logo

trugen jacn
04 Ocak 2021

TÜRK MODEL, ÜNLÜ MARKALARA ÇİN’İN UYGURLARI KÖLE/İŞÇİLİĞİNİ SERGİLEYEREK UYARDI

Ünlü markalara Doğu Türkistan'daki köle işçiliği sergiledi

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Belçika’da yaşayan Türkiye Türkü,Belçika Uygur Derneği üyesi aktivist ve senarist Esma Gün, Doğu Türkistan’daki Çin zoruyla çalıştırılan Uygur Türklerinin köle işçiliğinden faydalanan markalara boykot çağrısı yapmak için harekete geçti. Esma Gün, bir kampanya başlatarak Uygur Türklerinin köle işçi olarak kullanılmasına dur demek için markaların dergi çekimlerinin uyarlandığı kampanyadaki ürün açıklamalarına, “Toplama kampında yapıldı”, “Yüzde 100 Uygur malıdır”, “Kısırlaştırılmış bir Uygur kadın tarafından üretildi” şeklindeki ifadelere yer verdi ve “Sevdiğiniz bir mağazadan kıyafet almadan önce iki kere düşünün” dedi.

“KISIRLAŞTIRILMIŞ BİR UYGUR KADIN TARAFINDAN ÜRETİLDİ”

Çin’in ağır insan hakları ihlallerinden sadece biri olan zorunlu işçilik uygulaması adı altında, yarım milyon Uygur, köle işçi olarak çalıştırılıyor. Belçika Uygur Derneği üyesi aktivist ve senarist Esma Gün, Uygur Türklerinin zorunlu işçiliğine ses çıkarmayıp buradaki insan hakkı ihlalini görmezden gelerek üzerinden fayda sağlayan markalara boykot çağrısında bulunmak için farkındalık kampanyası başlattı. Gün, markaların dergi çekimlerini yeni bir boyuta taşıyarak çekilen fotoğraflarda, “Toplama kampında yapıldı”, “Yüzde 100 Uygur malıdır”, “Kısırlaştırılmış bir Uygur kadın tarafından üretildi” ifadeleriyle durumun ciddiyetine dikkat çekti. Gün farkındalık kampanyasına dair fotoğraflarına 2 gün önce kişisel sosyal medya hesabında yer verdi.

Gün, kampanyanın amacını “Ben kendi başıma fark oluşturamam demeyin. Bin kişi alışkanlıklarında küçük bir değişiklik yapsa ne büyük farklar oluşturabileceğimizi düşünebiliyor musunuz? Her şey küçük adımlarla başlıyor. Hep birlikte belki bu zulme son verebiliriz” ifadeleriyle özetledi.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

“İNSANLAR ARTIK HABER OKUMAK İSTEMİYOR”

Bu kampanyadan önce Uygurların yaşadığı zulmü duyurubabilmek için başka bir çekim daha yaptıklarını ve bir fotoğrafın ne kadar çok ses çıkarabildiğini ilk o zaman anladığını belirten Gün, “İnsanlar Uygurların yaşadığı zulmü unuttu. Artık insanlar haber okumak istemiyorlar. Böyle bir çekim yaparak yaşadığımız gerçeği farklı bir şekilde anlatmak istedim” dedi.

Esma Gün, daha önce 3 farklı film festivaline isim olan Uygur Türkü bir kadın hakkında, “Bir milyon Uygur toplama kampında” adlı belgesel çalışmasına imza attı.

s=20https://twitter.com/BelgiumUyghur/status/1345771889688502272?s=20

https://qha.com.tr/haberler/unlu-markalara-modellik-yaparak-cin-mallarina-boykot-cagrisi-yapti/290977/?
Share
330 Kez Görüntülendi.