logo

trugen jacn

DOKTORA ÖĞRENCİSİ YAKUP : AİLEMDEN 30 KİŞİ HAPİS’TE VEYA ÇİN TOPLAMA KAMPINDA !

ئۇنىۋېرسىتېتى خەلقئارا مۇناسىۋەتلەر كەسپىدە دوكتورلۇقىنى ئوقۇۋاتقان ياقۇپ مەھمەت دادىسى مەمەت ياقۇپنىڭ سۈرىتىنى كۆتۈرۈپ تۇرغان كۆرۈنۈشى. 2020-يىلى ئاۋغۇست، تۈركىيە.

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Türkiye burslarından yararlanarak 2013 yılında Türkiye’ye gelen ve İstanbul Üniversitesi’nde Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Koç Üniversitesinde Doktora öğrenimi görmekte olan Mehmet Yakup Ailesinden Babası ve Kardeşleri başta en az 30 kişinin Çin hapishanelerinde hükümlü ve bir kısmının ise Çin Toplama kamplarında tutuklu olduğunu açıkladı.

Özgür Asya radyosuna Babası ve diğer yakınları ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Mehmet Yakup şunları söyledi ; ” Benim ailemle irtıbatım 2017’den beri kesilmiş durumda. 4 yıldır Babamın,Kardeşlerimin ve diğer yakınlarımın seslerini bir kez olsun dahi duymadım. Babam,Amcalarım ve diğer yakınlarım Meyva ticareti ile uğraşan bir Aile şirketimizde birlikte çalışıyordu.

ئۇنىۋېرسىتېتى خەلقئارا مۇناسىۋەتلەر كەسپىدە دوكتورلۇقىنى ئوقۇۋاتقان ياقۇپ مەھمەتنىڭ ھاممىسىنىڭ ئېرى، 15 يىل كېسىۋېتىلگەن ياقۇپ شەرول ئەپەندى. 2012-يىلى 9-فېۋرال. (ئورنى ئېنىق ئەمەس).

Ailemden tutuklananların haklarında haber alabildiklerimin Listesi şöyle ;

1- Babam Mehmet Yakup,1968 doğumlu,Babamın daha önceki birlikte ticaret yaptığı bir arkadaşından onun 07.06.2018’de Merkezi Çin’in Guangcu kentinde göz altına alındığını ve halen Kumul’daki bir Çin Nazi Kampında hapıste oldğunu öğrendim.

2- Amcam Ahmet Yakup 1963 doğumlu Temmuz 2017’de tutuklanmış . Hayatı ve durumu hakkında bir bilgi yok.

3- Kuzenim(Amcaoğlu Ağabeyim)İskender Yakup 17.11.1972 doğumlu. Ağustos 2017’de Çin İstihbaratı elemanları bir çay içmek bahanesi ile evinden almış. Kayıp durumda iken ,bir süre önce felçli ve ağır hasta olarak ev hapsi cezası ile serbest bırakmışlar. Kendisine yapılan sistematik fiziksil ve psıkılojik işkence sebebi ile felç olduğu söyleniyor.

4- Yengem Reyhangül.İskender Yakıp’un eşi 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış.

5- Eniştem(Halamın eşi) Yakup Şerol.1051 doğumlu .Yurt dışında öğrenim gören kızlarına 2018’de son kez telefonda görüşmüş. Kendisine mesaj yollamamaları ve telefon etmemelerini istemiş.Yönetimin Kendisini çok rahatsız ettiğini bildirmiş.Daha sonra ortadan kaybolmuş.Yakında kendisinin 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bilgisi geldi.Onun çocuklarına Anneannesinin baktığı bilgisini aldık.

Resim

Babam ve diğer Yakınlarım Ayni Gün Tutuklanmış

Koç Üniversitesinde uluslararası İlişkiler bilim dalında Doktora öğrencisi Yakup Mehmet, babası,Amcası ve diğer yakınlarından en az 30 kişinin 2017’de aynı günde tutuklandıklarını belirterek şunları ifade ediyor ; ” Babam ve Annem’den yakınlarımdan en az 30 kişi 2017’de aynı günlerde tutuklanarak hapsedilmiş.Onların bir bölümü hakkında bilgiler var.Büyük bölümünün ise nerede tutuldukları ve hayatları hakkında hiç bir bilgimiz yok.Bunların bir kısmı,örneğin,Babam,Amcam,Ağabeyim ve Yengem Reyhangül 10-15 yıl gibi uzun hapis cezalarına çarptırılmış.Bazılarının hastalandıkları için serbest bırakıldıkları haberini alabiildik.Örneğin Amcamın oğlu İskender Ağabeyim felç olduğu için ev hapsine alınarak serbest bırakılmış.

