logo

trugen jacn
09 Temmuz 2018

ÇİN’İN URUMÇİ KATLİAMİ UYGUR TÜRKLERİNCE TEK KİŞİLİK EYLEM İLE PROTESTO EDİLDİ

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta, ayakkabılar ve açık hava

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin’in  işgali altındaki Doğu Türkistan’da  işgal güçlerinin 05 Temmuz 2009’da gerçekleştirdikleri  ve tarihe Urumçi Katliamı olarak geçen Soykırım,Kazakistan’in  eski Başkenti Alma-Ata’daki Çin Başkonsolosluğu önünde   Kazakistan vatandaşı ve  Doğu Türkistan asıllı  Uygur Türkü  Alimcan Zeynamov tarafından   sadece kendisinin  katıldığı tek kişilik  bir eylem ile protesto edilerek kınandı.

Alma-Ata şehrinde yaşayan Uygur Türkü Alimcan Zeynamov  protesto eylemi ile ilgili olarak Haber merkezimize şöyle konuştu ; ” 05 Temmuz 2009’da benim ana yurdum Doğu Türkistan’ı işgal eden Komünist Çin’in  İşgalci Ordusu büyük bir  etnik soykırım yaparak Urumçi’de yüzlerce  Kardeşimi şehit etti. Binlerce kişinin üzerlerine ateş açarak ve Çinli paramiliter  ırkçı Katiller Çetesini saldırtarak yaraladı.Tutukladıkları yüzlerce masum Uygur gencini gizlice katlederek yok etti. Çin  Urumçi başta bütün Doğu Türkistan genelinde büyük tutuklamalar yaptı. Devlet terörü estirdi. Bu katliamın yol dönümü Türkiye.başta bütün dünya’da Doğu Türkistanlılar ve Türk Kardeşlerimizince protesto ediliyor ve kınanıyor.Ayrıca Çin,geçtiğimiz yıl Doğu Türkistan genelinde  Siyasi Eğitim merkezi adı ile açtığı açtığı aslında  birer Çin Nazi Kampı olan toplu cezalandırma merkezlerinde 1 milyondan aşkın Müslüman Uygur ve Kazak Türklerini baskı,zulüm ve işkence yaparak  yasa dışı olarak tutuyor. Bütün bunları düşündükçe benim benim uykularım kaçıyor ve ben bu konuda hiç bir şey yapamıyor olmaktan dolayı kahroluyorum. Doğu Türkistan’da yaşayan Kardeşlerimin baskı ve zulüm altında yaşaması bana büyük elem ve  istirap veriyor. Ülkem Kazakıstan ŞİÖ üyesi  ve  Çin’in uygulamalarını eleştiren veya protesto eden eylemlere şimdiye kadar  izin verilmiyordu.Ben buna rağmen 05 Temmuz 2018 Perşembe günü elime Kök bayrağı alarak ve boyruma da Çin zülmünü gösteren resimlerin yer aldığı bir pankartı asarak Alma-Ata’daki Çin Başkonsolosluğu önüne geldim ve tek başıma protesto amacı ile  Başkonsolosluğun önündeki caddenin karşısında  ve b.ir yandan da Rusça olarak “DOĞU TÜRKİUSTAR’A HÜRRİYET ” diye haykırdım. Benim Protesto eylemim 30 dakika kadar sürdü.Tam saat 12.oo’de Ülkem Kazakistan’ın Özel Polis Birliğinden bir tim gelerek beni göz altına aldı ve Bölge  Polis Merkezi’ne teslim etti. Polis Merkezi’nde 2 saat kadar  kaldım.Bu arada ifademi aldılar ve daha sonra beni serbest bıraktılar. Benim amacım Anayasal bir  vatandaşlık hakkım olan ifade ve gösteri özgürlüğü hakkımı barışçıl bir şekilde  kullanmaktı. Bu hakkımı de hakkı ile kullandım.Vatandaşı olduğum Ülkem Kazakistan’a teşekkür ediyorum.” dedi.

Vatansever  ve Cesur Uygur Türkü  Alimcan Zeynamov’un bu Tek kişilik protesto eylemi Kazak medyasında da yer aldı.

NUR.KZ

nur.kz.adlı internet haber sitesinin Uygur Türkü Alimcan Zeynamov’un tek kişilik protesto eylemi ile ilgili verdiği haber ise şöyle ;Toplayıcının sırasını kurşun geçirmez yeleklerdeki polisler izledi.

Çin’in Almatı Başkonsolosluğu’da  önünde bir Kazak Vatandaşı Protesto eylemi  düzenlendi 

Toplayıcının( Başkonsolosluk Güvenlik Polisinin)  sırasını kurşun geçirmez yelekler giymiş polisler aldı ve protestocu eylemciyi bu polisler dikkat ile izledi.

Muhabirimiz eylemcinin yanına  kadar  gitti ve bu eylemi niçin yaptığını ve taleplerinin  ne olduğunu sordu.

Protestocu, Doğu Türkistan (ÇHC’deki Sincan Uygur Özerk Bölgesi)’nde Çin’in baskılarını ve 05 Temmuz 2009’daki Urumçi katliamanını yıl dönümünü anmak amacı ile bu protesto eylemini  gerçekleştirdiğini ifade ederek” Çin yönetimi  Uygurları  kitlesel olarak  baskılar yapıyor.”dedi.

Eylemci bir yandan da : “Doğu Türkistan’a Özgürlük!” Diye bağırıyordu.

Protesto eyleminin yapıldığı yerde, Çin Halk Cumhuriyeti’nin konsolosluğu önünde Konsolosluğun güvenliği sağlayan  polisler eylemcinin davranışlarını  dikkat ile izlemekle yetindiler .

Kaynak :  https://www.nur.kz/1740806-odinocnyj-piket-pered-konsulstvom-knr-prosel-v-almaty-video.html

 

 

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
1424 Kez Görüntülendi.