logo

trugen jacn
25 Kasım 2021

ÇİNLİ AKTİVİST GUAN : KIRSAL BÖLGELERDE YAŞAYAN UYGURLAR NEDEN ORTALARDA YOKLAR ?

Her türlü riski göze alarak Çinli aktivist ve Gezgin Guan ziiyaret ettiği Doğu Türkistan’da kırsal kesimlerde hiç Uygurlara rastlamadığını ve bunların akibetlerinin ne olduğunu  : “”Uygurlar Neden Buralarda Görünmüyorlar? Nereye Kayboldular ?” sorularını yöneltti.

"Sincan'da Kamp Aramak" videosundaki kamplar büyük tartışmalara neden oldu.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Tayvanlı Çinli  aktivist ve gezgin  Guan Guan tarafından 2020 yılında Doğu Türkistan’da  gizli kamera ile çekilmiş   8 bölümlük videonun 5. bölümünde  Uygur  bölgesindeki toplama  kamplarının  ile ilgili  görüntüler  sosyal medyada  viral olduktan sonra  uluslararası toplumda büyük ses getirdi ve  büyük tepki topladı.

Çinli  gezgin  Guan Guan tarafından hazırlanan 8 bölümlük videonun 6. kısmı da Uygur diasporasına ayrılmıştır.

Videonun bu bölümünde, Guan önce bu videoyu yapma amacından bahsediyor. Çin’in Uygur topraklarındaki kırmızı(Komünizm içerikli) propagandaları, sözde ” Bölge istikrar” için alınan önlemler ve Uygur bölgesindeki kontrol noktaları hakkındaki gerçekleri  bilmek istediğinden  olduğunu belirtiyor.

Videoda Çin topraklarının bittiği  sınır olan ve Çin sedddinin en batı ucu olarak bilinen  Arayultuz (Xingxingxia) sınır karakolunu geçip  Kumul  vilayetine girdikten sonra yol boyunca birçok terk edilmiş köy ve yıkılmış Uygur  yerleşim yerleri  olduğu  görülüyor. Yol boyunca uğradığı  köylerde Uygurların olmaması ve onlarla hiç karşılaşmamış olması  onu şaşırtmış ve kafasında soru işaretleri oluşturmuştur.

Bu nedenle dizinin 6. Bölümünde Uygurların yol üzerindeki terk edilmiş köy ve topluluklarda yokluğu ve nereye götürüldükleri konusuna odaklanıyor. Ayrıca filme Uygurların Çin yönetimi tarafından   Firmalara sözleşmeli  İşçi(Köle/İşçi) olarak  kiralanmış olması ve onların onlar tarafından zorla  çalıştırılmaya zorlandığından söz ediyor. Guan Guan, Teklemakan çölünün başladığı Kumul’a bağlı yerlerde kum tepelerinde harap olmuş Uygur  yerleşim yerleri ile yıkılmış mahalle ve evlerin olduğunu belirtiyor. Buralarda Uygur  sivillerin evleri yıkılmış olsa da, Uygur fırınlarından bölgenin orijinal Uygur topluluğu olduğu açıktı.

Ayrıca Urumçi’nin Dawanqing pazarında yıkılan topluluklar tarafından yayınlanan reklam panolarını ve Çinli emlak şirketleri tarafından yeni konut veya ticari pazarların inşasını da detaylandırıyor.

Filmde Guan Guan ayrıca yemek yediği restoranların şeflerinden, terk edilmiş topluluklardaki Uygurlara gittikleri yerleri sormalarını istiyor.

Yemek yediği lokantalardaki Uygurların sorularını cevapsız bıraktığını söyledi. Ancak Çinliler ona bu bölgelerdeki ana nüfusun Çinliler olduğunu ve bu köylerde şu anda Uygur nüfusu kalmadığını söylüyor.

Filmde Guan Guan, bölgedeki etnik grupların nüfus oranı konusundaki anlayışını özetliyor. Mevcut durumda, Uygur topraklarındaki Çinli göçmenlerin oranının yerel Uygurların nüfusunu aştığını söyledi.

Guan Guan, gezi sırasında seyahat ettiği kasabalarda en sık Çinli göçmenlerle karşılaştığını söyledi. Ancak tanıştığı ıssız topluluklardaki Uygurların nereye gittiklerine dair kesin bir cevap alamadı.

Ancak gezi sırasında Çinlilerin sözleşmeli olduğu kırmızı biber tarlalarında çalışan işçiler arasında Hotanlı Uygur işçileri gördü.

Dil yanlış anlamalarını ve tanıştığı Uygurların güvenliğini gerekçe göstererek doğrudan Uygurlarla konuşmadı. Uygur yüz ifadelerini filme almaktan sakının. Ancak tanıştığı Uygurların gözünden karmaşık bir çaresizlik duygusu hissetti. Uygurlar da onunla konuşmaya cesaret edemediler.

8 bölümden oluşan dizinin 6. bölümünde ayrıca kameralı kimlik kontrol noktaları, dükkan ve aşçılardan sarkan Çin viskileri, Uygur restoranlarında zincirler, Uygur restoranlarında ortak dilimlemeler ve okullarda sloganlar atılıyor.

Guan Guan, 18 Kasım’da Swallow’s Network’te yaptığı 8 bölümlük dizi hakkında netizenlerin yorumlarına yanıt verdi.

8 bölümlük filmin 5-6 bölümlerinin Uygur topraklarına adandığını söyledi. ABD İttifakını desteklemek için konuştu, ancak bir miktar bağımsızlığı korumanın önemli olduğunu söyledi.

Kamplardaki Uygurlar ve yaşadıkları yerler, Uygurların ıssız köyleri, yıkılan Uygur toplulukları, zorla çalıştırılan Uygurlar, Çinli göçmenlerle zorla evlendirilen Uygur kadınları, Çince okumaya zorlanan Uygur çocukları ve bölgedeki çeşitli tecrit edilmiş Uygur sistemlerini anlattı. dedi ve bölgenin bir sömürge toprağı olduğunu kanıtlıyor.

Share
196 Kez Görüntülendi.