logo

trugen jacn

ÇİN ANA BABALARI TUTUKLUYOR,ORTADA KALAN UYGUR ÇOCUKLARINI İSE ZORLA ALIYOR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Zalim Çin yönetimi Uygur Türklerini “yeniden eğitim” adı altında toplama kamplarında gözaltına aldıktan sonra çocuklarını da bakımını üstlenme bahanesiyle devlet yetimhanelerine yerleştirerek nesilleri “asimile etmeyi “ amaçlıyor.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Çin zulmü hız kesmeden devam ediyor. Bölgede yaşayan Uygur Türkleri, sadece Müslüman oldukları gerekçesiyle keyfi olarak gözaltına alınıyor. “Yeniden eğitim” adı altında, yetişkinleri gözaltına alarak toplama kamplarında baskı ve işkence uygulayan Çin yönetimi, gözaltına aldığı insanların çocuklarını da akrabalarına teslim etmek yerine devlet yetimhanelerine sevk ediyor. Çin yönetimi, daha önce bölgede anne-babası olmayan tüm çocukların devlet yetimhanelerine yerleştirilmesi için talimat yayınlamıştı.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ UYARIYOR

Yapılan uygulamaya dikkati çeken İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), gözaltına alınan Uygur kökenli vatandaşların çocuklarının devlete ait yetimhanelere “zorla” yerleştirildiğini vurgulayarak konuyla ilgili uyarılarda bulundu.

HRW, Sincan’da Uygur vatandaşlarına uygulanan kitlesel gözaltı uygulamalarıyla ilgili yayımladığı son raporda, Çinli otoritelerin aşırılıkçılıkla mücadele adı altında yürütülen keyfi gözaltılar nedeniyle anne ve babalarından ayrı kalan çocukları akrabalarına vermek yerine devlete ait yetimhanelerde topladığını iddia etti.

3 YILDA TÜM ÇOCUKLAR YERLEŞTİRİLECEK

Çin Komünist Partisi Uygur Özerk Bölgesi Sekreteri Çın Çüenguo, Ekim 2016’da yayımladığı talimatnameyle 2020’ye kadar bölgedeki tüm yetim çocukların tamamının devlet yetimhanelerine yerleştirilmesi talimatı verdiğine işaret edilen raporda, siyasi eğitim kamplarında tutulan Uygur vatandaşlarının çocuklarının bu politikanın hedefi olduğu ileri sürüldü.

Halen 2017 yılını öncesinde bölgedeki yetimlerin yalnızca yüzde 24’ünün devlet yetimhanelerinde ikamet ettiği bilgisine yer verilen raporda, bu oranın 3 yılda yüzde 100’e çıkarılmasının amaçlandığı kaydedildi.

“SAPKINCA BİR HÜKÜMET PROGRAMI”

Sincan’daki siyasi tutukluların çocuklarının bu yolla yakınlarından acımasızca koparıldığını ifade eden HRW Çin Koordinatörü Sophie Richardson, “Müslüman Türk çocukları kendi refahları gerekçe gösterilerek ailelerinden koparılıyor. Bu sapkınca bir hükümet programının parçası.” değerlendirmesinde bulundu.

Sincan’da 1 milyona yakın Uygurun siyasi eğitim kamplarında yargısız olarak gözaltında tutulduğu tahmin ediliyor.

MİLYONLARCA İNSAN “SİYASİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE” ALIKONULUYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesinin (İHOP) Çin’de ayrımcılığa uğrayan topluluklarla ilgili İsviçre’nin Cenevre kentinde ağustos ayında düzenlediği toplantıya katılan insan hakları kuruluşları, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yerel yöneticilerin siyasi olarak sakıncalı tutumlar içinde olduğunu iddia ettiği bireyleri, siyasi eğitim merkezlerinde alıkoyduğunu açıklamıştı.

Örgüt temsilcileri, herhangi bir yargı kararına dayanmadan hürriyetinden alıkonulan kişi sayısının 3 milyonu bulduğunu iddia etmişti.
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

UTANMADAN YALANLIYORLAR

Konuya ilişkin suçlamaları o dönem reddeden Pekin yönetimi, Çin’deki etnik azınlıkların dini özgürlüklerinin kanunlarla korunduğunu savunmuştu.

Eğitim kamplarının varlığı konusunda yurt dışından gelen sert eleştirilere yanıt veren Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüleri, farklı dönemlerde defalarca bu kampların varlığını kesin bir dille yalanlayan açıklamalarda bulunmuştu.

Kaynak : https://www.dirilispostasi.com/dunya/anne-babalarini-tutuklayip-cocuklari-zorla-aliyorlar-5bc76263c0d1c53df2177983

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1582 Kez Görüntülendi.