logo

trugen jacn

DR.BYLEER:ÇİN,BÖLGE TURİZMİNİ UYGUR SOYKIRIMI VE SÖMÜRGECİLİK İÇİN KULLANIYOR

Washington Ulusal Üniversitesi öğretim üyesi ve gelişmekte olan Uygur bilgini Darren Byler, MIT'de düzenlenen Uygurlar konulu bir konferansta konuşuyor. Nisan 2019.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Washington Ulusal Üniversitesi öğretim üyesi ve   Doğu Türkistan ve Uygurlarla ilgili çalışmaları ile tanınan Uygurbilimci  Dr.Darren Byler Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’a yönelik  olarak turizmi teşvik ettiğini ancak.bunu Uygurların etnik soykırımı ve Uygur bölgesininin acımasızca sömürülmesi için bir araç olarak kullandığını açıkladı. 

 13 Haziran 2023’te Çin’in resmi  Tiantag Network haber sitesinin  haberinde, Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın profesyonel kaliteli hizmet proje alışverişi ve yatırım tanıtım çalışmasının 33. etabının Kaşgar’da yapıldığı bildirildi. Kaşgar’da Uygur  Bölgesi Turizm Geliştirme Konferansı ve “Sincan iyi bir yer” adı altında Turizm Tanıtım Konferansı  de düzenlendi .Bu Konferansa  Orta Asya’nın beş ülkesinden toplam 600 kişi katıldı. Bu yılın Ocak ayından Mayıs ayına kadar toplam 162 özel girişimci  Uygur  bölgesinde  çeşitli  alanlarda  18,85 milyar Yuan(yaklaşık 2,5 milyar$) tutarındaki  434 projeyi hayata geçirdiğini ve  yabancılarla İmzalanan  diğer yatırım ve finansman projelerinin toplam tutarı 10,1 milyar Yuan’ı(1,5 milyar $) aştığı bilgisi de yer aldı.
Çin,Doğu Türkistan’da Neden Turizme Önem Veriyor ? 

Çin yönetimi Doğu Türkistan’da kurduğu yüzlerce Çin tipi toplama kamplarında  milyonlarca  Uygur, Kazak ve diğer Türkleri hapsederek  orları etnik soykırımla katlederken, kültürel ve dini  değerlerini yasaklarken kültürel değerlerinden uzaklaştırmak için beyinlerini yıkamaya çalışırken, Uygur dilini eğitimden yasaklayan, Uygur İslam inancını kısıtlayan, İslam’ı Çinlileştirmeye çalışırken  Çin hükümeti neden Uygur  bölgesini  bir turizm ve komşu ülkelerle ileri düzeyde  ilişkileri  merkezi kurmaya çalışıyor ?

qeshqer-sayahet-ussul

Kaşgar’daki bu Turizm toplantısında  konuşan Urumçi’deki ÇKP Bölgesel Sekreteri Ma Xingrui, hedefleri hakkında şunları açıkladı :    “Bölgeninin kalkınmanın  gerçekleştirilmesi için ilk olarak  kültür ve turizmin entegrasyonunda ısrar ediyoruz. kültürel zenginleşmeyi teşvik etmek, dönüşümünü ve kullanımını hızlandırmak. kaliteli kültür ve turizm kaynakları ile kültürle birlikte turizmi geliştirmek yapılması gereken en öncelikli işlerin başında gelmektedir.” dedi.

Ancak Uygurların durumunu gözlemleyen ve bölgedeki sorunları araştıran analistler tamamen farklı bir görüşe sahipler.Radyomuzun röportaj yaptığı Amerikalı antropolog ve Uygurolog Dr. Uygurların tamamen kolonizasyonu.”

Turizm, bir ülkenin neler yaptığını göstermenin bir yoludur” dedi. Turistlerin ne göreceği, neyle karşılaşacağı ve onu nasıl anlayacağı tabi ki Çin hükümeti tarafından dikkatli ve titizlikle yönetiliyor. Dolayısıyla Uygurca’da birçok yerin kızıl vatanseverlik propagandası yapılan yerler haline geldiğini görüyoruz. Onlar (Çin hükümeti), doğal çevre ile ilgilenen ekolojik bir kültürü teşvik ediyor. Genellikle bu güzel yerlerde yaşayan, çayırlarda veya bahçelerde yaşayan insanlar hedef alınır. Devlet onların arazilerini alıyor ve turistler için park yapıyor. İnsanları evlerinden çıkarmak, şehirlere taşınmak ve fabrikalarda çalışmak zorunda bırakmak. Bu nedenle turizm, Uygur topraklarını kolonileştirmenin bir başka aracıdır.

Uygur’daki kamplar, zorunlu çalıştırma ve diğer baskıların sorunlarına ilişkin araştırmalarıyla tanınan American Victims of Communism Memorial Fund’da araştırmacı olan Adrian Zenz, Uygur’da turizmi artırmanın kültürel asimilasyon stratejisinin bir parçası olduğunu belirtti. ve kültürel soykırım.

“Hükümet, Uygur’da her şeyin normal olduğunu göstermek için turizmi kullanıyor” diye açıkladı. Elbette birçok Çinliyi Uygur’a getirerek Uygur’un Çin’in bir kolonisi veya eyaleti olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. İnsanları Çince öğrenmeye zorluyor çünkü Çin, turistlere hizmet verebilmek için akıcı bir şekilde Çince bilmeleri ve kendilerini geliştirmeleri gerektiğine inanıyor. Bu nedenle Uygur’da turizm, kültürel asimilasyon ve kültürel soykırım stratejisinin bir parçasıdır.

