logo

trugen jacn

ENDONEZYA MECLİS BAŞKANI JUWAİNİ : ÇİN’İN UYGURLARA ZULMÜ İNSAN HAKLARINA AYKIRI

thumbnail Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

ÇKP işgal yönetiminin Doğu Türkistan’da Müslümanlara karşı baskı,zulüm,dini ve etnik soykırım ve insanlık dışı cinayetlerine karşı  İslam dünyasından bir tepki Endonezya’dan geldi.

Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı (Aynı zamanda PKS  Partisi Genel Başkanı ) Jazuli Juwaini , Çin’in  Uygur bölgesinde yaşayan Uygur Müslümanlarına karşı  dini ve  etnik ayırımcılık ve yasaklama uygulamalarının kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Endonezya Meclis Başkanı Jawani konuşmasında şunları da ifade etti : ” Çin yönetiminin ülkesinde yaşayan Müslümanlara karşı bu kadar baskıcı olan politikalar aslında Çin’in kendisi için zararlıdır, Çünkü bu durum ülke içi istikrarsızlığa ve dünyadaki ülkelerden gelen protestolara yol açabilir. Endonezya Hükümeti’ne de çağrıda bulunarak ; Hükümet  Çin yönetimi nezdinde etkili girişimlerde bulunmalı ve Müslüman azınlıkların  insan haklarının korunması   noktasında  etkin diplomatik  görüşmeler yapmalıdır. Çin yönetimi ancak, böylesi etkili diploması sonucunda  Uygur Müslümanlarına karşı insan hakları ihlallerini durduracaktı ” dedi.

Endonezya Meclis Başkanı şunları da ifade etti ; 

Komisyon Üyesi I’e göre, Çin’in dünyasında büyük bir ülke olarak insan haklarına saygıyı teşvik etmede bir örnek olarak görünmelidir. Dahası, bu dini inançlarla ilgilidir.

“Bu kadar gelişmiş bilgi akışına sahip modern zamanlarda, ibadetlerin yapılmasının hukuka uygun olmadığı görülüyor. Özellikle Çin gibi bir ülke olarak,” dedi.

Çin hükümetine yakın olduğu bilinen  Endonezya Meclis Başkanı Jazuli Juwaini  bu konuda iyimser olduğunu ve Çin’in bu sorunu en kısa zamanda çözüme kavuşturacağına inandığını belirterek ; ” Müslüman Uygurların doğrudan veya açıklıkla  terörizm veya arışırılıklarla (separstisme ile )  ilgisi yoktur. Çünkü onlar için çok önemli birer dini ibadet olan Namaz, oruç  başta diğer  dini içerikli talepleri  çok normal ve temel insani haklarıdır.  Bu konuda Dışişleri ve Din İşleri Bakanı Bakanı    etkili diplomasi gerçekleştirebilirler. Böylece Çin yönetimi, Uygur Müslümanlarına karşı insan hakları ihlallerini durduracaktır. ”  şeklinde konuştu.

Diğer yandan  Endonezya Meclisinin bir oturumunda konuşan İnsan Hakları Komisyonunun PKS.Parti’li  bir üyesi şunları  ifade etti ; ”   Çin’in dünyada büyük bir ülke olarak insan haklarına saygıyı teşvik etmede bir örnek olarak görünmelidir. Dahası, bu  konu dini inançlarla ilgilidir. Bu kadar gelişmiş bilgi akışına sahip modern zamanlarda, ibadetlerin yapılmasının hukuka uygun olmadığını öne sürmek kabul edilebilir  bir durum değildir. Özellikle Çin gibi bir ülke için ,” dedi.Ä°sa Yusuf Alptekin Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Endonezya ve Doğu Türkistan Sorunu

Dünyanın en kalabalık  Müslüman ülkesi olarak bilinen Endonezya’da  Müslüman Halk, Doğu Türkistan , Filistin başta diğer Mazlum Müslümanların  sorunlarına karşı  her zaman duyarlı olmuştur. Özellikle geçtiğimiz yıllarda Çin’in Doğu Türkistan’daki Ramazan ve Oruç yasaklamalarına karşı gösteriler tertip edilerek tepki gösteren bir kaç İslam ülkesinden biri  olarak  dikkati çekmiştir. Ayrıca,Çin’in 05 Temmuz 2009 Urumçi katliamı  da bu ülkede on binlerce kişinin katıldığı kalabalık protesto gösterileri ile tel’in edilmiştir.

Endonezya’nın Müslüman Aydın ve Entellektüelleri 1960’lı yılların ortalarında Başkent Jakarta’da   ” Doğu Türkistan’ı Kurtarma Komitesi” adı ile bir komite kurarak çalışmalar yapmıştır.Ayrıca zamanın Endonezya devlet Başkanı General Suhartu Doğu Türkistan Lideri İsa Yusuf Alptekin’in 1970 yılında  gerçekleşen Endonezya ziyareti esnasında  kabul etmiş ve Doğu Türkistan’in durumu hakkında kendisine muhtıralar  ve ilk elden bilgiler sunulmuştur. Ayrıca kendisine çok yakın  ilgi göstermiş ve uzun  görüşmeler yapmıştır. Doğu Türkistanlı Öğrencilerin bu ülke’de öğrenim görmesi ve Endonezya’ya  yerleşerek Doğu Türkistan davasını yürütmesi konusu de bu görüşmeler esnasında gündeme getirilmiştir.

Uygur Türkleri Halen Endonezya Hapishanelerinde Tutuluyorlar

Doğu Türkistan’dan Çin’in baskı,zulüm ve insanlık dışı  soykırım ve cinayet uygulamalarından kaçarak bu ülkeye sığınan onlarca Uygur Türkü genç Çin işgal yönetiminin iftira ve asılsız suçlamaları ile bu ülke hapishanelerinde tutuklu bulunmaktadır.  Bu konuda kaç Uygur Türkünün tutuklu veya hapiste bulunduğu konusunda her hangi bilgi de bulunmaktadır. Bir kısım Uygur Türkleri ise,  geçtiğimiz yıllarda  sığındıkları bir Endonezyalı  Muhalif   Guruplara Hükümet güçlerince yapılan operasyon sırasında  vurularak öldürülmüştü.

Kaynak : http://pks.id/content/bantu-muslim-uighur-pks-minta-presiden-jokowi-aktifkan-misi-diplomasi?fbclid 

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1023 Kez Görüntülendi.