logo

trugen jacn

NAZİ KAMPI TUTUKLUSU BEKALİ’Yİ ABD.KONGRESİ DAVET ETTİ, KONSOLOSLUĞU VİZE VERMEDİ

Halen Kazakistan  vatandaşı olan Doğu Türkistan asıllı Kazak Türkü   Ömirbek Bekali  2 ABD. Kongre Üyesinin davet mektubuna rağmen İstanbul Başkonsolosluğu  ABD vize talebini reddetti

Omir Bekali, 29 Mart'ta Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen bir röportaj sırasında Çinli bir yurt kampında yaşadığı psikolojik stres hakkında konuşuyor.

Ömir Bekali, 29 Mart’ta Kazakistan’ın Almatı kentinde düzenlenen bir röportaj sırasında Çinli bir yurt kampında yaşadığı psikolojik stres hakkında konuşuyor. Fotoğraf: Ng Han Guan / AP 

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Kazak vatandaşı Ömirbek Bekali,  ABD.kongresinde çektiği sıkıntılar hakkında konuşması istendi, ancak  vize başvurusu İstanbul’daki ABD konsolosluğu tarafından reddetti.
Çin’in Müslümanlara yönelik Toplu Cezalandırma kamplarında  bir süre kalan açık sözlü bir tutuklunun, ABD’de ziyaret etmek için vize başvurusunun, kongrede çektiği şey hakkında konuşmasına davet edilmesine rağmen, reddedildiğini söyledi.

Kazak Ulusundan  Omir Bekali’den Eylül ayında Çin’de  başına gelenleri Kongre’de anlatması için Yürütme Komitesi başkanları tarafından Washington’a seyahat için davet edildi.   Başvurusunun, istihdam statüsü hakkında sorgulanmasının ardından 2 Ekim’de İstanbul’daki ABD konsolosluğu tarafından reddedildiğini söyledi.

Bekali, Çin’in Xinjiang bölgesindeki bir kampta başına gelenler hakkında kamuoyuyla konuşan ilk kişilerden biriydi ve burada çoğunlukla Uygur ve Kazak etnik topluluklardan yaklaşık 1 milyon Müslüman gözaltına  tutuluyor.

“Beni Neden davet ettiler ve vizemi reddettiler?”

Bekali, Türkiye’den telefonla   yaptığı açıklamada şunları  söyledi. “Ben Kamptan kurtulduktan sonda Kazakistan’a uluslar arası medya’ya konuştum. Konuştuktan sonra çok fazla tehdit aldım.Bunun üzerine TÜrkiye’ye  gelmek zorunda kaldım.  en azından bu basit vize talebimin yerine getirilmesi gerektiğini  gerektiğini düşünüyorum.”dedi.

Kongre Vizesinin Red Kararını Doğruladı

Komisyon sözcüsü Scott Flipse Ömirbek’i kendilerinin davet ettiklerini  doğruladı ve Komisyon eşbaşkanların Bekali’ye vize başvurusunda yardım etmek için  yazı yazdıklarını söyledi.

Devlet Göçmen dairesi Bekali’nin   vize baş vurusu için  , ABD göçmenlik yasasına göre   kişisel  vize başvurularını  inceleneceğini ve bunun tartışmasının de  yasakladığını söyledi.

Bekali ailesini Avrupa ya da Amerika Birleşik Devletleri’ne götürmek istiyor ve bu şekilde Çin’in  basakı ve tehditlerinden  uzaklaşabileceğini ve daha  güvende olacağını düşünüyor.

Geçen ay İstanbul’a gelen  eşi ve çocuğu  havaalanında üç günden fazla bir süredir  alıkonulmuş ve neredeyse Kazakistan’a geri gönderilmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı.  Bekali medya’ya açıklamalar yaptıktan sonra Kazakistan polisi tarafından sorguya çekildikten sonra, kampları hakkında konuştuktan kısa bir süre sonra  Almatı’dan kaçmış ve Tüirikiye’ye gelmişti.

Kazak yetkilileri bu konudaki sorularımızı cevaplama ve  yorum yapma talebine cevap vermemiştir.

Bekali, ailesinin Türkiye ile yeniden bir araya gelmesine rağmen, ailesinin, bir zamanlar Sincan’da yaşayan Müslümanların diasporasını kavrayan derin kaygının altını çizerek, Pekin’in etkisine katlanabilen bir ülkeye geçene kadar güvende hissetmeyeceğini söyledi.  Kendisini ve ailesini yoğun bir güvenlik  tehdidi ve çatlağı altında hissettiğini ifade ediyor.

