logo

trugen jacn

JAPONYA BAŞBAKANI : D.TÜRKİSAN’DAKİ ” EĞİTİM MERKEZLERİ ” İDDİALARI ENDİŞE VERİCİ !

Japonya Başbakanı Shinzo Abe Çin'i Ziyaret Etti

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM) 

Çin’e resmi ziyarette  bulunan Japonya  Başbakanı Gebze Escort
Abe’nin , Çin Gezisi  sırasında Çinli Yetkililere Müslüman Uygur  bölgesindeki Eğitim Merkezleri hakkındaki iddiaların endişe verici olduğunu  söylediği açıklandı.
Bir Japon hükümet yetkilisi, ülkenin Kyodo Haberine yaptığı açıklamada, Başbakan Shinzo Abe’nin Cuma günü Pekin’e yaptığı ziyaret sırasında Çin’deki Uygur Müslümanları için toplama kampları konusunu gündeme getirdiğini söyledi.
Bu hafta yayınlanan bir BBC raporu , Çin’in Müslüman Uygur çoğunluğunun yaşadığı en batı eyaleti olan Sincan’da Uygur Müslümanları için en az 44 adet kamp kurduğu tahmininde bulundu. Raporlarda bu Siyasi Eğitim Kamplarında   tutuklulara Mandarin (Çince’nin) zorla öğrenmeyi, zorla alıkoymayı ve yapılan işkence türleri ayrınıtılı olarak ele alınıyor.  Çin hükümeti kampların Uygurlar’ı daha fazla istihdam edilebilir kılmak için “mesleki merkezler” olduğu konusundaki iddialarında  ısrar ediyor.

Kyodo  Ajansı haberinde eğer bu  bilgi  doğruysa,  Başbakan Abe, Pekin’e kampların varlığı konusunda kişisel olarak  dile getiren  ve  şimdiye kadar  bilinen dünyanın en yüksek  üst düzey devlet adamı olarak kayıtlara geçmiş olacak.

Müslüman Ülkeler Uygur Sorununa Sessiz
Çin ile aralarında  derin  ekonomik ve maddi bağları olan çoğu Müslüman ülke, Çin’in Uygur Müslümanlara karşı insan hakları ihlalleri iddialarına karşı  sessiz kaldıkları görülüyor

Müslüman Ülkelerden bir istisna olan Pakistan  Federal Din İşleri Bakan Pir Noorul Haq Qadri  bu konuda Çin’in İslamabat Büyükelçisi ile görüşmesinde bu konuyu dile getirmişti.  Pakistanlı Bakan geçtiğimiz  olduğu söylendi onun ulus Eylül ayında  Çin Büyükelçisini kabUlü sırasında  endişelerini dile getirmişti.

Japonya’de er az  200 bin Müslüman yaşamakta olup, bu sayı ülkenin toplam nüfusunun %0,1’ne tekabül ediyor.

Kyodo Haber Ajansı   Bir Japor Hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde Başbakan Abe’nin  Çin’in Eğitim Merkezleri olduğunu iddia ettiği Toplu Cezalandırma Kampları ile ilgili sözlerini 18 Ekim 2018 Cuma günü Çin Başbakanı Li Keqiang ile  yaptığı ortak basın toplantısında  sarfettiğini  bildirdi. Ancak,Japon Yetkili Kyoto Ajansının muhabirine ismini açıklamaktan kaçındı.  Japon Yetkili, Başbakan  Abe’nin Çin Başbakanı  Li’ye “Japonya dahil uluslararası toplumun Çin’deki insan hakları durumuna çok dikkat ettiğini” söylediğini aktardı.

Komünist Parti lideri Xi Jinping, 2014 yılında  Uygur bölgesinde  İslam dininin  uygulamasına son vermiş ve bu  uygulamaları de  dini aşırılığa son vermek şeklinde açıklamıştı.  Çin yönetimi ayrıca  bölgenin Doğu Türkistan İslami Hareketi (ETIM) olarak bilinen İslamcı bir ayrılıkçı gruba ev sahipliği yaptığını  de öne sürüyor.  Pekin, binlerce Uygurun Suriye ve Irak’taki İslam Devletine katıldığını iddia ediyor .

Ancak son zamanlarda, eyalet  genelinde  Uygurların keyfi olarak gözaltına alınmalarına dair raporlar, Çin’in  Eğitim Merkezleri olduğunu iddia ettiği kamplarda Müslümanları zorla alıkoyduğu,onları  domuz eti ile beslenmeye  zorladığı  ve komünist propaganda şarkılarını ezberlemeye ve Uygur dilini terk etmeye  mecbur ettikleri  öne sürülüyor.Bu  çarpıcı iddialar ise, bu kampların varlığını ortaya çıkarmaya başladı .

