logo

trugen jacn

ÇİN,İN GULCA’DAKİ NAZI KAMPINDA YAŞLI BİR UYGUR HANIM’I DAHA KATLETTİĞİ AÇIĞA ÇIKTI

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetimi 2017 yılından itibaren Yipik Terbiyeleş Merkezleri = Kapalı Eğitim Merkezleri adı altında Doğu Türkistan genelinde  kurdukları  Çin Nazi Kamplarında haksız ve hukuksuz olarak hapsettiği Müslüman Türkleri katletmeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta bir süre önce tutuklanarak Çin’in bu ölüm kamplarına kapatılan Urumçi Tıp Üniversitesi rektörü de olan tanınmış Uygur tıp doktoru ve bilim insanı Prof.Dr.Halmurat Gafur’un öldürüldüğü sosyal medya aracılığı ile duyurulmuş ve daha sonra merhumun Avustralya’da yaşayan bir yakının ifadesi ile  ölüm haberi doğrulanmıştı.Çin’in bu kez Gulca’daki bin Ölüm Kampında yaşlı bir Uygur Hanımı da zulüm ve işkence ile katlettiği ortaya çıktığı bildirildi.

Özgür Asya radyosunun kendilerine konuşan bir dinleyicisinin anlatımlarına  dayanarak  verdiği haberde İli Vilayetinin Bayanday kasabası sakini ve  ileri yaşlarda olduğu bildirilen  bir  Uygur kadının bu ölüm kamplardaki baskı,zulüm ve işkenceler sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.  Yamaçang Eğitim Kampı’da hayatını kaybeden yaşlı Uygur hanımının adı ve ne zaman vefat ettiği konusunda  her hangi bir bilgi bulunmuyor.
Radyo muhabirlerinin Yerel ÇKP yönetim birimlerine yaptığı ısrarlı telefon görüşmelerinde adı geçen yaşlı  yaşalı hanımın geçtiğimiz Mart ayında  kapatıldığı  bu kampta öldüğünü bildirdi. Milli Kadırlar adı verilen bölgenin yerlisi Türk Memurlar bu Toplu Cezalandırma Kampları hakkındaki her türlü bilgiyi devlet sırrı olarak gizledikleri ve bu kamplar ile ilgili her türlü bilgileri  kararttıkları  belirtildi
Çin’in Bu Ölüm Kamplarında Belirli Oranda Yaşlılar ve Çocuklar Da bulunuyor
Çin işgal yönetiminin toptan soykırım yapmak amacı ile kurduğu bu ölüm kamplarında belirli oranda yaşlı ve çocukları de tutuldukları de belirtiliyor. Çin’in bu kamplardaki uygulamaları Hitler Almanyıası’nın Yahudileri  toptan  soykırım yaparak yok etmek için  için kurdukları Nazi Kamplarından bu yönü ile daha vahşi ve daha acımasız olduğu belirtiliyor. Çinli İşgalciların bu Ölüm kamplarına en alt yaş sınırını 14 yaş olarak belirtmiş olsa da üst yaş için her hangi bir kayıt belirtmiyor. Çin’in bu ölüm kamplarına atılan yaşlı,hasta ve zayıf tutuklular yer ve yatak yetersizliği ve yokluğu, kötü beslenme, Çin anayasası ve diğer yasalar ile Çin ırkçılığının fikir babası Karanlıkların düşünürü Konfüçyos’un öğretilerini Çince olarak ezberlemeye zorlanması,kötü muamele ,fiziksel ve psikolojik  baskı ve işkenceler dayanamaması ,tehdit ve şantajlar sebebiyle sağlıklarının kısa zamanda bozulması  sonucu ve peş peşe hayatlarını kaybetmeye başladıkları belirtiliyor.

Kent ÇKP.Yetkilisi : Ölen Kişi Yaşlı ve Hasatalıklı Bir Kişi idi
Radyoya kodnuşan ÇKP.yerel alt birim  yeklisi bir kişinin bu konuda kendilerine  şu bilgileri verdiğini   açıkladı ; “ Ben ölen yaşlı Hanımı tanıyorum ve ölüm olayından da haberdarım.Ölen  yaşlı Hanımın  asıl memleketinin Gangköl veya Orman Kenti olduğunu tahmin ediyorum. “dedi.

Bir Aileden en Az 20 Kişi Çin Nazi Kamplarında Tutuluyor
Radyo kenedilerine gelen bir diğer bilgilerde ise, Çin Nazi Kamplarında hayatını kaybeden yaşlı hanımın Bayanday Kenti’nde Nanbayhane( Tandırda Ekmek Fırını) açan Sabir Can adındaki bir kişinin yakını olduğunu bildirdi. Ayrıca bu Sabircan’ın 2 oğlu’nun ise önceki yıllarda Mısır’a giderek Kahire’de de fırın açarak  esnaflık yaptığını bu nedenle Sabircan ailesinden en az 20 kişinin Bayanday’daki Bu Çin Nazi Kamplarında tutuklu olduğunu de ifade etti. Ancak Radyo, Yerel ÇKP.yetkilisi  bu konuda   daha fazla bilgi vermekten   kaçındığını de  açıkladı.
Toplu Tutuklamalar  ve Bu Ölüm Kamplarına Kapatmalar Devam Ediyor
Radyonun bölgeden elde ettiği bilgilere göre toplu tutuklamaların devam ettiği bildiriliyor. Tutuklanan yaşlı kişilere tutuklanma nedeni olarak isnat edilen Suçların ise şu şekilde olduğu belirtiliyor ;

  1. Devlet memuru iken,emekli olduktan sonra Cami’de namaz kılmak(Camaate katılmak)
  2. Gemiş yıllarda hac ve umre ibadetini yerine getirenler
  3. Bazı yaşlıların ise  çocuk ve torunlarının tutuklanması ve bu kamplara kapatılmasına itiraz etmek

Bayanday’daki Çin kampında vefat eden yaşlı Uygur hanımın tutuklanma sebebi ise bilinmiyor.
Çin işgal yönetimi geçtiğimiz Mart ayında İli vilayeti  genelinde yeni bir tutuklama kampanyası başlatmış ve tutukladıkları binlerce Müslüman Uygur ve Kazak Türkü’nü bu kamplara doldurmuşlardı.Ancak,Kamplar kapasitelerini aşınca ve tutuklaların yatacakları  için yer olmayınca bazı yaşlı tutuklular ile özellikle öğrencileri serbeset bırakmıştı. Serbest kalanların içinde yine Bayandaylı Zöhrehan isimli 62 yaşındaki  bir yaşlı Hanımın  de olduğu belirtiliyor.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
2468 Kez Görüntülendi.