logo

trugen jacn
24 Aralık 2016

D.TÜRKİSTANLI DİNİ ALİM VE CEMAAT ÖNDERİ ABDULHEKİM TEKLEMAKAN TOPRAĞA VERİLDİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

22 Aralık 2016’de  geçirdiği ani bir rahatsızlık sonucu vefat eden  İstanbul’da yaşayan Doğu Türkistan toplumunun önde gelen isimlerinden  dini alim ve  cemaat önderi Abdulhekim Teklemakan (Abdulhekim Mahdum)  23 Aralık 2016 Cuma günü Cuma namazını müteakip kılanan Cenaze namazından sonra  Topkapı Eski Kozlu Mezarlığındaki ebedi istirahatgahında toprağa verildi.
Abdulhekim Teklemakan’ın cenazesine Başbakanlık Danışımanı Ömer Faruk Korkmaz,Eski parlamenter Prof.Dr.Celal Erbay,Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayetullah  Oğuzhan, Dünya Uygur Kurultayı Genel Sekreter Yardımcısı Doç.Dr.Erkin Emet,Japonya Uygur Kültür Derneği Başkanı Dr.Turmuhammed Yasin,İsveç Uygur Maarif Derneği Başkanı Abdullah Kökyar ve Yardımcısı Ahmet Tursun, Kazakistan Alma-Ata Uygur Kültür Derneği Başkanı Alişir Gayitov, Norveç Uygur İslam Kültür Merkezi’ni temsilen Turguncan, Suudi Arabistan’da yaşayan Uygur Aydın ve aktivistlerinden Seracettin Azizi ile  Türk Dünyası temsilcileri  ve Kayseri,Ankara ve diğer şehirlerden gelen Doğu Türkistanlılar ile İstanbul’da yaşayan kalabalık Uygur Türkleri ve basın mensupları katıldı.

Doğu Türkistan derneği Başkanı Oğuzhan : Bizim görevimiz,onun  Tekleman’ın ideallerini yaşatmaktır.

Merhum Abdulhekim teklemakan’ın cenaze namazı kendisi gibi din eğitimi alan Oğlu Abdusselam teklemakan tarafından kılındı.Daha sonra  çeşitli konuşmalarda Mahdumun hayatı fikri ve çalışmaları ile ilgili  konuşmalar yapıldı.Cenaze namazı sonrası konuşan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı  Hidayetullah Oğuzhan şöyle konuştu,” Merhum,hayatı boyunca Uygur Türklerinin birlik,beraberlik ve dayanışma içinde olmaları için çabalar sarfetti.Doğu Türkistan davasının ancak,birlik ve vahdet ruhu içinde başarıya ulaşabileceğine bizlere  ifade ederdi.Onun fikir ve düşünceleri biz hayatta olanlara bir görevdir.Biz onun ve önceki Liderlerimizin gösterdiği yolda gayret ve çaba sarfederek esaretteki vatanımız Doğu Türkistan ve mazlum Kardeşlerimiz için hep birlikte çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Daha sonra Eski Parlamenter ve emekli  Öğretim üyesi ve İlahiyetçi  Prof.Dr.Celal Erbay tarafından dua edildi.Daha sonra omuzlarına alınan tabuut bir süre  tekbirler eşliğinde önünde kaldırılan Gökbayrak’ın gölgesinide bir süre eller üzerinde taşındı.Cenaze arabasına konulan Tabut Toplu Kozlu Mezarlığındaki ebedi istirahgahına dualar eşliğinde  defnedildi.

 Görüntünün olası içeriği: yazı

DÜNYA UYGUR KURULTAYI MAHDUM İÇİN TEZİYE MESAJİ YAYINILADI

Almanya merkezli Dünya Uygur Kurultayı  geçiridiği ani bir rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden Uygur din alimi ve Cemaat erbabı  Abdulhekim Teklemakanı için bir teziye mesaji yayınladı. DUK.Başkanı Rabia Kadir imzası ile yayınlanan mesaj şöyle ;

 Hayatını kutsal islam dinimizi ve onun akidelerini  genç nesillere iletmek ve öğretmek  ve Doğu Türkistan davası yolunda sarfeden Merhum Abdulhekim Mahdum’un vefatını derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.

Merhum,Doğu Türkistan Müslümanları arasında ehlisünnevelcemaa akidesini korumak,yaymak ve devam ettirmek için gayret göstermiştir.Ayrıca bizden sonraki nesillerimize ecdatlarımızın bizlere bir emaneti olan geleneksel dini akidelerimizi ,birlik ve beraberliğimizin en temel öğelerinden en önemlisi olarak kabul etmiş ve bu yolda çaba sarfetmiştir. Dini ve itikadı birlik ve vahdetimizi koruyup geliştirmek için diaspora’daki Uygur din adamlarının örgütlenmesine öncülük etmiştir.Doğu Türkistan milli  bağımsızlık hareketinin önder ve takipçilerini bir arada tutmak yolunda gayret göstermiştir.

Merhumun vefatı diasaporadaa yaşayan biz Doğu Türkistanlılar için büyük bir kayıptır.

Merhuma rahmet ve mağfiret kaderli ailesi ve yakınlarına sabri cemil ve bütün  Doğu Türkistanlılara baş sağlığı dileklerimi sunuyorum. 23.12.2016

                                                                                                                             Rabia Kadir

Dünya Uygur Kurultayı Genel başkanı

 

Etiketler: » » »
Share
596 Kez Görüntülendi.