logo

trugen jacn

ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’İN YARKENT KENTİNDEKİ ASKERİ OPERASYON, TAM BİR SOYKIRIMDIR

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Temmuz 2014’ün sonlarında, Doğu Türkistan’ın Yorkent bölgesi İlisku Kasabasında kanlı bir olay meydana geldi. Çin hükümeti “teröristlere ve aşırılık yanlılarına karşı operasyon” adını verdiği bu askeri operasyonunda en az 100 kişinin öldüğünü ve 215 kişinin tutuklandığını öne sürdü. Ancak Uygur kaynaklar Çin’in katlettiği Uygur sayısı en az 2.000 kişi olarak açıklıyor. Yani Çinli yetkililer ve Uygurlar tarafından aktarılan rakamlar arasında büyük bir fark var.

Alman merkezli Dünya Uygur Kongresi’nden yapılan açıklamada, Ilishku olayıyla ilgili birçok detayın belirsiz kaldığı belirtildi. Çünkü olayın başlangıcında, alan herhangi bir iletişimden kesildi ve aylarca süren bir durum çevrelendi. Açıklamada Kongre Üyesi Dalga İsa’nın da sözleri yer aldı.

“Yorkent katliamının kurbanlarını, Çin hükümetinin Uygur halkına yönelik şiddet ve tiksinti olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Sadece Uygurlar olarak doğdukları için kaç masum insan öldürüldü ya da işkence gördü. “Çin hükümetinin hesap verebilmesi için kaç katliam ve vahşet daha olmalı?”

Türkiye’de yaşayan bir Uygur tarihçisi Nuriddin İzbosar, dünyanın dört bir yanındaki Uygur diasporasının Ilishku olayını soykırım olarak kabul etmek için çalıştığını söylüyor.

“Özellikle Avrupa ülkelerinde ve ABD’de çalışmalar yapılıyor” dedi. “Bu gerçekten soykırımdı çünkü Çin hükümeti Uygurları bilerek öldürmeye çalışıyordu.”

Soykırım insanlığa karşı ciddi bir suçtur. Aralık 1948’de BM Genel Kurulu Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni kabul etti. Belgeye göre, soykırımın sorumluluğu Uluslararası Adalet Divanı tarafından belirlenecek. Uygur aktivistler, Pekin’in soykırımdan da sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Nuriddin Izbosar, Ilishku olayını modern Doğu Türkistan tarihinin en kanlı olaylarından biri olarak nitelendirdi. Uygur aktivisti Çin hükümetinin 2008 Pekin Olimpiyatları bahanesiyle Doğu Türkistan’daki kontrol noktalarının sayısını artırarak baskıyı artırmaya çalıştığına inanıyor.

“Özellikle 2010’dan beri dini özgürlüğün bastırılması yoğunlaştı” dedi.

Tarihçiye göre, Ilishku olayıyla ilgili haberler, Abubakr Rahim adlı 21 yaşındaki Urumçi bir adamın çabalarıyla tüm dünyaya yayıldı. Abubakr bir VPN aracılığıyla internete bağlandı ve Yorker’lardan duyduğu bilgileri yaydı.

“Çin hükümeti onu cezalandırmayı bırakmadı ve 9 yıl hapse mahkencedm etti. Ebu Bekir’in kaderi hala bilinmiyor: Ölü ya da diri olup olmadığını bilmiyoruz, – dedi Nuriddin İzbosar. “Katliamda hiç kimse zarar görmedi ve sakinleştirmeye gelen yetkililer bile Uygurlarla birlikte vuruldu.”

Peki Yorkent’in kendisinde ne oldu?

Almanya’da yaşayan bir Uygur aktivisti Abdullah Tokhti Arish, VOA ile kanlı olaydan önce bölgedeki durum hakkında konuştu. Kısaca, Uygurların memnuniyetsizliğinin onlara karşı yapılan haksızlık ve etnik ayrımcılıktan kaynaklandığı sonucuna varılabilir. Eskiden Uygurların dini ve kültürel merkezi, özellikle örtülü kadınların tutuklanması gibi Yorkent’te dini özgürlüğü bastırmaya yönelik çabalar halkın sabrını bunalmıştı. Arish’e göre, Ramazan’ın 28. günü olan 28 Temmuz 2014’te Ilishku köyü sakinleri, başörtüsü takan kadınların serbest bırakılmasını talep eden bir gösteri başlattı. Ancak insanlar Çin güvenlik güçlerinden sert bir muhalefetle karşılaştılar: Ordu ve polis silahsız protestoculara acımasızca ateş açtı.

“Bence Ilishku ve çevresinde en az 2.000 kişi öldü ve ölüm sayısı 3.000’e kadar çıkabilir.” Dedi. Ancak tam sayıyı söylemek zor ”dedi.

Arish, elinde kanlı olayın videosu veya fotoğrafı olmadığını söylüyor:

“Görüntülerin olmaması katliam olmadığı anlamına gelmiyor” dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Çin hükümetinin baskısının ne kadar güçlü olduğunu, olayın izlerinin ne kadar dikkatli bir şekilde kaldırıldığını gösteriyor.”

KAYNAK : https://www.amerikaovozi.com/a/5526829.html?fbclid=Iw( Amerikanın Sesi Özbekçe servisi Muhabir Edhem Muhammet)

Share
350 Kez Görüntülendi.