logo

trugen jacn
01 Eylül 2019

ÇİN, “UYGURLARIN EĞİTİMİ İÇİN” ALDIĞI KREDİYİ ONLARI YOK ETMEK İÇİN KULLANIYOR

Çin yönetimi Dünya Bankasından işgali altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan ” Uygur Türklerinin eğitimi için ” aldığı krediyi onları kendi ana vatanlarında baskı,zulüm ve işkencelerle yok etmek için kullandığı bildirildi. Çin işgal yönetiminin Eğitim için diye aldığı 50 milyon doları Doğu Türkistan genelinde açtığı yüzlerce Çin Toplama(NAZİ) kamplarının çevresinin güvenliği için dikenli tel, diğer malzemeler ile buralara hapsettiği Türklere işkence yapmak için biber gazı ve kurşun geçirmeyen yelek ve çeşitli işkence aletlerinin alınması için sarf ettiği açıklandı. Dünya Bankası, Çin’e Uygurların eğitimi için verdiği 50 milyon dolar krediyle ilgili iddiaları üzerine yeniden inceleme başlattı.
Xi Jinping işkence aletleri ile resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Dünya Bankası tarafından Çin’e verilen 50 milyon dolarlık kredinin ülkedeki Uygurlara karşı baskı amaçlı kullanıldığı iddia edildi. Dünya Bankası yaptığı yazılı açıklamada, verdikleri kaynakların eğitim dışında herhangi bir amaçla kullanıldığına dair bir gösterge bulunmadığını ancak dosyayı yeniden incelemeye alacaklarını kaydetti.

DİKENLİ TEL, BİBER GAZI SİLAHI ALINDI

Yazıyı görüntüle

Euronews’te yer alan habere göre, ABD merkezli Foreign Policy dergisinde yer alan iddiaya göre Çin, Dünya Bankası’ndan aldığı 50 milyon dolar değerindeki krediyi dikenli tel, biber gazı silahı ve kurşun geçirmeyen yelek gibi malzemeler satın almak için kullandı. Ancak dergi bu satın almaların, program kapsamında elde edilen parayla mı yoksa başka finansmanlar sayesinde mi yapıldığının kesin olmadığını belirtti.

Dünya Bankası\'nın kredisi ile Uygurlara toplama kampı

‘YENİDEN İNCELEME BAŞLATILACAK’

Dünya Bankası ise iddiaya yanıt olarak yayımladığı bildiride, “Dünya Bankası tarafından verilen kaynakların, projenin finansmanı sözleşmesi kapmasının dışında kullanıldığına dair herhangi bir bulgu tespit edilmemiştir.” ifadelerine yer verildi. Banka, buna rağmen konu hakkında yeniden bir inceleme başlatacaklarını ve gerekmesi durumunda önlem alacaklarını açıkladı.

AZINLIKLARIN HAYAT KALİTESİNİ ARTIRMA AMACIYLA…

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi üyeleri James McGovern ve Marco Rubio, geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası başkanı David Malpass’a gönderdikleri bir mektupla Çin’e verilen kredi konusunda endişelerini dile getirmişti.

2015 yılında onaylanan söz konusu kredi, azınlıkların hayat kalitesini artıracak meslek eğitim kuruluşlarında kullanılması amacıyla verilmişti.

İnsan hakları dernekleri, Çin’in Müslüman azınlığı olan Uygurlara karşı ülkede çok sert bir baskı politikası takip edildiğini ve yaklaşık bir milyon kişinin kendi rızaları dışında kamplarda tutulduğunu belirtiyor. Pekin ise bu kampları, İslamcı radikalizmin durdurulması amacıyla kurulmuş birer “mesleki eğitim merkezi” olarak adlandırıyor.

KAYNAK : karar.com/dunya-haberleri/dunya-bankasinin-kredisi-ile-uygurlara-toplama-kampi-1310053?fbc

Etiketler: » » » » » » »
Share
783 Kez Görüntülendi.