logo

trugen jacn

ÇİN’İN MÜSLÜMAN TÜRK SOYKIRIMI QİNG HANEDANLIĞI DEVRİNDEN BAŞLAMIŞTIR

ABD’de bulunan ve dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından biri olarak tanınan Colambiya Üniversitesi yayınlarından önümüzde aylarda yayınlanacak bir kitap’ta Çin’in günümüzde Doğu Türkistan’daki etnik Türk soykırım uygulamalarının Qing Hanedanlığı devrinden itibaren sistemli bir işgal politikası olarak uygulandığı zikrediliyor.Doğu Türkistan siyasi tarihinde 2. Mancu_Çin istilası olarak tanımlanan Osmanlı devletine tabi Kaşgarya Doğuu Türkistan İslam devletinin Hükümdarı Emirulmuminin Yakup Han Bedevlet’in vefatından sonra 1877’de ülke 2b Çin-Mançur İstilasına maruz kalmıştır.( Çinli olmayan kuzey doğudaki Mançurya’da yaşayan Mançur Ulusu 1644-1911 yılları arasında Çin’e hakim olmuş ve Ming Hanedanlığını kurarak Çin’de hüküm sürmüştür.(

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Ondokuzuncu yüzyılın sonunda, Çin’de hüküm süren Qing imparatorluğu sonuna , Çin’n merkezi yönetiminde Konfüçyüs felsefesini yönetime hakim kılımak için yeniden canlandırmışlardır. Çin imperatorluk yönetimi işgal ettiği Uygur bölgesindeki Müslüman çoğunluğun kontrolünü ele geçirmiştir. Ülkede Türkçe konuşan Müslümanları Çince konuşan Konfüçyüsçülere dönüştürmek için bir etnik asimilasyon programını hayata geçirdiler. Bu asimilasyon ve dönüştürme programının amacı bu ültede yaşayan ve Çinli olmayan Müslüman Türkleri politik ve kültürel olarak kesinç olarak Çin’e bağlamayı hedefliyordu. Ming Sülalesinin Doğu Türkistan’daki işgalci yönetimi bu etnik ve kültürel asimlasyounu hayata geçirmek noktasında toptan dönüştürme yerine ilk etapta Müslüman Türk topluluklar arasında ekonomik,sosyal ve kültürel farklılıklar yarattı ve daha sonra bölünmeleri derinleştirdi. Günümüzden yaklaşık 150 yıl kadar önce başlayan ( 1877’den 2020 ) Çini işgal yönetimlerinin bu ayırıştırma,bölme vee daha sonra asimile ederek yok etme uygulamaları bir birlerini tamamlayıcı bir şekilde artarak devam etti. Bu asimilasyon günümüzde Müslüman Türkler arasında dayatmacı bir tarzda derin bir yabancılaşma ve bölünmeler ve bunun sonucu olarak Müslüman Türk toplumunun sosyal,siyas ve kültürel olarak dağılmasıını ve tahrip edilmesi ile sonuçlandı.

Doğu Türkistan’a işgalci yabancı bir güç olarak hakim olan bütün işgalcı yönetimlerin bu toplumsal yapıyı tahrih ile sonuçlanan bu uygulamalarını Stratejiler ve Ülkeleri Araştırma Merkezi uzmanlarından Eric Schluessel araştırdı ve araştırma sonuçlarını bir kitap halinde hazırladı.Bu kitap önümüzdeki aylarda Colombia Üniversitesi yayınlarından biri olarak yayınlanacaktır.

Uzman Araştırmacı Eric Schluessel ÇKP’nin bölgedeki Çin yönetiminin bu uygulamalarının seyri ve sonuçlarını Müslüman Uygur toplumu arasında yaptığı araştırmaları sonucu raporladı. Bay Eric bu araştırma ve karşılaşmayı bölgenin önemli merkezlerinden Turfan vahasında sıradan insanlarla bire bir görüşerek yaptı ve bu uygulamalara karşı Müslüman halkın tepkisi ve mücadelelerini de de hazırladığı bu kitapta örnekleri ile anlatıyor. Çin’in baskıları ve etnik ayırıştırma ve soykırım uygulamaları ve etnik ayırıştırma Savaşı ile bölünen ailelerin daramatik hikayelerini, onların hayatta kalmak için verdiği umutsuz çabaları de örnekleri ile yer alıyor. Çin’in baskıları ve dünüştürme uygulamaları karşısındaki çaresiz ve zavallı Türk kadınlar ile onların nerede olduklarından emin olmayan çocukları bu araştırmaların can alıcı ve dramatik yönlerini ortaya koyuyor. Bölgede yaşayan ve etnik Çinli olmayan Müslüman halkların aileleri ve bireylerinin bir çoğu kanlı bir çatışmanın insanı dramları ve sonuçlarını ve yeniden yapılanmanın kötü seans ve şiddetini ortaya çıkarmak için takip ediyor. Araştırmacı Eric Schluessel, temel kmlik sorunları etrafında din ve dilsel farklılıkların etnik etiketlere nasıl dönüştüğünü gösteren yeni mücadelelerin ortaya çıkışını gözler önüne seriyor. Uzman,ayrıca bölgede erişimine ulaşmayı başardığı Çince ve eskiden kullanılan Çağatayca dilinde yazılan yerel kaynak- arşivler ve el yazması hesaplarını (notlarını) okuyarak, Uygur bölgesindeki günümüz uygulamalarının açık ve belirgin bir Çin sömürgecilği biçimi olarak dönüşüm geçirmekte olduğunu özellikle yeniden vurgulamıştır. Ayni zamanda Gerge Washington Üniversitesinde Modern Çin tarihi bölümünde Yrd.Doçent olarak da çalışan Erc Schluessel, bu araştırmalarının yekünü olan bu kitabında Çin’e göre Yabancılar Diyarı olarak tanımlanan Uygurlar bölgesinin geçmişini ve günümüzdeki daha zor ve karanlık dönemini ve bölge insanlarının önemli br sosyal ve kültürel değişim anını aydınlatır.

Bu kitap muhtemelen Ekim-2020’de 304 sayfa olarak yayınlanacak ve fiyatı de $35.00/£27.00 olarak belirlenmiştir.

Kaynak : http://cup.columbia.edu/book/land-of-strangers /9780231197557?f

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
2659 Kez Görüntülendi.