Resim

Ailem Üyelerinin Tutuklanmalarının Esas Nedeni Çocuklarını Okutmak ve Yurt dışı ile Ticaret Yapmak

Mehmet Yakup Ailesi ve yakınlarından insanların tutuklanamısının esas sebeplerinin başında ben dahil bazı yakınlarımın çocuklarını Türkiye’ye öğrenim için göndermeleri olduğunu belirterek şunları ifade etti , ” Çin işgal yönetiminin ailem üyelerinin hemen hemen tamamını tutuklayarak hapse mahkum etmesi ve Çin toplama kamplarına kapatmasının esas nedeni, Kumul’un aydın aielerinden olan Babam ve Amcalarımın çoçuklarını Türkiye’da öğrenim görmesi yurt dışına göndermesi olmuştur.Ayrıca bizim Aile Şirketi olarak Kumul’da ve Doğu Türkistan’in diğer yetişen meyvaları değenlendirerek bunun ticaretini yapması ve halkımızın refah seyviyesinin yükselmesine katkı sağlamış olmalarıdır. Aile Şrketimiz <Meyva ticaretini önce merkezi Çin şehirlerinde ve daha sonra değişik ülkelerde de yaygınlaştırdı. İnsanlan, ticareti yapılan bu birbirinden leziz meyvaları tadarak ülkemizi ve esaretteki halkımız hakkında bilgi sahibi oluyor ve Uygur Türklerini yakinden tanıyordu.Bütün bu sebepler Çin işgal yönetimi için suç olarak tanımlanıyor.Doğu Türkistan’da Uygur olmak,Kazak olmak velhasıl Türk olmak zaten Çinli işgalcılar için potansiyel suçludur hatta onlar terörcüdür de.

Mehmet Yakup’un Tutuklu Ailesi ile ilgili videosunu 250 Bin Kişi Seyretti

2013 yılında Türkiye Cumhuriyeti devletimiz tarafından yapılan öğrenci seçme sınavında çok başarılı olduğu için devlet Bursu ile Türkiye’ye davet edilen ve Koç Üniversitesi Vakfı’nın bursunu kazanarak bu üniversitede Doktora öğrenimi görmekte olan geleceğin parlak bilim insanı ve Uygur Türkü Akademisyen adayı Mehmet Yakup,bir yandan öğrenimi sürdürürken diğer yandan işgal altındaki ülkesini ve esaret altında varlık mücadelesi vermekte olan halkının durumunu Türkiye’ye ve uluslar arası topluma anlatmak için cesur ve etkin bir mücadele veriyor ve çalışıyor. Ailesinin durumu ile ilgili kendisinin yaptığı video sosyal medya’da 250 bin kişi tarafından izlenmiştir. Ayrıca Doğu Türkistan duyarlılığı ile tanınan ulusal düzeyde yayın yapan Karar gazetesi bu videoyu haber olarak duyurmuşur.

Resim

Mehmet Yakup : Türk Milleti ve Devletimiz Uygur Kardeşlerinin Feryadına Kulak vermeli ve Onların Ses Olmalı !

Mehmet Yakup raportajinin sonunda Türk Milletine de seslenerek şunları ifade etti ; ” Türk Milleti ve Devletimiz Uygurların feryadına kulak vermelidir. Doğu Türkistan Türk Kültür ve Medeniyetinin şekillendiği ve dünyaya yayıldığı Türk Milleti için önemli bir vatan parçasıdır. Ecdatlarımızın devletler kurduğu ve dünya’ya ses verdiği ata topraklarıdır. Çin günümüzde bu Toprakları yüz yıllarca Türk Milleti adına savunan ve koruyan Uygur Türklerini geçmişteki yenilgilerinin intikamını almak için yok etmek istemektedir.Bizim tarihimiz ortaktır.kaderimiz,sevincimiz birdir ve müşterektir. İstanbul Kaşgar’dır, Ankara Urumçi’dır,Konya’mız Kumul’dur.Doğu Türkistan Türkleri ilhamını Türkiye’den almakta ve desteğini de beklemektedir.Uygur Türkleri günümüzde tarihinin en karanlık dönemini yaşamaktadır .Çin Bu ülkede yaşayan Uygurları, Kazakları, Kırgizları ve diğer Türk boylarını sadece TÜRK oldukları için toptan yok etmek istemektir.Çin’in Türklere yaptığı etnik bir soykırımdır.Türk Milleti Kardeşlerine yeterince sahip çıkmalı ve devletimiz Uygurların feryadına kulak vermelidir. ” şeklinde konuştu.

Share
598 Kez Görüntülendi.