logo

trugen jacn

İNSAN HAKLAR ÖRGÜTÜ: DÜNYANIN ÇİN’E UYGUR SOYKIRIMI İÇİN YAPTIĞI BASKI ETKİLİ OLDU

Beijing's assault on Hong Kong freedoms worsened considerably in 2018, says NGO Human Rights Watch - Hong Kong Free Press HKFP

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

İnsan Hakları İzleme Örgütü(HRW), uluslararası toplumun  Çin’in Uygur soykırımına karşı tepki ve  baskılarının etkili  olduğunu açıkladı.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, 12 Ocak’ta   2022 yılı çalışmalarının değerlendirilmesi amacı ile yaptığı   toplantıda    Doğu Türkistan sorunu ile ilgili olarak hazırlanan raporu şöyle  açıkladı :

  • Çin  yönetiminin  Uygur bölgesindeki iğrenç ve tıksındırıcı  insan hakları ihlalleri  Pekin’i  kendisi savunma durumuna indirgemiştir.
  •  Uygur meselesi uluslararası toplumun odak  ilgi alanı ve dikkat noktası haline gelmiştir.
  •  Uluslararası toplumun Uygur soykırımı sebebi ile  Çin’e yönelik tepkiler ve baskılar etkili olmaya başlamıştır.
  •   Çin yönetimi   Uygurlara karşı  uyguladığı  korkunç insan hakları ihlallerini  aklamak için çok çaba gösterdiği gözlenmektedir.
  • Çin yönetimi teorik olarak ÇKP rejiminin  Uygur bölgesinde sözde  ” Terörle Savaşta” başarı kazandığını  iddia etse de  uluslararası toplumun  gerçek duruma kolektif odaklanmış olması, Pekin yönetimini savunma konumuna getirmiştir.
  • Çin hükümeti,  Uygurlara yönelik iğrenç  uygulamalarını  haklı çıkarmak için büyük çaba sarf ediyor. Ancak, bölgede milyonlarca Uygur ve diğer Müslümanları  kollektif şekilde gözaltına almak, onları yıllarca yargı önüne  çıkarmadan  hapiste tutmak onları  ırkı aşağılamaya tabi tutmak ve onları Köle/İşçi olarak zorla çalıştırmak  gibi suçlarının üstünü örtmede başarılı olamıyor.

Rapor ayrıca geçen yılın   Mayıs ayında  sızdırılan  ÇKP Üst Yönetimine ait  gizli belgelerde  hapishanelerde  tutulan   toplam 3 milyon  civarındaki  tutuklu Uygurların  resimleri  ile üst düzey Çinli yetkililerin Uygurlara  karşı daha  şiddetli  ve  sert baskılar yapılmasına  ilişkin  konuşmaları ile iç politika belgelerini de ortaya koyuyor.

Sızdırılan bu belgelere göre Çin’in Uygurlara yönelik  baskı ve zulümleri  “insanlığa karşı” Suç teşkil edebileceği  yönünde  yorumlanıyor.

Chinese Rights Activists Step Up Calls For Action Ahead of President's Trip  — Radio Free Asia

En Büyük Sorun Uygurların Aileleri Hakkında Hiç Bilgi Alamamaları

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Çin departmanında kıdemli bir araştırmacı olan Maya Wang,  özgür  Asya radyosuna  yaptığı  açıklamasında ”  Uygur bölgesindeki  en büyük sorun,  Uygurların  Çin’in tutuklayıp toplama kamplarına kapattığı aile bireylerinden hiç  bir şekilde haber alamamalarıdır.” dedi.

Başuzman Wang,  Çin yönetiminin 2017’de başlayan toplu tutuklama ve toplama kampları kampanyasında Kaç kişinin  hapiste veya  göz altı merkezlerinde  tutulduklarını ve bunlardan şimdiye kadar  kaç kişinin  serbest bırakıldığını bilmiyoruz. Bazı insanlar  Toplama Kamplarından serbest bırakılsa da tekrar tutuklanmakta ve kampların yanındaki  dev  Fabrikalarda köle/İşçi olarak zorla çalıştırmaktadırlar. ” şeklinde konuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda 0810 Ocak tarihlerinde Urumçi’yi ziyaret eden/ettirilen  sözde “Dünya Müslüman Toplulukları Konseyi” adı verilen,14  Müslüman ülkeden  30 kadar sözde “Müslüman Alimler”den oluşan bir heyetin  ziyaret sonunda yaptığı açıklamada, Çin’in sözde “terörle mücadele planının başarıyla tamamlamasını kutlaması ve Uygurları suçlayan” ifadeler kullanması  İslam Ülkelerde ve tüm dünyada  büyük tepki ile karşılandığı  ve şiddetli protestolara yol açtığı bilgisi de yer alıyor.

Share
4302 Kez Görüntülendi.