logo

trugen jacn

ÇİN, ABD’DE YAŞAYAN UYGUR GAZETECİ HOCA’NİN ANA -BABA VE 20 YAKININI TUTUKLADI

ABD’de çalışmak zorunda kalan Uygur gazeteci Gülçehra Hoca’nın 20 akrabası Doğu Türkistan’da Çinli yetkililer tarafından tutuklandı.zeteci Gülçehra Hoca’nın 20 akrabası Doğu Türkistan’da Çinli yetkililer tarafından tutuklandı.

ABD'de çalışan Uygur gazetecinin 20 akrabası tutuklandı

 

ÜRÜMÇİ (QHA) –
ABD’de çalışmak zorunda kalan Uygur gazeteci Gülçehra Hoca’nın 20 akrabası Doğu Türkistan’da Çinli yetkililer tarafından tutuklandı. Doğu Türkistan’a dair en önemli haber ajanslarından biri olan Özgür Asya Radyosu’nda (RFA) 17 yıldır çalışan Gülçehra Hoca’nın akrabaları suçsuz şekilde tutuklandı.

Doğu Türkistan’da insan hakları ihlallerinin bir diğer boyutu da insanların akrabaları üzerinden şantajı. Hükümete karşı olan bir kişinin sözde suçu tüm ailesini ve akrabalarını zor duruma sokuyor. Uygur öğrencilere zorla ülkeye dönme çağrısı yapan Çin hükümeti öğrencileri de ailelerini tutuklamakla tehdit edilmişti. Geçtiğimiz aylarda da Dünya Uygur Kurultayı Onursal Başkanı Rabia Kadir’in ülkede bulunan oğulları ve akrabaları tutuklanmıştı.

Çin, Rabia Kadir'in 2 oğlunu ve 30 akrabasını tutukladı

Çin, Rabia Kadir’in 2 oğlunu ve 30 akrabasını tutukladı
Çin, Rabia Kadir’in 2 oğlunu ve 30 akrabasını tutukladı
Gülçehra Hoca, Facebook hesabında yaptığı paylaşımda annesinin, babasının, kardeşlerinin ve diğer akrabalarının kendisi gazeteci olduğu için tutuklandığını duyurdu. Uluslararası Af Örgütü de Gülçehra Hoca’nın 8 kuzeninin tutuklandığını duyurdu.

Yurtdışında olan birçok Uygur ailelerinin tutuklanmaması için onlarla konuşmuyor ve eğer bir açıklama yapacak olurlarsa isimlerini değiştiriyor. Doğu Türkistan’a atanan sömürge valisi Chen Quanguo döneminde belli hanelerin üyelerinden birinin suç işlemesi tüm hane üyelerinin tutuklanacağına dair bir kararname çıkarıldı. Yarım milyondan fazla Uygur’un Chen Quanguo’nun açtığı toplama kamplarında mahkeme önüne çıkarılmadan tutulduğu biliniyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi Asya direktörü Steven Butler da konu ile bir açıklama yayınlayarak: “Gazetecilerin ailelerini cezalandırmak Çin’in vahşiliğin ötesine geçtiğini gösteriyor.” dedi. Bu olay RFA’nın Uygur servisinde çalışan beşinci Uygur muhabirin yaşadığı bir durum. Daha önce de Şöhret Hoşur, Memetcan Cuma, Kurban Niyaz ve Eset Süleyman adlı Uygur muhabirlerin aileleri tutuklanarak kendilerine şantaj yapılmıştı.

Kaynak :  http://qha.com.ua/tr/turk-dunyasi/orta-asya-kokenli-teroristlerin-arta-kalan-cocuklari-irak-ta-sahipsiz/166964/QHA

Etiketler: » » » » » »
Share
911 Kez Görüntülendi.