logo

trugen jacn

ÇİN,UYGURLARI TOPLAMA KAMPLARININ ÖTESİNDE, KÜRESEL ÇAPTA DA TEHDİT EDİYOR

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Çin’in Tibet ve Uygurlar dahil etnik azınlıklarını izlemek için geniş gözetim ağını kullandığı bilinmektedir. Ancak Sincan’ın batı bölgesinden sızdırılmış belgeler – Karakaş listesi – Avrupa genelinde sürgünde yaşayan Uygurların Çin devleti tarafından gözetim altında tutulduğunu ve Çin’deki aileleri ve toplumuna yönelik Çin yönetiminin baskı ve zulmü ev hakkında ses çıkarırlarsa Sincan’daki yakınlarına zarar verecekleri şantaj ve tehditleri ile kar karşıya buluunduklarını gösöteriyor.  Çin hükümeti kayıtlarla ilgili raporlara itiraz ediyor , ancak COVID-19 salgınıyla savaşmaya devam etse bile bu durum Çin için yeni normalin bir parçası haline geldi.

Sızan belgeler Sincan’da birkaç yüz bin Uygurları gözaltına alan Çin hükümetinin bu konudaki iddiaları hakkında ip uçları veriyor.  Karakaş listesinde, yurt dışında akrabaları olan 300’den fazla kişi hakkında kişisel veriler bulunmaktadır. Çin hükümeti Pekin’den “ayrılıkçı” olarak kabul edilen sürgünde yaşayan Uygur aktivist ve aydın gruplarına olası bağları nedeniyle “ülkeyi terk eden ve geri dönmeyenleri” güvenlik riski Olanlar ” olarak işaretlemiştir. Onların Aile üyeleri, sosyal çevreler ve dini inançların yanı sıra algılanan kabahatler hakkında ayrıntılar bu gizli dosyada yer alıyor.

Bu, Çin’in Uygur Müslümanlarının nüfusun yüzde 90’ından fazlasını oluşturduğu Karakaş bölgesinden yüzlerce kişinin gözetim veya hapis cezasına çaptırıldıklarını doğrular gibi görünüyor. Sincan’daki uygurlar, yurtdışındaki aile üyelerinin eylemleri nedeniyle cezalandırılıyor, bu da Çin devlet ve istihbarat teşkilatlarının Batı’da bir gözetim ağı oluşturduğunu gösteriyor. Belgeler ayrıca Pekin’in  Uygur bölgesindeki Çin Tipi Nazi Kampları ” yeniden eğitim ” programlarının gönüllü olduğunu ve yalnızca şiddet yanlılarını hedef aldığını iddialarıyla da çelişiyor. Müslümanların hapsedilmesinin gerekçeleri arasında evde dua etmeleri, denizaşırı (yurt dışında yaşayan) akrabalarıyla iletişim halinde olmaları ve devletin izin verdiklerinden daha fazla çocuk sahibi olmaları sayılabilir.

Londra Uygur Topluluğu’nda İngiliz vatandaşı bir aktivist olan Rahima Mehmut , gözaltı kamplarının varlığına ilişkin gizli raporları ilk keşfedenlerden biriydi. Mehmut, çağrılarına cevap vermeyi bıraktıklarında üç yıl önce ailesiyle iletişimini kaybettiğini ve İngiltere’de bile Uygurlara çok az destek olduğunu söylüyor . Mehmut’a göre, bir İngiliz üniversitesindeki bir öğrenci onu yakın zamanda “üniversitemiz zaten kırmızılaştı”, yani Çinli bir muhbirin kampüste olduğu konusunda uyardı. İngiltere’deki küçük Uygur topluluğunun, Çin casuslarının her yerde olduğu korkusu nedeniyle Çin’in ülkelerindeki baskıları ve özgürlüklerine yönelik aktıvitelerini durdurduğu bildiriliyor.

Dünya Uygur Kongresi Çin’in diasporada yaşayan Uygurların ülkelerindeki aile ve akrabalarının güvenliğini tehdide yönelik Çin’in baskıları ve tehditleri konusunda onların haklarını korumak için çalıştıklarını belirtiyor.  Norveç’ten Londra’ya taşınan bir Uygur Kerim Zair , birkaç yıl önce isimini açıklamayan birisinden bir telefon çağrı aldığını ve şahsın kendisine ” Çin yönetimi için çalışmamı istediler. Ancak,ben bu adsız kişinin talebini anında reddettim ,Benim telefon Numaramı nasıl elde ettiklerini de bilmiyorum. ”  diyor.

Uluslararası Soruşturma Gazetecileri Konsorsiyumu tarafından geçen yıl Çin Kabloları olarak bilinen ÇKP Üst Yönetimine ait Sızdırılmış ve sınıflandırılmış gizli belgeler , Çin hükümetinin dünya çapında Uygurları kontrol etmek için teknolojiyi nasıl kullandığına dair uygulamalarına ışık tutuyor.  

