logo

trugen jacn

ÇİN KAMPINDAN KURTULAN BEKALİ :  ÇİN’İN GÖZÜNDE HAYVAN KADAR DEĞERİMİZ YOKTU !

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Doğu Türkistan’da oturmakta iken,yıllar önce ailesi ile birlikte Kazakistan’a göç eden   geçtiğimiz yılın Eylul ayında gittiği Doğu Türkistan’da tutuklanarak Çin Nazi Kampına kapatılan Kazakistan uyruklu Ömürbek Bekali’nın serbest bırakıldığı bildirildi.

Kazak Haber’in bildirdiğine göre  Turizmci olan Bekali  kampta kaldığı süre içerisinde Ailesinin ve Doğu Türkistan asıllı Kazak Türklerinin bu ülkede
kurdukları Sivil Toplum Kuruluşlarının etkin  girişimleri   sonucunda  Kazakistan Hükümeti tarafından aylar süren zor görüşme ve uğraşlar sonucu serbest bırakılmasının sağlandığı bildirildi.

Kazakistan uyruklu Turizmci Ömürbek Bekalı 2017 yılının Ağustos ayında Doğu Türkistan’ın Karamay şehrinde  yaşayan anne  ve babası ve yakınlarını  ziyarete gittiğinde  hiç bir  açıklama yapılmadan tutuklanmış ve Eğitim merkezi adı verilen Çin Nazi Kamplarına kapatılmıştır. Daha sonraları ise,kendisine  Terörcü Ve Radikal guruplarla bağlantısı olduğu  suçlaması yöneltilmiş ve 8 ay süre ile  insan yaşamı için hiç bir alt yapısı bulunmayan ve çok kötü     durumdaki Çin Nazi Kamplarına hapsedilmişti.

Kamptan Kurtarılan Bekali :   Çin yönetiminin Gözünde Hayvan Kadar Değerimiz Yok

Kazakistan Hükümetinin etkin girişimleri sayesinde Nazi Kamplarından kurtarılan Ömürbek Bekali  ülkesine döndükten sonra başından geçenler ile Çin Nazi Kamplarında  yaşadıklarını medya’ya anlattı. Kampta kaldığı  süre zarfında yaşadıklarını  tekrarlarken,duygulanarak ağladığı görüldü.

Ömürhan Bekali’nin anlattıkları şöyle   ; ” Çin yönetiminin gözünde yanı orada    Çin’in Nazi Kamplarında Hayvan kadar değerimiz yoktu. Biz  tutuklular Müslüman Kazak veya Uygur olduğumuz için sürekli aşağılıyorlar ve hakaretler yağdırıyorlardı.  Bu Kamplardaki  ana kriter  sizin Müslüman  Türk olmanızdı. Ayrıca dini  inancınız varsa ve milli değerlerinize bağlı iseniz   size   potansiyel suçlu muamelesi yapıyorlardı. ” dedi

Çin,Beni  Karamay’daki  Ailem ve Yakınlarım ile Tehdit etti  ve Şantaj yaptı

Kazakistan’da faaliyet gsteren Atayurt Derneği’nin ısrarlı girişimleri ve Kazakistan dışişleri bakanlığının ve Kazakistan’in  Pekin Büyükelçiliği’nin  aylar süren çetin  girişimleri sonuccu serbest bırakılan ve ülkesine dönebilen Ömürbek  Bekali   Çin’lilerin kendisine orada yaşayan ailesi ve yakınları üzerinden tehdit ettiğini ve sürekli şantaj yapatığını  ve Çinli Yetkililerin ” Seni tutukladığımız için aleyhimizde tazminat davası açabilirsin.  Bizden tazminat parası de kazanabilirsin ve biz de  bu parayı ödeyebiliriz. ama “Annen baban akrabaların burada,Bunu asla unutma ” şeklinde tehdit ederek şantaj yaptığını  de sözlerine ekledi.

Kaynak : Kazak Haber ( https://qazaquni.kz/2018/04/19/83764.html )

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
3136 Kez Görüntülendi.