logo

trugen jacn
04 Mart 2015

BU ÇAPALAMA (KETMEN ÇAPIŞ) YARIŞI Mİ ? YOKSA UYGURLARI EV HAYVANLARI YERİNDE ÇALIŞTIRMAK Mİ ?

1114466136_14250901498381n

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin’in resmi Yeni Çin (XinHua) Ajansında 28 Şubat’ta yer alan bir habere göre Kaşgar’ın Feyizabat İlçesinde İşgalcı Çin yönetiminin Köylüler arasında Ketmen Çapmak(Çapalamak) yarışması düzenlediği bilgisi yer almıştır.Bu günler Çinli’lerin tam yeni yıl kutlama bayramlarına denk düşmekte idi.Bu yarışma’da başarı kazananlara birer Ketmen (Bayak Çapa= Doğu Türkistan’da bel yerine tarımda kullanılan bir araç) hediye edildiği belirtiliyor.

Günümüzde dünya’nın en geri kalmış ülkelerinde dahi kanal kazmak,kazılan toprakları başka yere nakletmek vebenzeri çalışmalan modern iş makinaları ile yapılmaktadır. Bu uygulama sadece Çin’de o da Çin’in esaretinde Müslüman UYgur Türklerine İşgalcı Çinliler tarafından tatbik ediliyor. Uygur Köylülerini ilkel tarım aracı olarak tanımlayan Çinli işgalciler onların sadece Ketmen’e layık olduklarını iddia ediyorlar.Alman Nazilerinden dahi aşağılık fikirlere sahip Kızıl Meskeye bürünmüş Çinli Faşistler utanmadan ve sıkılmadan Müslüman UYgurlara ödül olarak Ketmen’i layık gördüklerini açıklamaktan çekinmemektedir.Uygurları Ketmen’e muhtaç etmekten sıkılmadan ve utanma hıssı duymadan medya’da ilanda bir beis görmüyor. Bu açıklamalar Müslüman UYgurları kendi ana vatanlarında ev hayvanları yerinde çalıştırmakatan vaz geçmediklerin açık ve net kanıtı olmaktadır.


Bana bir süre önce Çin’de ticaret ile iştigal eden bir Dostum şöyle bir hikaye anlatmıştı.Bu haberi okuyunca onun anlattığı hikaye gözümün önünde yeniden canlandı.Dostumun anlattığı hikaye şu idi ; Ben Çin’in büyük bir şehrinde ticaret için bulunduğum günlerden birinde bu şehir’de Özel Polis Okulu’nda yanı Casus ve Ajan eğitimi veren bir Okul’da okuyan bir UYgur Çin polisi ile tanıştım.Onunhla bir akaşam bir Restoran’a giderek birlikte yemek yedik.O içkiyi fazla kaçırdı ve tam serhoş oldu. O bir yandan içerken bir yandan da bana ağlayarak şunları anlattı; ” Beni dinle Aka,ben Çin Komünist Partisi’ne o kadar sadakatle bağlı idim ki,Anne ve Babanı öldür diye emir verseler hiç ikilenmeden öldürecek derecede bağlı idim.Bu okula kabul edilebilmek için bir çok sınav ve mülakatlardan geçtim.Çok özel görevleri de yerine getirdim ve öyle kabul edildim.Bir gün Urumçi’den bir Çinli Polis Müdürü olan Amirim geldi.Bu Çinli’yi o kadar çok seviyordum ki,güyü onu babam yerinde kabul ederdim.Kendime o kadar yakın hissederdim.O,bir gün sohbet ederken,bana şöyle dedi : “Senin ülken’de Haşar diye bir uygulama var.Bundan haberin varmı ? diye sordu.Ben de bunu bildiğimi ve uygulamanın özellikle köylülerin kış günlerinde su inşaatlarında ve su kanallarının kazılması ve tamirinde ücretsiz çalıştırılan bir icraat olduğunu söyledim.


O tamam biliyormuşssun ? Öyle ise ben bunun niçin sadece UYgurlara tatbik edildiğini sana izah edeyim dedi ve anlatmaya başladı. ” Oğlum Haşar denilen olay,Uygurlar boş kalmasın,.Rahat edip başka şeyler düşünmesin.Daha sonra başımıza iş açmasın diye biz Çinlilerin icat ettiğimiz bir uygulamadır.Senin Milletinin yanı Uygurlarının yabanı hayvanlardan hiç bir farkı yoktur.Hayvanlardan farkı sadece konuşabilir olmasıdır. Eşeği,Öküzü ve aT’I NE KADAR ÇOK ÇALIŞTIRIRSAN,O KADAR USLU VE itaatkar olurlar.Uygurlar hem aynı bu hayvanlar gibidir.Bunu aklında tut ve sakin de unutma !” dedi.O tarihten beri Bu Çinli Polis Müdürü’nün Milletim hakkında söylediklerini bir türlü hazmedip kabul edemedim.Ben de bir UYgur’um.Bu kadar sevdiğim ve babam yerinde saydığım bu Çinli yüzüme karşı bunu söyledi. Bu sözleri hiç unutamıyorum ve yaptıklarımdan da çok nedamet ve pişmanlık rduyuyorum diye ağlamaya başladı.
Yukarı’daki Ketmenleri ödül olarak verdiği resimleri internet sitesine yapıştıran Çinli İşgalcilerin de UYgurlara karşı bakış açısında O polis Müdürü olan Çinli’den hiç bir farkı yoktur.
Milletimizin bunu asla unutmaması gerektiğini düşünüyorum.

HAŞAR : Mecburi Çalıştırmadır. Doğu Türkistan’da ilk Çin istilasından beri hiç aksatılmadan uygulanan bir nevi zulümdur. İnsanlar yılda 15 günden başlayarak yeri ve zamanına göre aylarca süren ve uzak bölgelere götürülerek ücretsiz olarak zorla çalıştırılma şeklidir. İşgalci Çin günümüzde  bu sistemi  dana da geliştirerek ve kapsamlı hale getirerek uygulamaktadır.Bu uygulamaya Haşar denilmektedir

Kaynak:Şinhua Ajansı  (伽师县举办“金坎土曼”劳动竞赛响应群众心声)

Etiketler: » » » »
Share
1352 Kez Görüntülendi.