logo

trugen jacn
14 Mayıs 2018

JAPON GAZETESİ : TÜRKİYE AFRİKA’DA ÇİN’E MEYDAN OKUYOR !

Japonya merkezli haber sitesi Nikkei’nin haberinde, Türkiye’nin son yıllarda özellikle inşaat alanındaki yatırımlarla Afrika üzerindeki etkisini artırdığı ve Çin ile rekabet ettiği kaydedildi.

Açlık Çeken Afrika’ya Türkiye’den İnsani Yardım

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
Japonya merkezli haber sitesi Nikkei Asian Review, “Türkiye Afrika’da Çin’le yarışıyor” başlıklı haberde, Ankara’nın son dönemde çeşitli yatırımlarla Afrika üzerindeki etkisini artırdığını yazdı. Nikkei muhabiri Akihiro Sano imzalı haberde, Çin’in Afrika’daki etkisinin son yıllarda birçok habere konu olduğu, ancak bölgedeki ekonomik etkisini artırmaya çalışan Türkiye’nin Çin’e meydan okumaya başladığı belirtildi. Son dönemde Türk inşaat şirketlerinin Çinli rakiplerini geride bırakarak Etiyopya ve Ruanda’da birçok projeyi üstlendiği, Ankara’nın Afrika ülkelerinde neredeyse Çin’in sahip olduğu sayıda diplomatik temsilcilik bulundurduğu kaydedildi.

Japonlar böyle duyurdu: Türkiye Çin'e meydan okuyor

Haberde şu ifadeler kullanıldı: Avrupa ve Asya’yi birbirine bağlayan Türkiye, Çin’in iki kıta arasındaki ekonomik bağı güçlendirmesini umduğu Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nde önemli bir rol üstlenecek. Türkiye yükselen güç Çin’le iyi ilişkilere sahip ama bu, Afrika’da Çin’le sıkı bir rekabete girmesini engellemiyor. Afrika’daki ekonomiler son 10 yılda giderek büyürken, Türk inşaat şirketleri de özellikle Sahra Altı ülkelerden gelen siparişlerde önemli bir atılım yaptı. Summa, Ekvador Ginesi’nde parlamento binası ile bir alışveriş merkezi, Ruanda’da ise toplantı salonu inşa etti. Her iki ülkede de Çinli rakiplerini geride bıraktı.

Çin Afrika karikatür resimleri ile ilgili görsel sonucu

 BAZI AFRİKA LİDERLERİ, ÇİN’İN ETKİSİNDEN RAHATSIZ

Japon medya kuruluşu Nikkei’nin haberinde, Afrika’daki bazı liderlerin özellikle büyük altyapı projelerinde Çin’in etkisinden rahatsız olduğu ve ülkedeki stratejik yatırımların Çin’in kontrolüne geçmesini istemedikleri, bu nedenle Türkiye ile işbirliğini tercih ettiği de belirtildi. Türk şirketlerin son 50 yılda Afrika’da gerçekleştirdiği yaklaşık 1300 projenin yüzde 80’inin Kuzey Afrika’da tamamlandığı belirtilirken, Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre tüm bu projelerin toplam değerinin 65 milyar doları bulduğuna dikkat çekildi. Hükümetin de Türk şirketlerin çabalarına destek verdiği kaydedilen haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık Afrika ülkelerine ziyaretler düzenlediği ve bu ülkelerle ticaret alanında önemli anlaşmalar imzalandığı vurgulandı. Haberde, THY’nin 34 Afrika ülkesinde 52 şehre uçuş düzenlemesinin, son 9 yılda Afrika’daki Türk temsilciliklerinin sayısının 12’den 44’e yükselmesinin, Türkiye’nin bölgedeki artan etkisinin göstergesi olduğu yorumu yer aldı.

Ä°lgili resim

Kaynak :  http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/2624060-japonlar-yazdi-turkiye-cine-meydan-okuyor

 

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1553 Kez Görüntülendi.