logo

trugen jacn

MALEZYA BAŞBAKANI MEHATİR : UYGURLAR SUÇLU DEĞİL.SERBEST KALMALI

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Tayland’da tutuldukları Hapishaneden kaçarak Malezya’ya sığınan 11 Uygur Türkü Malezya yönetimince serbest bırakıldılar ve geçtiğimiz hafta  İstanbul’a geldiler.Çin’in itirazı üzerine konuşan Başbakan  Mehatir  11 Uygur Müslüman’ın hiç bir suç işlemediklerini bu nedenle serbest bırakıldıklarını açıkladı.

Mahathir, yeniden güç aldığından bu yana Pekin'e ayak uydurma isteğini gösterdi [Hwee Young, AP]

Malezyalı ünlü Politikacı Mehatir Muhammed’in  geçtiğimiz  Mayıs ayında  yapılan genel seçimleri beklenmeyen ve çarpıcı bir  şekilde kazanması  ve 11 Uygur’u serbest bırakması seçim kazanmasından bu yana,  Çin’le ilişkilerin gerginleşmesine yol açabileceği yorumları yapılıyor. 

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve ayakkabılar

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Başbakan Mahathir Mohamad Pazartesi günü yaptığı açıklamada,  ülkelerinden Güneydoğu Asya ülkesine kaçan ve Tayland’da yakalanak tutuklanan 11  Müslüman Uygur sığınmacının  Hapisten kaçarak  Malezya’nın  sığındıklarını  ama,onların   yanlış bir şey yapmadıkları için serbest bıraktıklarını söyledi.

Çin,Malezya’dan  11 Uygur’un Kendilerine iadelerini istemişti 

Çin yönetimi  bu 11 uygur’un kendilerine teslim edilmesini kararlılıkla  istemiş ve bir kaz kez bu talebini yinelemişti. Ancak,Malezya Yargısının  “kararlılıkla  11 Uygur’u serbest bırakma ve Türkiye’ye gönderme kararına karşı çıkan ve tepki gösteren açıklamalar yapmıştı..

Mahathir :  Uygurlar Bu ülkede Yanlış Bir Şey Yapmadılar,

Başbakan Mahathir  Malezya Meclisinde gazetecilere verdiği demeçte,  kendilerine sığınan 11 Müslüman Uygur’un yanlış bir iş yapmadıklarını ve bu nedenle suçsuz olduklarını ve bu nedenle serbest bırakıldığı açıkladı.   Bu açıklama  Uygurların serbest bırakılmasından beri Malezyalı hükümeti  tarafından yapılan  ilk defa yapılan bir açıklama  oluyor.

Malezya’nın hareketinin, Mahathir’in Mayıs ayında çarpıcı bir seçim zaferi kazanmasından bu yana test edilmiş olan ve Çin şirketlerine verilen 20 milyar ABD Doları tutarındaki projeyi iptal eden Çin’le olan bağlarını  zayıflatma  ihtimali yüksek olduğunu belirtiyorlar.  Uygurların Malezyalı Avukatları,  nüfusunun  çoğunluğunu  Müslümanların oluşturduğu bu ülke’de   Savcılarının   Uygurlara karşı daha  insani nedenlerle suçlama yaptıkları belirtiliyor.

点此看大图片

Hepsi erkeklerden oluşan 11  Uygur Müslüman  Kasım 2017’de Tayland’ta 4 yıldır tutuldukları hapishanedeki bir duvara delik açtıkları ve battaniyeleri merdiven olarak kullandıkları Malezya’ya yasadışı yollardan giriş yapmışlar ve daha sonra yakalanarak  gözlem altına alınmışlardı.

11 Uygurların sorunu ülkedeki bazı Batılı  diplomatik misyonlar  tarafından yakından takip edilmiş  ve Malezya’ya  Çin’in azınlık bir toplum olan Müslüman Uygurlara zülmettikleri için Uygurların ülkelerinden kaçmak zorunda kaldıklarını bu tutukluların Çin’e iade edilmemesi gerektiğini açıklamışlar ve  Uygurları  Çin’e  göndermekten vazgeçirmeye çalışmıştı.

Uygur Bölgesin’de Sıkı Kontroller
Pekin, Çin’in Han bölgesinin büyük çoğunluğunun Sincan’ın uzak ve uzak bölgelerinde ve diğer yerlerde saldırı planlarının Uygur azınlığı arasında “ayrılıkçı aşırılıkçıları” suçlar.

Çin, kendi ana vatanlarında yaşayan Uygurları aşırılıkla suçluyor  ve Uygur ve diğer Müslüman azınlıklara karşı  baskı uyguluyor ve  hak ve hukuk ihlalleri yapıyor.  Ayrıca Uygur tutuklunun  sistematik işkence  yaparak onların  din ve kültürleri üzerinde sıkı  denetim ve baskılarını gün geçtikçe arttırıyor.  Pekin yönetimi ibe kendisine yöneltilen  bu suçlamaları sürekli  reddediyor.

Birleşmiş Milletler, Sincan’daki yaklaşık bir milyon Müslümanın toplu olarak göz altına alındıklarını  ve sözde “Yeniden eğitim Merkezi ”  adını verdikleri toplama Kamplarında tutuyor.  Uygur Aktivistler ise,Çin’in   bir sonraki neslin Uygur kimliğini  yok ederek  etnik Çinli kimliğine dönüştürmek istediğini  önü sürüyorlar.

2014 yılından itibaren yüzlerce, belki binlerce, Uygur Müslümanlar, Güneydoğu Asya ülkelerine kaçmış ve daha sonra  Türkiye’ye  giderek yerleşmişlerdi.

Kaynak :  www.aljazeera.com/news/2018/10/malaysia-mahathir-uighurs-freed-wrong-181015055138617.html

Etiketler: » » » » » » »
Share
1532 Kez Görüntülendi.