Doğu Türkistan’da çok sayıda kişinin “önleyici polisiye tedbir” adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.
Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini geri çeviriyor.

Kaynak : habernida.com

Etiketler: » » » » » » » »
Share
565 Kez Görüntülendi.