logo

trugen jacn

ÇİN’İN İŞGALİNDEKİ DOĞU TÜRKİSTAN’DA YAŞAYAN UYGURLAR ; ÇİN’İN MODERN KÖLELERİ

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Çin yönetimi 2017 yılında işgalındaki Uygur bölgesinde Eğitim Merkezleri adı ile kurduğu yüzlerce Çin tipi Toplama kamplarına 1-3 milyon arasında tahmin edilen Müslüman azınlık Uygur,Mazak ve diğer asınlık müslümanları toplu tutuklamalar yaparak hapsetti. Ayrıca,  Uygur bölgesinden 2017-2019 arasında yaklaşım 800 bin Uygur gençlerini Çin’deki fabrikalara ucuz- işçiler olarak transfer etti. Bu yaklaşık 80.000 Uygur İşçiler burada teknoloji, kıyafet ve otomobil sektöründe 83 büyük uluslararası marka adına üretim için buralarda zorla çalıştırıldı.  Uygur işçileri kullanan üreticiler arasında Apple, Nike, Adidas, Amazon, Samsung, Google, Microsoft, Zara, H&M, Gap, Ralph Lauren, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Victoria’s Secret, Volkswagen, Jaguar, Mercedes-Benz ve BMW başta onlarca daha küresel firmalan da vardır.

Merkezi Çin’de Batılı küresel şirketler adına üretim yapan bu Fabrikalarda istemleri dışı getirilip zorla çalıştırılan Uygurlar İşverenlerin şiddet, zorlanma ve dayatma içerikli kötü muamelerine maruz kaldıkları gibi onların etnik ayrımcı ve ırkı aşağılayıcı ve küfürlü çalışma koşullarıyla karşı karşıyadır. Onlar keyfi gözaltı tehdidi ve aileleri üzerinden şantajla , bu Çin işletmelerinde çalışmaya zorlanmaktadırlar.  Dikenli tel çit dahil fiziksel engellere tabidirler; dijital gözetim ile izlenir; dış dünyadan izole edilmiş yurtlara yerleştirilmiştir; Bu UYgur İşçilerin Çin’e transferleri  trenlerle yapılır ve fabrikalara yerleştiriliyorlar.

Bütün bu önlem ve sıkı tedbirlere ek olarak, fabrikalarda askeri kurullara tabi güvenlik görevlilerinin acımasız ve kötü niyetli muamelelerine ve zor çalışma koşullarına maruz kalıyorlar.  Dahası, aşırı ve çok çalıştırılıyorlar ve iş saatleri haricinde ek olarak, Çince öğrenme ,Komünizm ÇKP Mao ve Şijinping öğretilerini Mandarin(Çince) dili ile eezbeerleme eğitiimilerine tabi tutuluyorlar. Ayrıca, politik telkincilik yapmak zorundalar. Bütün bunlar işlerinin bir parçası.  Uygur işçilere etnik Çinli işçilerden daha az ücret ödenir ve dinlerini yaşamaları ve ibadetlerini icra etmeleri de yasaktır. 

Aşırı sürveyans(baskılar) ve ceza nedeniyle bu fabrikalardaki işlerinden kaçmaları veya reddetmeleri son derece zordur ve belki de hiç mümkün değildir.  Neyin yasal olduğu önemli değil. Büyük uluslararası imalat şirketlerinin çoğunun zorla çalıştırmayı yasaklayan davranış kuralları vardır, ancak şirketler ürünlerini kimin yaptığını ve hangi koşullar altında üretildiğini izleyememektedir.  Araştırmalarda bu katı ve baskıcı sistemin aslında işgücü ihlallerini ve üretimde verimliliği yakalayamadığını göstermiştir, Çünkü işçiler, özellikle bir yönetici veya başka bir otorite yakın olduğunda görüşme yapıldığında açıkça konuşmak konusunda isteksizdir. Öte yandan, denetim organları geçen yıl yaptıkları çalışmalarında Çin’in bu köle Uygur işçilerin haklarını korumak yerine onları üretimde zorla kullanan şirketleri korumakla eleştirildi. 

ASPI(Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü), Çin’in fabrikalarını ülke içindeki işgücü uygulamalarının soruşturulmasına izin verecek şekilde açmasını önermektedir. Ek olarak, enstitü, zorunlu çalışma raporlarına soruşturma açmak için şikayet mekanizmaları olması gerektiğini de belirtiyor.

Çin Yönetimine Son olarak Bir Çağri ; – ve kesinlikle en az değil -Uygurların ve diğer Müslüman azınlık halkların inandıkları dinlerini özgürce yaşayabilmeleri ve dinlerinin gereği olarak ibadet başta tüüm gereklerini yerine getirebilmelerine izin verilmeli ve bu haklara saygı gösterilmelidir. Bu ve benezeri uygulamalarda hakkaniyet,adalet ve temel insan hakları ölçü olarak alıınmalıdır. Çin yönetimi Vatandaşları olan Uygur geneçlerine köle yerine koymamalı ve onların temel hakları verilmelidir. Onlara onurlu birer Çin Vatandaşı olarak insani muamele göstermelidir. Talep edilen bu haklar kesinlikle aşırı ve çok fazla değildir.

Kaynak : https://asiamedia.lmu.edu/2020/04/05/muslims-in-china- become-modern-slaves/?fbclid=Iw

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
806 Kez Görüntülendi.