logo

trugen jacn
30 Mayıs 2018

EYÜP’TE RESTORASYONU TAMAMLANAN KAŞGARLİ CAMİSİ VE DERGAHI TÖRENLE AÇILDI

Eyüp’ten Piyer Loti’ye çıkan yaya yolu üzerinde yeralan tarihi Kaşgârî Dergâhı’nın İBB tarafından gerçekleştirilen restorasyonu tamamlandı. Kaşgari Camii  Dergahi  törenle ibadete açıldı.  

273 yıllık camide restorasyon sona erdi

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul’un tarihi ve kültürel hazinelerine sahip çıkmaya, onların bakım ve onarımlarını, restorasyonlarını yaparak İstanbul’un tarihi dokusu içinde yaşatmaya yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.Bu anlamda yaptığı çalışmaların sonuncusunu Eyüp’ten Piyer Loti’ye çıkan yaya yolu üzerinde yer alan tarihi Kaşgârî Dergâhı oluşturuyor.

Dergâh Kompleksi içinde; Cami-Tevhidhâne, Harim, Selâmlık ve Mutfak, Türbeler (Türbe) ve Hazîre, Çeşme ve Şadırvan ile iki adet kuyu yer alıyor. Restorasyon kapsamında; Kaşgârî Abdullah Efendi Türbesi ve Şeyh Ali Geylanî Türbesi’nin restorasyonları yapılırken, Hazîrede yeralan mezar taşlarının da temizlikleri yapıldı. Restorasyonları Kurul onaylı projesine uygun olarak yapılan Kaşgârî Dergâhı ve Camisini İstanbul Büyükşehir Belediyesi-Fen İşleri Dairesi Başkanlığı/Yapı İşleri Müdürlüğü restore etti.

Necip Fazıl Kısakürek’in Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri ile bir araya geldiği mekanlardan olan caminin ibadete açılmasının ardından Kısakürek de mezarı başında edilen dualarla anıldı.

Eyüpsultan’dan Piyer Loti’ye çıkan yaya yolu üzerindeki tarihi Kaşgari Dergahı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlanmıştı. Büyük İslam alimlerinden Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretlerinin talebelerini yetiştirdiği Kaşgari Murtaza Efendi Camii, kılınan ikindi namazıyla ibadete açıldı. Camide namazlarını kılan vatandaşlar ise 273 yıllık caminin aslına uygun olarak restore edilmesinin ardından ibadete açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Cami, tevhidhane, harim, selamlık ve mutfak, türbeler ve hazire, çeşme ve şadırvan ile iki adet kuyunun bulunduğu dergahın restoresi için 3 milyon 498 bin lira harcandı. Çalışmalar kapsamında; Kaşgari Abdullah Efendi Türbesi ve Şeyh Ali Geylani Türbesi’nin restorasyonları yapılırken, hazirede yer alan mezar taşlarının da temizliği yapıldı. Necip Fazıl Kısakürek’in de Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri ile bir araya geldiği mekanlardan olan caminin ibadete açılmasının ardından Kısakürek de mezarı başında edilen dualarla anıldı.

“Tasavvuf tarihimizin en kıymetli şahsiyetlerinin bulunduğu bir mekan”

Caminin yeniden ibadete açıldığı gün Necip Fazıl Kısakürek’in de mezarı başında anıldığını belirten Kaşgari Murtaza Efendi Tekkesi Cami Derneği Başkanı Ömer Erdoğan, “Camimiz yaklaşık 4 buçuk yıldır kapalıydı, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz sağ olsun bu yarım kalan işi aldı bugünkü mescidin açılmasına kadar getirdi. Camimiz bir restorasyondan ziyade yeni baştan yapıldı, çok teşekkür ediyorum İstanbul Büyükşehir Belediyemize, Eyüpsultan Belediyemize çalışma yürüten bekçisinden mühendisine kadar herkesi tebrik ediyorum. Burası tasavvuf tarihimizin en kıymetli şahsiyetlerinin bulunduğu bir mekan. Buranın son şeyhi Abdülhakim Arvasi Hazretleri onun da önemli müritleri olmuş, bunların en önemlilerinden bir tanesi üstat Necip Fazıl Kısakürek. Bugün de hem mescidimiz açıldı hem üstadı sevenler, yakınları, akrabaları ve mahalle sakinlerimizle namazımı kıldık. Üstada dua edeceğiz, aslına uygun olarak yeniden yapmak bir işi çok zor olsa gerek bugün burada o zorun başarıldığını görüyoruz. Aslına birebir uyumlu bir mekanla karşı karşıyayız” dedi.

“Necip Fazıl’ın burada üstadıyla birlikte olması hasebiyle burası önemli bir mekan”

Caminin yeniden ibadete açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Nidayi Sevim, “Burası 18’inci yüzyıldan beri var olan bir mekan aynı zamanda tekke özelliği vardır ve Eyüpsultan’da önemli bir mekandır. Üstat Necip Fazıl’ın da yanı başında olması ve vaktiyle burada üstadıyla birlikte olması hasebiyle burası önemli bir mekan” diye konuştu.

“4 sene kendimizi arafta hissettik”

Tarihi bir mekan olmasından dolayı caminin aslına uygun olarak restore edilmesinin önemine dikkat çeken Serkan Doğan, “4 sene kendimizi arafta, boşlukta hissettik. Restoresini İBB’nin alması iyi oldu, almasaydı bu restorasyon bitmezdi. Necip Fazıl’ı üstadı anlatmak; kelimeler yetmez, kitaplara sığmaz. Onu mezarı başında anarak ihya etmiş olduk, onun ruhu da şad olmuş oldu” ifadelerini kullandı.

Kaşgari Murtaza Efendi Tekkesi tarihi

Kaşgari Murtaza Efendi Tekkesi Eyüpsultan ilçesinde Merkez Mahallesi, Hüsam Efendi Sokağı ile Karyağdı Sokağı‘nın arasında yer alıyor. Murtaza Efendi Camii, vaktiyle burada bulunan tekkenin ilk şeyhinin Kaşgarlı olması sebebiyle “Kaşgari Camii” olarak da adlandırılır. Tekkenin içerisinde cami, harem, selamlık, derviş hücreleri, şadırvan, kuyu ve müştemilattan oluşan inşaatın yapımına Türkistan kökenli Yekçeşm Ahmed Murteza Efendi tarafından yaptırılmıştır. 1744’te başlamış, 1745’ yılında biten yapı Nakşıbendi tekkesi olarak inşa edilmiştir. Kuruluşunu izleyen yüzyıllarda Kaşgârî Tekkesi çeşitli eklerle donatıldı ve yapıları onarılarak yenilendi”.Ayrıca Necip Fazıl Kısakürek de Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri’nden öğrendiklerini ve ilim ile değişen dünyası ile tanışmalarını, yaşadıklarını “O ve Ben” kitabında anlatmıştır.

Kaynak : İHA ve çeşitli gazete haberleri

Etiketler: » » » » » » »
Share
1068 Kez Görüntülendi.