logo

trugen jacn

ÇİN’DEN,TÜRKİYE’YE HADSİZ SUÇLAMA : UYGUR BÖLGESİ İÇİN GİZLİ AJANDASI VAR !

Çin yönetimi Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun  25 Şubat 2019’da BM.İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nde  Çin’in Doğu Türkistan’daki  baskıcı uygulamalarını eleştiren bir konuşma yapmış ve Türklerin dini,  kültürel kimlik ve  özgürlükleri korunması çağrısında bulunmuştu.  Pekin’deki olağan basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, Türkiye’den bazı kişilerin son zamanlarda Sincan ile ilgili “gerçekleri ihmal ettiğini ve Türkiye’nin Uygur sorunu konusunda  Objektif olması gerektiğini  ve Türkiye’nin Doğu Türkistan konusunda iftira  attığını ve gizli bir ajandası olduğunu”   öne sürdü.   

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin hükümeti diğer ülkelerin Çin’in Sincan bölgesinde uyguladığı politikaları “objektif” olarak ele almaları ve yanlış şeyler söylemekten vazgeçmeleri gerektiğini belirtti.

Türkiye ve İngiltere, BM İnsan Hakları Konseyi yıllık ana oturumunda Çin’in Uygurlar ve diğer Müslümanlara kötü muamele ettiği iddiasıyla ilgili endişelerini dile getirmişti.

Batılı ülkeler, Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın diğer üyelerinin Çin’in batıda yer alan uzak bölgesi olan Sincan’daki insan hakları guruplarının gözaltı kampları olarak nitelediği yerlere dikkat çekmelerini istiyor.Çin Türkiye'nin eleştirisinin ardından Sincan bölgesindeki politikasının "objektif" olarak ele alınmasını istedi

Reuters’in bildirdiğine göre   27 Şubat’ta Pekin’de açıklamalarda bulunan  Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü , bu yerlerin daha önce İslamcı militanlar ve ayrılıkçıların sorumlu tutulduğu saldırıları durdurmada oldukça başarılı olan yeniden eğitim tesisleri olduklarını   açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Pazartesi günü Cenevre’de düzenlenen BM İnsan Hakları Konseyi’nde yaptığı konuşmada Çin’in Sincan bölgesindeki Uygurların ve diğer Müslümanların kötü muamele gördüğü iddialarıyla ilgili endişelerini dile getirmiş ve Çin’e din ve kültürel kimlik özgürlüğünün korunması çağrısında bulunmuştu. konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, Türkiye’den bazı kişilerin son zamanlarda Sincan ile ilgili “gerçekleri ihmal ettiği” ve sorumsuz, “çirkin” ifadeler sarf ettiğini söyledi

Sincan’daki önceki saldırılardan suçlu bulunan militan gruba atıfta bulunan Lu, Türkiye ve diğer ülkelerin Doğu Türkistan İslami Hareketinin Sincan’a yönelik doğrudan tehdit oluşturduğu konusunda oldukça net olduklarını söyledi.

Lu Sincan’ın teröre karışmalarını önlemek amacıyla insanların hukuk kapsamında yaşadıklarından ve normal yaşam sürdüklerinden emin olmak için adım attığını ve son 25 aydır hiçbir saldırı olmadığı için bu önlemlerin etkili olduğunu söyledi.

Lu Türkiye’nin uzun süredir terör ve ayrılıkçı güçlerin kurbanı olduğunu söyleyerek “Ancak Türkiye’deki bazı insanlar temel gerçekleri görmüyor ve Çin’in Sincan özerk bölgesel hükümetinin attığı adımları karalayarak Çin’in terörle mücadele ve radikalleşmeden kurtulma çabalarını lekelemeye devam ediyorlar. Sadece gizli bir gündem olduğu söylenebilir” dedi.

Kaynak :  https://tr.investing.com/news/world-news/cin-turkiyenin-elestirisinin-ardndan-sincan-bolgesindeki-politikasnn-objektif-olarak-ele-alnmasn-istedi (Redaktör :  Ben Blanchard çeviren Canan Sevgili; Redaksiyon Behiye Selin Taner)

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
754 Kez Görüntülendi.