logo

trugen jacn

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER : ÇİN,BİR MİLYON MÜSLÜMAN UYGUR VE KAZAK’İ KAMPLARDA TUTUYOR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Çin’in Müslüman Uygur halkı için kurduğu iddia edilen siyasi eğitim kampları konusunda kaygılarını ifade ettiler ve terörle mücadele bahanesiyle tutuklanan kişilerin serbest bırakılmasını istediler.
BM’nin, Irk Ayrımcılığıyla Mücadele Komitesi, tahminlerine göre 1 milyon kadar Uygur’un Çin’in batısındaki Sincan vilayetinde istem dışı ve yasalara aykırı olarak gözaltında tutulduğunu açıkladı.

Çin, Sincan’da gözaltı kampları bulunduğu iddialarını hiçbir zaman doğrulamıyor.

Çin, İslamcı ve ayrılıkçı militanların Sincan’da ciddi bir güvenlik tehdidi ve çoğu Müslüman olan Uygur azınlık ile Çinli Han çoğunluk arasında gerilim yarattıklarını söylüyor. Çin makamları son iki yılda Sincan’daki güvenlik ve kontrol önlemlerini artırdılar. Muhalifler, polis kontrol noktaları, siyasi ıslah merkezleri ve toplu DNA tespitleri gibi uygulamalar içeren bu uygulamaları sıkı yönetim koşullarına benzetiyorlar.

Ancak BM komitesi, “Çin mevzuatında terörizm için kullanılan kesinlikten uzak tanımlamaları ve aşırı eylemler ile ayrılıkçılık için getirilen belirsiz ifadeleri eleştirdi.

https://www.mynet.com/tv/embed/5122916#t=25

Kaynak :  https://m.mynet.com/korkunc-iddia-cin-1-milyon-muslumani-kamplarda-tutuyor-110104364678

Etiketler: » » » » » » »
Share
911 Kez Görüntülendi.