logo

trugen jacn
05 Ekim 2015

BM.İNSAN HAKLARI TOPLANTISI’NDA UYGUR TÜRKLERİ SORUNU GÜNDEME GETİRİLDİ

Dolqun-eysa-jenwe-yighin.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Geçtiğimiz Eylül ayının ortalarında başlayan ve 02 Ekim 2015’te sona eren BM. İnsan Hakları Toplantısı’nda Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki insan hakları  ihlalleri  ile Uygur Türkleri sorunu gündeme getirildi.
Birlişmiş Milletler Teşkilatı tarafından İsviçre’nin Cenevre kentinde toplanan ve 14 Eylul -02 Ekim 2015 tarihleri arasında çalışmalarını sürdüren  dünya’daki İnsan Hakları ihlallerinin ele alındığı bu toplantı’ya Dünya Uygur Kurultayı İcra Kurulu Başkanı Dolkun İsa ile adı geçen Kurultayın İnsan Hakları programı uzmanı Mr.Peter birlikte iştirak etti.
DUK.Yürütme Kurulu başkanı Dolkun İsa’nın Özgür Asya radyosuna verdiği bilgilere göre , BM.İnsan haklar Komitesinin bu ve benzer toplantılarının Doğu Türkistan’ın ve Uygur Türkleri meselesinin tanıtılması ve gündeme getirilmesi açısından “ Bulunmaz bir fırsat ve  Eşsiz bir  Mahfil ” olduğunu ifade etti.
BM. İnsan hakları toplantısında Uygur Türkü Temsilcileri Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ile bu ülke’de uyguladığı devlet terörü ve  Çin işgal güçlerinin sivil Müslüman Türk halkına karşı işlediği cinayetleri kanıtları ile birlikte ifşa ederek bu toplantı’da gündeme getirmesi, ülke temsilcileri ile katılanlar tarafından büyük ilgi  ile karşılandı.
DUK.Yürütme Kurulu Başkanı Dolkun İsa’nin ifadelerine göre,her yıl olduğu gibi bu yıl da Cenevre’de yapılan İnsan hakları toplantısına büyük hazırlıklar yapılarak iştirak edildiği ve hazırlık çalışmalarına Kurultay İnsan Hakları Programından bir kişinin önceden görevlendirilidiğini,toplantı’ya katılan bütün delegelere İşgalcı Çin’in Doğu Türkistan’daki hak – hukuk ihlalleri  ile etnik Çin baskı,zulum,etnik ayrımcılık ve ırkı aşağılama ve assimilasyon ve soykırım uygulamalarına dair katılımcılara bilgi verdiklerini ve Çin’in bu hak ihlalleri ile insanlık dışı cinayetlerine karşı BM. Ve uluslar arası toplumun tedbirlere alması noktasında öneriler sunduklarını da belirtti. Tayland yönetiminin geçen 08 Temmuz 2015 tarihinde kendilerine sığınan 109 Uygur Türkü mültecinin Çin’e zorla iade etmesinin özellikle ülke temsilcilerinin çok güçlü şekilde dikkatını çektiğini ifade etti.

Dolkun Sintebir-24
DUK Yurutme Kurulu Başkanı Dolkun İsa,bu toplantı çerçevesinde Doğu Türkistan ve Tibet Temsilcileri başta olmak üzere 7 ülke delegasyonu ile birlikte tertip ettikleri “FİZİKSEK CEZA-VE İŞKENCE VE ÇİN HÜKÜMETİ” konulu toplantıda da bir konuşma yaptığını belirtti.Konuşmasında İşgalcı Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da yürüttüğü keyfi tutuklama ve bastırma politikaları hakkında aydınlatıcı bilgiler verdiğini,Çin’in Müslüman Uygur Türklerine karşı sadece ağır fiziki ceza ve işkenceler uygulamakla kalmadığını.,aynı zamanda ağır manevi işkencelere de yaptığını dile getirdiğini belirtti.
DUK icra Kurulu Başkanı Dolku isa,Çin’in haksız ve hukuksuz olarak ömür boyu hapis cezasına mahkum ettiği Uygurların Vicdarı Doç.Dr.İlham Tohtı’nin durumunu de gündeme getirdiğini ve BM.ve uluslar arası toplumun Dr.Tohtı’nın durumuna dikkatlarını biri kez daha çektiğini de açıkladı.Çin işgal yönetiminin tutukladıkları Uygur fikir suçlularına hazırladıkları siyasi suçlarını itiraf ettirmek için reva gördükleri fiziksek ve manevi işkence çeşitleri ile bu işkenceler sonucunda Çin zindanlarında hayatını kaybeden Uygur Türkü aydınlar hakkında de bilgiler sunduğunu ve  bu konuda toplantı iştirakçılarının çok dikkat çekici soruları ile muhatap olduğunu de belirtti.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1345 Kez Görüntülendi.