1990’larda ve son olarak 2018’de başta Kaşgar olmak üzere Uygur bölgesini ziyaret eden Amerikalı antropolog ve eğitimci Dr. Phyllis Wokab, Çin hükümetinin Kaşgar da dahil olmak üzere Uygur bölgesinde turizmi genişletme konusundaki mevcut hedefinin soykırımını gizlemek olduğuna dikkat çekti. . 2018’deki ziyaretlerinden örnekler vererek, “Çin hükümetinin soykırımı turizm yoluyla sakladığını düşünüyorum” dedi. Bunu yapmak onlar için çok kolaydır. Bence bu çok kolay çünkü yerel halk üzerinde böyle bir kontrolleri var. Kampın yakınına gitmeyin. Camiye girmeme izin verilmedi. Kapıda büyük bir kilit vardı ve kimsenin anahtarı yoktu. Bu, Cuma sabahı, biliyorsun. Elbette insanlar namaz kılmak için camiye gelmeli ama kimse gelmiyor. Bence Çin hükümetinin bunu yapması çok doğal. Yaptığınızı gizlemek istiyorsanız, turistleri gizlemeye davet edebilirsiniz, böylece turistler yalnızca belirli şeyleri görebilir. Geleli uzun zaman oldu. Bence Çin soykırımı turizmle örtbas etti. Turistlerin nereye gittiklerini ve ne gördüklerini kontrol edebildikleri için bunu yapmaları kolaydır. Turizmin dünyaya iyi tarafını göstermenin bir yolu olduğunu düşünüyorum. Turistleri ve gazetecileri gelip şarkıcıları ve dansçıları izlemeye davet ediyorlar. Gösterdikleri şey, herkesin mutlu olduğu, hükümetin mutlu olduğu ve turistlerin mutlu olduğu. Oradaki yerel halk bizi gördüğüne sevinebilir.

2018’de Kaşgar’da ve diğer yerlerde Uygur Eli’yi gördüklerini ve izlenimlerini şöyle anlattı: “2018’de Uygur Eli’yi görmeye gittim. Bu deneyim, 1987’deki ilk ziyaretimden farklıydı. Uygur’a toplam sekiz kez gittim. Bu sefer çok farklıydı. Hatta 90’ların başında gitmiştim. 91-93 yazında gittim ve bence her yıl çok şey değişti. Tutumlar çok değişti. Özellikle son bölümde çok fazla değişiklik olduğunu düşünüyorum. Otellerin girişinde ve otoyol boyunca kontrol noktaları vardı. Kaldığım her otelde fotoğrafımı çektiler. Biliyorsunuz, Urumçi’den arkadaşımı ziyarete trenle gittim. Trenden inip arkadaşımla buluşmak için dışarı çıktım ki polis gelip beni özel bir ofise götürüp sorguladı. Kimi ziyaret edeceksin? Nerede yaşıyorsun soruları sordu Ben onların hedefiydim. Sokakları gezdik ama turizm bunun görünen kısmı. Kimse seni toplama kampına bir geziye çıkarmayacak. Asla yapmazlar. Ancak hükümetin turizmi ne kadar iyi olduğunu ve azınlıkların müziklerini tanıtarak ne kadar mutlu olduklarını tanıtmak için kullandığına inanıyorum. Kaşgar’da arka sokağa gittiğimde hani bazı hanımlar beni evlerine davet etmek istediler ve benim bulunduğum sokağa genç bir adam geldi ve başını salladı. Çok iyi İngilizce konuşabiliyordu. Hayır eve giremezsin içeri giremezsin dedi. Caddeye baktım ve her yerde bize bakan kameralar vardı. “Beni evlerine alırlarsa, başları belaya girer.”

21 Haziran’da Çin hükümeti Kaşgar’da Çin-Kaşgar-Orta, Batı ve Güney Asya Ticaret Fuarı ve Shenzhen Uluslararası Ticaret Fuarı’nı başlattı. Çin propaganda medyası, güzel Uygur kızlarının güzel elbiseler içindeki fotoğraflarıyla süsleyerek fuar hakkında propaganda yaptı. Çin hükümeti, daha fazla turisti ve anakaradaki Çinli şirketleri Keşmir’e çekmek için Keşmir’in tamamen dönüştürülmüş, gelişmiş ve müreffeh Uygur manzarasını gösteren propagandasını hızlandırıyor. Son zamanlarda Kaşgar’da Çin’in Güney Sincan’ının kalkınmasına ilişkin bir konferans düzenlendi ve büyük şirketlerin yanı sıra özel şirketlerin de Kaşgar dahil Güney Uygur’a girip çalışmaları teşvik edildi.

Uzmanların, insan hakları örgütlerinin ve bazı demokratik ülkelerin Uygur’da devam eden insanlığa karşı suçları ve soykırımı şiddetle kınadığı bir dönemde, Çin hükümeti Uygurların mutlu bir şekilde yaşadığını ve Çinli turistler için en çekici yerin Sincan’ın güzel manzarası olduğunu öne sürüyor.

Çinli yetkililer, Uygurların kültür merkezlerinden biri olan eski Orta Asya kenti Kaşgar’ı turizm merkezi haline getirmeye çalışıyor. Bu açıdan geçtiğimiz haftalarda Kaşgar’da Uygur Özerk Bölgesi Turizm Geliştirme Konferansı ve “Sincan güzel bir yer” adı altında Turizm Tanıtım Konferansı düzenlendi.

https://www.rfa.org/uyghur/xewerler/sayahet-06222023150505.html

Share
5129 Kez Görüntülendi.