logo

trugen jacn
14 Ekim 2019

ÇİN,MÜSLÜMAN UYGUR ÇOCUKLARINI “ÇİNLİLEŞTİRMEK”AMACI İLE İÇ BÖLGELERE GÖNDERİYOR

Çin yönetiminin ” Uygur bölgesinde yaşayan Müslüman azınlıkların çocuk ve gençliğini kontrol etmek, bölgenin geleceğini kontrol etmek demektir” sloganı ile Müslüman çocukları “Etnik Hanların yaşadığı merkezi Çin’deki Çinli ortamda eğitme tabi tutmaktadır. Bu kampanyanın arkasındaki temel amaç bu slogan olmaktadır.

Sincanlı öğrenciler, Jiangsu Eyaletindeki LianYunGang Lisesinde okuyor

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Her yıl ÇKP , Çin’in diğer bölgelerinde okumaları için Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nden çok sayıda etnik azınlık öğrencilerini Çin’in iç bölgelerine nakletmektedir. Sadece okulların harçları ve tüm masrafları devlet tarafından karşılanmakla kalmaz, aynı zamanda özel olarak görevli personel de Sincan’a gidip gelmek üzere onlara eşlik eder, aksi takdirde onlara yardım eder ve denetler.

Hiçbir şey bedava gelmiyor

Fakat Azınlık çocukların bu durumu görünüşte olumlu görünse de bunun temelinde ve altında neler var? Uygur gençlerine uygulanan bu eğitim kampanyasına iştirak ettirilen birçok öğrencinin benzer soruları olduğu görülüyor.

“Neden Sincan’dan insanlar burada çalışmaya geliyor? Orada meslek okulları yok mu? ”Kuzeydoğudaki Liaoning eyaletindeki bir meslek okulunda etnik bir Han öğrencisi bir sınıfta bu soruyu sordu.

Sincanlı öğrenciler, Jiangsu Eyaletindeki Lianyungang Lisesinde okuyor

Çinli bu öğrencinin bu sorusuna karşılık Öğretmen, bu uygulamanın devlet liderleri tarafından uygun görülen “mükemmel” bir hareket olduğunu açıkladı ve Xinjiang gençliğinin çalışmak için diğer bölgelere gelmesinin sadece onların “Çinleşmelerine” yardımcı olmadığını, “ onların ebeveynlerinin de çocuklarının yetiştirilmeleri konusundaki sıkıntılarını da giderdiğini sözlerine ekledi. Şunu de ekledi ; Bunlar burada ülkelerindeki gibi yönetime isyan etmeye cesaret edemezler ”dedi.

Merkezi ve İç bölgelerdeki bu Çince Okullara 14 ila 20 yaş arasındaki Müslüman Uygur öğrenciler kabul ediliyorlar ve bu okullarda ara vermeden üst üste 11 yıl öğrenim görüyorlar. Halen, bu okul bütün masrafları devlet tarafından karşılanan 480’den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.

Ancak bu öğrenciler için hiçbir şey bedava gelmiyor .Kimliklerini unutmaları ve özgürlüklerinin kısıtlanması karşılığında “ bu tercihli eğitimi ” alıyorlar. Okul, Uygur öğrenciler üzerinde çok sıkı ve askeri disiplin benzeri bir kontrol uygular: istedikleri zaman kampüsten çıkamazlar ve herhangi bir şekilde dini ibadetlerini yapmaları de yasaktır. Yaşam alanları okuldaki Han öğrencilerinden de ayrı tutuluyor. Okulun öğretmenlerinden biri Bitter Winter’a , Sincan öğrencilerinin güvenlik kameralarıyla donatılmış altı katlı bir yurtta yaşadıklarını söyledi . “Her odada altı ila sekiz öğrenci yaşıyor. Geceleri bu Yatakhanelerde görevde olan ve bu çocukları izlemekten sorumlu 26 öğretmen var ”dedi.

Tamamen Han Çinlisi bu öğretmenler, Uygur öğrencileri tarafından konuşulan ve onların ana dillerini anlamıyor ve onları denetlemek için tatillerini feda etmek için daha fazla zaman harcaması gerekiyor. Eklenen zorluklar nedeniyle öğretmenler Uygur öğrencilere görevlendirilmelerini istemiyorlar. Ancak onların bu konuda hiç bir itiraz hakları ve konuyla ilgili hiçbir sözleri yoktu. “Bu bir seçenek değil. Bu, devletin bize verdiği politik bir görevdir ”dedi.

Uygurlar ve Kazaklardan oluşan Müslüman azınlıklardan buraya getirilen yaklaşık 500 öğrenci Liaoning’deki Fushun Tarım Uzmanlık Okulu’nda eğitim görüyor. Aynı zamanda bu öğrenciler sıkı bir şekilde denetlenirler: özel olarak atanmış personel, her okul yılının başında ve sonunda öğrencileri Yatakhanelerde okulda ve gittikleri her yerde onlara eşlik eder ve kampüste, güvenlik görevlilerinin yurtlara ve yurttan eşlik etmesini yakından takip eder.

Jiangsu'daki Kou'an Lisesindeki Sincan öğrencileri bayrak toplama törenine katıldı.
Xinjiang students at Kou’an High School in Jiangsu take part in a flag-raising ceremony.

8 Haziran 2019’da, yaz tatilinde evlerine gitmek için yola çıkan bu öğrencilere özel olarak atanmış personel tarafından denetlenen 500 öğrenci, yaz tatilinde Xinjiang’a geri dönmek için Pekin’den bir trene bindi. Yolculuk sırasında, trende ek demiryolu polisi de bunlara eşlik ettiler.

Komünist Partiyi kucaklamak için “ÇİNLİLEŞTİRMEK”

Tianjin, kenti Pekin’in biraz güneyinde yer alan bir kıyı kenti. Bu kent gelen b belediye merkezli ve hükümet tarafından doğrudan yönetilen özel bir bölgenin merkezi. Kuzey Çin’de bulunan bu kentteki Okullara Ağustos sonuna kadar, özel atanmış 9 öğretmen nezaretinde kentte 300’den fazla Müslüman azınlık öğrenci bu kentteki toplam 11 Orta okul’a kayıt ettirildi. Bu öğrenciler sırf Han kültürü ile yetiştirilmek ve Mandarin(Çince) dili ile eğitilmek üzere Memleketleri Uygur bölgesinden özel olarak getirildiler.

Kou'an Lisesi'ndeki Sincan öğrencileri için askeri eğitim de zorunludur.
Military training is also obligatory for Xinjiang students at Kou’an High School.

Kou’an Lisesi’ndeki Sincan öğrencileri için askeri eğitim de zorunludur.Y

Bir Tianjinli öğretmen Bitter Winter’ şunları ifade etti ; “Bu Sincanlı çocukları, Çin’in iç kesimlerinde okumak üzere gönderildiğinde, Han kültüründen etkilenen Han öğrencileri ve öğretmenleriyle temas halindeler Öğretmenleri ve sınıf arkadaşları ile etkileşimleri, onların hayata bakışlarını, değerlerini ve olayları nasıl değerlendirdiklerini etkileyecektir. Bunlar eğitimlerini tamamlayıp Sincan’a döndükten sonra, birkaç yıl boyunca Çin’in iç kesimlerinde okuyan bu öğrenciler Komünist Partinin liderliğini kolaylıkla kabul edecek ve destekleyecektir. ”dedi.

Kaynak : Bitter Winter(Acı Kış)com( Li Ping)

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
568 Kez Görüntülendi.