Kampların şu anda en az bir milyon insan tuttuğu ve Çin’in  BU  Kampların varlığını resmi olarak yasallaştırdığı düşünülüyor . Çin propagandası çıkışları  büyük  ölçüde bu  kamplar üzerinde yoğunlaşmış bulunuyor.  Bu Toplama Kamplarından  serbest kalanların ifadesine dayanan “dinlerarası uyum” ve Uygurlara karşı insan hakları ihlalleri olduğu yolundaki   raporlarını  “Teşvik “mesleki merkezleri” gibi sözleri ile geçiştiriyor.Çin ayrıca Bu toplama kampları iddiaları için   Batının Radikal  Çin Karşıtı ve Çin Karalamak amacı ile ürettikleri ” iddialar olarak tanımlıyor.

Japonya  son yıllarda iki  ülke arasındaki tarihsel olumsuz  izlerini  ortadan kaldırmak  ve aralarındaki ekonomik ve ticari  ilişkilerin geliştirilmesini  amaçlayan girişimlerde bulunuyor. Başbakan Abe’nin ziyareti ve Çin Başbakanı ile yaptığı resmi görüşmelerde  bu konuları gündeme getirdiği bildiriliyor. Başbakan Abe, Li ile yaptığı görüşme sonrasında  Çin Lideri Xi Jinping ile bir araya geldiğini  ve ikili ilişkilerdeki    gerginliklerini  düzeltmeye  ve ilişkileri daha da geliştirmeye karar verdikleri bildirildi.

Japonya’ nınMainichi Shimbun gazetesinde yer alan bir habere göre Başbakan Abe’nin “Biz  Japonya olarak , dünyadaki barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmak için Çin’le el ele vermek ve birlikte çalışmak istiyoruz  ” dediğini  ve Çin Lideri Xi’nin de  “ Japonya ile İşbirliği ortakları olduğumuzu ve kesinlikle birbirimizi tehdit etmediğimizi doğruladık.” dediğini de aktardı.

 Çin Lideri Xi : Japonya İle İlişkilerden Memnunuz

Çin Lideri Xi Jingping Japonya-Çin ilişkilerinden memnun kaldığını söyleyerek ” İlişkilerin doğru yola konulduğunu ve ilerlediğini ” söylediği belirtiliyor.

Japonya Uluslar arası Tv.Kuruluşu NHK’ Çin Lideri Xi’nin şu sözlerini öne çıkarıyor;  “Uluslararası durum değiştikçe, Çin ve Japonya giderek birbirine daha  bağımlı hale geliyor. Ülkemiz ayrıca, çok taraflı bir düzeyde artan sayıda ortak ilgi alanına ve kaygıya sahip . Dünyadaki hızlı değişiklikler Çin ve Japonya’ya daha fazla işbirliği için fırsatlar sağlıyor.”

İkili, basına ilişkileri geliştirmek için belirli anlaşmalar hakkında herhangi bir  detay açıklamamalarına rağmen,  Japon yetkililer, Xi’nin  Abe’nin Tokyo’yu ziyaret etemesi için  sunduğu  daveti  “ ciddi olarak düşünüyorum. ” dediğini söyledi.

Çin Resmi Habeer Ajansı Xinhua ise , Abe ve Xi’nin Çin devlet medyasındaki toplantısının tek kapsama alanı olarak  çok az içerikli bir dizi fotoğrafı. Çin’in resmi  gazetesi Global Times’ta yer aldı.  Ancak açıklanan hususların iki hükümet arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik çabalar için   “iyimser” olarak  nitelendirdi.

“Çin ve Japonya, ikili işbirliğindeki bu gelişmeyi, işbirliğini ilerletmek için geri dönüşü olmayan bir eğilim kurmak için yeni bir başlangıç ​​noktası olarak kullanacak mı?” Diye sordu Times . “Şimdilik, söylemek zor. Fakat böyle bir olasılık var ve bu iki tarafın da ortaklaşa çaba göstermeye değer. ”

“Çin, Japon ilişkilerinde gelişme ivmesi konusunda iyimser. Diplomatik çekişmeyi sona erdirme ve kazan-kazan işbirliğine ulaşma çabalarının, her iki taraf için de ulaşılabilir bir stratejik ayarlama olması gerektiğine inanıyoruz, ”diye devam etti Kaynak :  https://www.breitbart.com/asia/2018/10/26/japan-claims-pm-expressed-concern-over-muslim-uighur-camps-on-china-trip/?

Etiketler: » » » » » » »
Share
1026 Kez Görüntülendi.