logo

trugen jacn
12 Ocak 2016

FRANSIZ GAZETECİ GAUTHİER : DİASPORA UYGURLARI OLARAK ÇOK ÇALIŞMALISINIZ.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Muhaceretteki  Uygur Türklerinden oluşan bir heyet,Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin dramatik durumunu yansıtan ve muhabiri olduğu “L”OBS = GÖZLEM “ gazetesi’nde yayınladığı için Çin yönetimi tarafından 31 Aralık 2015 tarihinde Pekin’den sınır dışı edilen Fransız kadın Gazeteci Ursula Gauthier’i Paris’te ziyaret etmiş ve kendisi ile yaklaşık 2,5 saat görüşmüşlerdi.
Görüşme öncesinde Washington merkezli Özgür Asya Radyosu Tokyo Muhabiri Dr.Hacı Kutlu Kadiri’nin sorularını cevaplayan cesur Fransız Gazeteci “ Ben ülkenizin bir çok yerini ziyaret ettim.Bir çok Uygurlar ile temaslarım oldu.Ancak,Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar çok sıkıntılı ve zor durumdalar.Siz diaspora’da yaşayan Uygurlar olarak gayret göstermeniz ve davanız için çok çalışmalınız.”şeklinde konuştu.
Özgür Asya Radyosu haber portalında yayınlanan bilgilere göre Uygurların gerçek durumunu günedeme getirerek bir yazı kaleme alan ve 18 Kasım 2015’te muhabiri olduğu “L’OBS = GÖZLEM” dergisinde yayınladığı için 31 Aralık’ta Çin’den sınır dışı edilen Fransız kadın gazeteci Ursula Gauthier şunları ifade etti, “Benim kişisel gözlemlerim ve bilgilerime  göre Uygurlar kendi ana vatanalarında çok zor şartlar altında yaşıyorlar.Çok sınıtlı bir hayatları var.Ben bunu sınır dışı edilmeme sebep olan makalemde de dile getirdim. Ben Doğu Türkistan’ın Urumçi,Kaşgar ve Turfan gibi şehirlerine de gittim.Burada yaşayan insanlar ile de temaslarım oldu.Durumlarını  çok yakından biliyorum. Bu nedenle muhacerette yaşayan Uygurlar çok gayret etmeli ve çok çalışmalısınız. Uygur sorununu uluslar arası topluma anlatılmasını  çok önemli buluyorum.” dedi.

Fransız gazeteci Ursula Gauthider,radyo muhabirinin Uygurların durumu ile ilgili şu anda   bir çalışması olup olmadığı yolundaki sorusunu ise, ” Zaten Uygurların durumunu aksettiren ve Aksu/Bay Sogan Maden işletmesindeki şiddete olaylarının Paris saldırıları ile  benzerlik ve ilgisinin bulunmadığını,Uygurların eylemlerinin etnik ayrımcı uygulamalara karşı bir tepki olduğunu  dile getiren bir makale yazdım.Şu anda Uygurlar ile ilgili bir çalışmam gündemde değil.Ama,ilerinde olabilir.Niye olmasın ki ? ” şeklinde cevaplandırdı.

      Öte yandan görüşme sonrası anılan Radyo muhabirine konuşan Dünya Uygur Kurultayı Yetkilileri ise görüşme ile ile ilgili izlenemlerini şöyle değerlendirdi ;


Dolkun İsa (DUK.İcra Komitesi Başkanı) : Ursula Hanım ile uzun bir söhbet gerçekleştirdik.Uygur Türklerinin selamlarını ve teşekkürlerini kendisine ilettim.Çin yönetiminin kerdisine takındığı olumsuz tavırdan dolayı üzüntülerimizi de ifade ettim. Kendisinin bu cesur,insanı ve kararlı tutumu ile özellikle Uygurların ve uluslar arası toplumun sevgi,  saygısını ve hayaranlığını kazandığını de belirttim. 26 Haziran 2013’te Turfan’ın Lukçun İlçesinde onlarca kişinin ölümü ile sonuzlanan olayları yerinde araştırmak için mesai arkadışı ile ile birlikte her türlü rıskı göze alarak bu ilçeye gizlice gittiğini anlattı.Konuşmalarından, Uygurlara yapılan baskılar ve Çin’in diğer assimilasyon uygulamaları hakkında çok derin bilgilere sahip olduğunu anladım.Çok yararlı bir görüşme olduğunu söyleyebilirim.”dedi.

Ur-Asg
Asgar Can (DUK Başkan Yardımcısı) : Kendisinin Paris’e döndükten sonra Fransız yönetiminin Çin’e olan siyasi tavır ve tutumu hakkındaki görüşlerini ifade etti.Çok yararlı bir görüşme olmuştur.”


Erkin Abdulhamit (Fransa Uygur Derneği Başkanı) : Ursula Hanımın Uygurların durumu hakkında çok bilgiye sahip olduğunu memnuniyetle gördük.Fransa demokratik bir ülke,Buna rağmen kendisine Çin’in baskı ve tehditlerinin devam ettiğini sezinledik. Ama bu ülke’de ifade özgürlüğü teminat altında.Bazı hususları şu anda açıklamamız pek uygun görünmüyor.Ama inşallah önümüzdeki günlerde çok iyi şeylerin olabileceğini söyleyebilirim.Urusla Hanım ile yakından temas halinde olacağız. Uygur Derneği olarak,insan hakları ve hukuku ile ilgili bütün etkinleklerde Ursula Hanımı aramızda görmek isteriz.Kendisine de bunu ifade ettim.”
Fransız kadın Gazeteci Ursula Gauthier ile yapılan bu görüşme,Uygur Türkleri ve Teşkilatları tarafından gerçekleştirilen ilk temas ve görüşme olmaktadır

Etiketler: » » » » » » »
Share
816 Kez Görüntülendi.