logo

trugen jacn
13 Nisan 2020

ÇİN, BULAŞTIRDIĞI ÇİNVİRÜSÜ SALGININI BAHANE EDEREK HAN IRKÇILIĞINI HORTLATIYOR

ÇKP yönetimi Wuhen’de üreterek dünyaya yadığı Çinvirüsünü salgınını bahane ederek Çin ırkçılığı ile Han Şövenizmini yeniden hortlatıyor. Çin’de yaşayan Afrikalılar acımasızca etnik ayırımcılığa uğruyor ve kötü muamelelere maruz kalıyor. Afrika Ülkelerinin Pekin Büyükelçileri bu durumu yönetim nezdinda protesto ettikleri bildirildi.

Afrikalı uyruklular Çin'de coronavirüs üzerinden 'kötü muamele gördü, tahliye edildi'

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Çin’deki Afrikalı öğrencilerin ve yabancıların evlerinden çıkarıldıkları ve yeni koronavirüsü yayabilecekleri korkuları yüzünden kötü muamele gördükleri bildiriliyor.

Çin’deki Afrikalı büyükelçiler, ülkenin Aralık ayında merkezi Çin kenti Wuhan’da ortaya çıkan koronavirüsün yeniden dirilişini önlemeye çalıştıkça, ülkenin dışişleri bakanına Afrikalılara karşı ayrımcılık dediklerini yazdılar. 

Birkaç Afrika ülkesi ayrıca Çin’in özellikle güney Guangzhou şehrinde bulunan Afrikalılara kötü muamele ve taciz edilme endişelerini dile getirmesini talep etti.

Son günlerde Guangzhou’daki Afrikalılar dairelerinden ev sahipleri tarafından tahliye edildiklerini, sonuç verilmeden birkaç kez koronavirüs için test edildiklerini ve kamuoyuna karşı kapatıldıklarını ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını bildirdiler. Bu tür şikayetler yerel medyada ve sosyal medyada yapılmıştır.

Wuhan şehrinde merkezli orijinal salgını kontrol altına alan Pekin, artık ithal davalardan endişe duyuyor ve ülkeye gelen yabancıların incelemesini hızlandırıyor ve sınır kontrollerini sıkılaştırıyor. Herhangi bir ayrımcılığı reddetti.

Hong Kong’dan gelen Al Jazeera’dan Sarah Clarke, Çin’de Guangzhou’daki  Afrika topluluğunun ikinci bir enfeksiyon dalgasının arkasında olabileceğine dair bir endişe olduğunu  ifade ederek şöyle devam etti: “Yabancı uyruklular üzerinde artan bir baskı ve inceleme var. Ancak, bu inceleme ve baskıda Afrikalıları ve Afro-Amerikan topluluğunu hedefte tutuluyorlar. Geçen Perşembe gününden bu yana Guangzhou’da  koronavirüs enfeksiyonlarının rapor edildiği 114 yeni vaka gördük  ve bunların 16’sı Afrikalı idi.”

“Guangzhou’daki Afrika topluluğunun üyelerinden, kötü muamele, tutuklama, tahliye ve restoranlara ve otellere erişiminin reddedilmesi ve engellenmesinden şikayet eden bir çok şikayet paaylaşımlarını sosyal medyadan gördük ve bazı öğrenciler sokaklarda yaşadıklarını ve hatta yemek satın almalarının reddedildiğını söylüyorlar.

‘Damgalama ve ayrımcılık’

Afrikalı büyükelçilerin Çin’in üst düzey diplomatıDışişleri Bakanı  Wang Yi’ye gönderilen mektubu  , Afrikalıların gecenin ortasında otellerden atılmaları, pasaportların ele geçirilmesi ve vize iptali, tutuklama veya sınır dışı edilme tehditleri de dahil olmak üzere bir dizi hukuksuz ve aşırı muamelerden şikayet ediyor.

Notta, bu “damgalama ve ayrımcılık” virüsün Afrikalılar tarafından yayıldığı yönünde yanlış bir izlenim yarattığını söyledi.

“Pekin’deki Afrika Büyükelçileri Grubu, hemen Afrikalılar tarafından karşılanan kuvvetli testlerin, karantina ve diğer insanlık dışı muamelelerin durdurulmasını talep ediyor” dedi.

Dışişleri yetkilisi Liu Baochun Pazar günü bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, Guangzhou’nun milliyete, ırka veya cinsiyete bakılmaksızın ulusal sınırdan kente giren herkes için anti-virüs önlemleri uyguladığını söyledi.

Cumartesi günü Zimbabve’deki Çin büyükelçiliği Afrikalıların kasten hedef alındığı suçlamasını reddetti.

“İzole olayları sansasyonel hale getirmek zararlıdır,” dedi tweetli bir bildiride. “Çin, Çin ve yabancı ülkelerdeki tüm bireylere eşit davranıyor.”

Nijerya’nın başkenti Abuja’dan gelen El Cezire’den Ahmed İdris, Afrikalı yetkililer arasında hem “öfke hem de inançsızlık” olduğunu söyledi.

Cumartesi günü Gana’nın dışişleri  bakanı Shirley Ayorkor Botchwey, Çin büyükelçisini hayal kırıklığını ve talep eylemini ifade etmek üzere çağırdığını söyledi.

Kenya’nın dışişleri bakanlığı da “resmi olarak endişelerini dile getirdi” diyen hükümetin konuyu ele almak için Çinli yetkililerle birlikte çalıştığını da sözlerine ekledi.

Cuma günü, Nijeryalı yasa koyucu Akinola Alabi, Nijerya’nın alt meclis lideri Femi Gbajabiamila ve Çin Büyükelçisi Zhou Pingjian arasındaki bir toplantı videosunu tweetledi.

İçinde Gbajabiamila, Zhou’ya Çin’deki kötü muameleden şikayetçi bir Nijeryalı video gösterdikten sonra diplomattan bir açıklama talep etti.

El Cezire İdris, özel olarak, olayların Afrika’da yaşayan Çin toplumu için yansımalara yol açabileceğine dair bir endişe olduğunu söyledi.

Idris, “Afrika hükümetleri arasında, Guangzhou ve Çin’in diğer bölgelerinde de yaşananlar nedeniyle Afrika kıtasında çalışan Çinli işçilere karşı tepkinin korkusu var.” Dedi

Kaynak : eljazera.com/news/2020/04/african-students-mistreated-evicted-china-coronavirus-200412100315200.html?fbclid=Iw

Etiketler: » » » » » » » »
Share
299 Kez Görüntülendi.