China Cables’a göre Çin , Entegre Ortak Operasyonlar Platformu  ( IJOP) bir programı kullanarak Uygurların nüfus kontrolü ve toplu gözetim için sofistike araçlar aracılığı ile onları kontrol ve gözekliyor.  Bu platform, bireyler hakkındaki verileri, çoğu zaman bilgisi onlardan gizli olarak ve bilgisi olmadan toplar ve potansiyel olarak tehdit edici veya “şüpheli” bulduğu verileri işaretliyor. Çin hükümeti, ulusal kimlik belgeleri, bölge genelindeki sayısız kontrol noktası, yüz tanıma özelliğine sahip kapalı devre kameralar, polisleri Uygurları telefonlarına yüklemeye zorlayan casus yazılımlar da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gerçek kişisel bilgi veritabanlarını derlemek için IJOP’u kullanıyor. akıllı telefonlar ve bilgisayarlarla ilgili tanımlayıcı bilgileri ve paket teslimatınlarını dahi topluyor.  Bu teknoloji, Batı’da bulunan Uygurların akrabalarını takip ediyor ve Çin devletine yurtdışındaki Uygur topluluklarına sızması için bir açılış ve kolaylıklar sağlıyor. XXXXX

Her iki ayda bir, WUC, Çin dışında yaşayan Uygurları kendi insanları hakkında bilgilendirmeleri için taciz ettiği iddia edilen Çin Komünist Partisi (TBM) yetkililerinden yüzden fazla rapor alıyor. Bunun, baskı yüzünden parçalanabilen sürgünler üzerinde psikolojik bir etkisi vardır. Yurtdışındaki yakınları TBM’yi eleştirirse, Sincan’da aileler hedefleniyor. Birleşik Krallık’taki 12 Uygur ile yapılan görüşmelere dayanan bir rapor , çoğunun paranoya, TSSB, depresyon, kaygı ve gece terörü gibi sorunlar geliştirdiğini buldu.

Uygur hakları aktivistleri için daha büyük bir endişe, Sincan’daki stajyerlerin sağlığıdır. Aktivistler, Çin’in toplama kamplarındaki dar ve hijyenik koşulların COVID-19’un sınırsız yayılmasına izin verdiğini söylüyorlar. Bu yıl bir Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bilgi toplama misyonu sırasında, Çin hükümet yetkilileri, kamplardakilerin çoğunun “mezun olduğunu” ve serbest bırakıldığını söyleyerek Müslüman çoğunluk bölgesindeki koronavirüs risklerini azalttı. Kayıtlar, 2019’un başlarında Karakax listesindeki çoğu kişinin kamptan çıkmasına izin verildiğini gösteriyor. Bununla birlikte, Çin dışındaki Uygur aktivistler, hala ülkedeki akrabalarıyla iletişim kuramayacaklarını söylüyorlar. Birleşmiş Milletler yaklaşık 1 milyon insanınkamplarda tutuluyor ve BM insan hakları sorumlusu Michelle Bachelet Çin’i bu yılın ilerleyen saatlerinde Sincan’a sınırsız erişim izni vermeye çağırdı .

Kamplardan serbest bırakılanların, fabrikalarda köle işçi olarak çalışmak için Çin’in diğer bölgelerine taşındığı bildirildi. Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü tarafından yayınlanan bir raporda , yetkililerin binlerce Uygur’u dünyanın en büyük markalarından bazıları için mal üreten fabrikalarda çalışmaya devam ederken, onları yakından izlediğini iddia ediyor. Sincan’daki yetkililer ve zorunlu çalışmadan faydalanmakla suçlanan şirketler, Avustralya raporunun bir karalama kampanyasının parçası olduğunu söylüyorlar.

Çin, COVID-19 salgınının kökeni konusunda ABD ile savaşını sürdürürken, hem Sincan’da hem de sürgünde yaşayanlar Uygurlara karşı muamelesi konusunda hala endişe var. Çin Kablolar ve Karakax listesi Çin hükümeti kendi kültürlerini, yaşam tarzlarını ve varlığını tehdit dünyada bastırmak ve Zulmetmekte Uygurlar için teknolojiyi kullanır hangi ölçüde kanıt görünmektedir.

https://thehill.com/opinion/international/501008-beyond-xinjiangs-camps-china-threatens-uighurs-globally?amp&fb

NOT : Bu haber-analizi yazan Lianchao Han, ABD.merkezli Vatandaşların Gücü İnsiyatifi (Citizen Power Initiative)’ nin başkan yardımcısıdır  . 1989’daki Tiananmen Meydanı Katliamı’ndan sonra Bağımsız Çinli Öğrenciler ve Akademisyenler Federasyonu’nun kurucularından biriydi. ABD Senatosunda 12 yıl, üç senatör için yasama danışmanı ve politika direktörü olarak çalıştmıştır.

Jianli Yang, Çin için Vatandaş Güç Girişimleri , Tiananmen Katliamı kurbanı ve Çin’de eski bir siyasi mahkumdur.

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
389 Kez Görüntülendi.