Bekali, “Korkarım Çin beni incitmenin veya tehdit etmenin bir yolunu bulacak,Her gün  kabuslar görüyor ve  geceleri uyuyamıyorum.”

Çin, batılı hükümetlerin Müslüman kitlesinin kitlesel olarak içe geçmesiyle ilgili artan baskı altındaydı. İki partili bir grup milletvekili olan komisyon, Trump’u Sincan’daki insan haklarının “ağır ihlallerini” kınamaya teşvik edecek bir yasa önerdi. Bekali, önerilen mevzuatta, sözüm ona uydurma, aşağılama ve sınırsız gözaltı yapılmasına tanıklık etmiş kişiler arasındadır.

‘Ruhum, Neredesin?’

Çin’de kayıp Müslümanların aileleri sessizlik duvarına kavuşuyor

Birleşmiş Milletler’in ABD büyükelçisi Nikki Haley, Pazartesi günü yaptığı bir konuşmada, “Çin’de, hükümet doğrudan George Orwell(in romanındaki gibi, dışında bulunan dini ve etnik azınlıklara karşı zulümle uğraşıyor. Uygurlar bugün dünyadaki en büyük  zulme uğrayan sivil topolumlardan biridir.” demişti.

 Çin Türk Azınlık Tutukluları  Merkezi Çin’e Naklediyor 

Çin yönetimi Salı günü  “modern, medeni” dünyaya, kolayca yoldan çıkmış, yozlaşmış bir halkı (Uygurlar ve Kazakları)  yola getirmeye yönelik bir itici güç olarak kitlesel iç  göçe tabi tutucaklarını belirtti.   Çin’in kamplar üzerindeki batı baskısına direnişi, Pekin’in otoriter sistemini diğer ülkeler için bir model olarak sunan Başkan Xi Jinping’in altında büyüyen güvenin altını çiziyor.

Müslüman Dünya  Müslüman Türkler Konusunda Suskun !

Müslüman dünyası UYgur bölgesinideki Çin’in baskı ve zulm uygulamalarına  büyük ölçüde sessiz kalmakta ve bu durum  Çin’in büyüyen ekonomik ve politik nüfuzunun  İslam ülkelerine muhtemel bir yansıması olarak tanımılanıyor.

Kazakistan’da, Uygur bölgesinden bu ülkeye göç eden Kazak aktivistleri, hükümet yetkililerinin Sincan’da gözaltına alınan kişilerin akrabalarını içeren haberler yapmaması açıklamalar  ve konferansları düzenlememesi için defalarca uyarıldıklarını söyledi. Pekin,  komşu Kazakistan ve diğer ülkelere  yoğun yatırım yaptı ve “Bir Kuşak-Yol ”  ekonomik projesi için bu ülkelerdeki   altyapı  yatırım ve girişiminin önemli bir parçası haline getirdi.

Türkiye Çin Karşıtı  Faaliyetlere İzin Yok !

Bir zamanlar Çin’in Sincan politikalarını eleştiren Türkiye bile  Çin’in  bölgedeki son  baskı,zulüm ve Toplama Kampları uygulamalarına karşı suskun ve sessizliğini sürdürüyor. , Türk dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu  geçtiğimiz yıl Pekin’de Çin Dış bakanı Yi’nin  Türkiye’nin “Çin karşıtı bir faaliyete izin vermeyeceği söylemini  sessizce geçirtirdi ve bu konuda  gazetecilerin sorularını   cevaplamaktan kaçındı.

Bbekali, “Çin’in ekonomik gücü çok güçlü ve  daha da güçleniyor. Bu sebeple Çin’in komşu ülkeler  üzerindeki baskılarından endişe ediyorum.ve kendimin ve ailemin güvenliğinden ciddi olarak  korkuyorum ve endişe içindeyim. Şu ortamda  Kkardeş,komşu ve diğer  ülkelere  olan inancımı kaybettim.” diyor.

Kaynak :  ”https://www.theguardian.com/world/2018/oct/18/omir-bekali-china-camp-detainee-us-visa-denied-despite-congress-invitation?

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1721 Kez Görüntülendi.