logo

trugen jacn
11 Ekim 2019

ÇİN’İN ZULMÜ BU KEZ ÖLÜLERE : DOĞU TÜRKİSTAN’DA TÜRK MEZARLIKLARINI TAHRİP EDİYOR

Doğu Türkistan'daki mezarlıklar resimleri ile ilgili görsel sonucu

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Çin işgal yönetiminin Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm ve soykırım uygulamalarını bu kez Müslüman Uygur mezarlarını tahrip ederek sürdürdüğü açıklandı. Çin’in bu mezarlıklara yönelik tahribat girişimleri uydu görüntülerine yansıdı.

2014’ten bu yana, içlerinde anıt mezar ve türbelerin de yer aldığı en az 45 mezarlığın ortadan kaldırıldığı tespit edildi. Yok edilen bazı mezarlıkların yerine oyun parkı yapıldığı gözlendi.

Fransız AFP ajansının çevre konusunda faaliyet yürüten Earthrise Alliance isimli sivil toplum kuruluşundan uzmanlarla yürüttüğü ortak araştırmaya göre Çin, son iki yıl içinde Doğu Türkistan’da onlarca mezarlığı yok etti.

Ajans muhabirleri, Doğu Türkistan’ın Aksu ilinin Şayar ilçesinde en az 3 mezarlığı ziyaret ederek son durumu yakından görüntüledi. Muhabirler mezarlıklardan birinin “temizlendiğini” ve insan kemiklerini ortalığa saçılmış halde gördüklerini aktardı.

Doğu Türkistan'daki mezarlıklar resimleri ile ilgili görsel sonucu

KENTSEL DÖNÜŞÜM ADI ALTINDA UYGUR MEZARLARI YOK EDİLİYOR!

Çinli yetkililer, özellikle eski mezarlıkların “kentsel dönüşüm kapsamında standardizasyona tabi tutulduğunu” dile getiriyor. Aktivistler ise, Pekin yönetiminin uygulamasının Uygurlara ait kültürün silinmesi çabalarının bir parçası olduğunu belirtiyor.

“BİZİ HAN ÇİNLİLERİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORLAR”

Büyük dedesinin gömüldüğü mezarlığın yıkıldığını söyleyen Doğu Türkistan Milli Uyanış Hareketi Genel Başkanı Salih Hudayar, “Bu, Çin’in bizi biz yapan tüm kanıtları tamamen ortadan kaldırma çalışmalarının bir parçası. Bizi de tam anlamıyla Han Çinlilere dönüştürmek istiyorlar.” diye konuştu.

Hudayar, “Bizi tarihimizden ve atalarımızdan ayırmak için tarihi mekanları ve mezarlıkları yok ediyorlar. Mezarlıklar bizi tarihimize, geçmişimize ve atalarımıza bağlayan yerler. Çin şu anda halkı Çinlileştirmek için beyin yıkama faaliyetleri yürütüyor. Geride herhangi bir kanıt bırakmak istemiyorlar. Bizim Çinli değil Uygur ve Türk olduğumuza dair tüm kanıtları yıkıp, yok etmek istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Görüntünün olası içeriği: yazı


Kaynak : https://qha.com.tr/haberler/cin-dogu-turkistan-da-mezarlari-yok-ediyor-olulere-dahi-rahat-yok/97011/?fbclid

Etiketler: » » » » » » »
Share
643 Kez Görüntülendi.