logo

trugen jacn

KAZAKİSTAN, KAZAK TÜRKLERİNE KARŞI BASKI VE ZULMÜNÜ DURDURMASI ÇİN’E NOTA VERDİ !

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Çin’de etnik Kazakların büyük baskıya maruz kalması ile ilgili komşu ülkeye diplomatik nota gönderdi.
Çin’de etnik Kazakların büyük baskıya maruz kaldığına ilişkin raporlar doğrulandı. Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, oluşan durumu açıklığa kavuşturmak için Kazakistan Dışişleri Bakanlığı’nın Çin’e diplomatik nota gönderdiğini açıkladı.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Daha önce, Kazak basınında “Doğu Türkistan’da etnik Kazakların Uygurlarla beraber gözaltına alındıkları ve tutuklananlar arasında Kazakistan vatandaşlığına geçmiş Çinli Kazakların da bulunduğuna dair haberler yer almıştı. Hali hazırda Çin’de ceza infaz kurumlarında tutulan Kazakistan vatandaşlarının aileleri, yakınlarının suçsuz yere tutuklu olduklarını açıklayarak Kazak hükümetinden yardım talep etmişti.

Konu ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Kayrat Abdrahmanov, şunları ifade etti

“Bu sorunu kontrol altında tutuyoruz. Gözaltına alınan vatandaşlarımızın yakınları bize gerekli bilgileri verdi. O veriler doğrulandıktan sonra Çin tarafına resmi olarak diplomatik kanallar yoluyla bir diplomatik nota gönderdik. Detaylı bilgi edindikten sonra, talepte bulunan Kazakistan vatandaşlarının yakınlarına tüm ayrıntılarıyla (belgeleri) vereceğiz. Onlarla da yakın temastayız.” diye konuştu.

5.Dünya Kazak Kurultayı’nda Çin’in  Türklere baskı ve zulmünü Gündeme Getiren Ömürhan Altun

KAZAKİSTAN’A DÖNEN KAZAKLAR DA BASKI ALTINDA
Çin’de Doğu Türkistanlı Kazaklar ile beraber tarihi vatanlarına dönerek Kazakistan vatandaşlığına geçen Kazakların da üstüne siyah bulutlar çökmektedir. Farklı nedenlerle Çin’e giden Kazakistanlılar büyük baskıya maruz kaldıklarına dair haberler sosyal medyada yetki yarattı.

Çin’deki etnik Kazakların zor durumunu ilk gündeme getirenler arasında Senato milletvekili Nurlan Kılışbayev bulunuyor. Kılışbayev, Parlamento’nun genel kurul toplantısında bu sorunun gerçek olup olmadığına dair araştırma yapılması gerektiğini talep etmişti.

Çin’de yaşayan etnik Kazakların yasal haklarının sınırlandırıldığına dair bilgi edindiğini söyleyen Senatör Kılışbayev, Çinli Kazakların durumu ile ilgili dışişleri bakanlığının Pekin’den açıklama talep etmesi gerektiğini söylemişti.

Çoğunluk olarak Çin’in Doğu Türkistan bölgesinde yaşayan “etnik Kazaklara büyük baskı uygulanıyor” haberleri ilk defa geçtiğimiz yıl Nisan ayında yayımlanmaya başladı. Bununla beraber, Mayıs ayında düzenlenen Dünya Kazaklarının Kurultayı’nda da bu mesele gündeme gelmişti. Almanya’da yaşayan Kazak aktivist Ömirhan Altın, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in katıldığı toplantıda Çin hükümetinin etnik politika konusunda kendi yasalarına ve uluslararası hukuk insan hakları yasalarına aykırı adımlar attığını dile getirmişti. Uygurlarla birlikte Çin’deki etnik Kazakların da haklarının çinendiğini ifade eden aktivist, zor durumdaki kandaşlarına yardıma gidilmesi gerektiğini ve bunun herşeyden çok önemli olduğunu belirtmişti. Cumhurbaşkanı Nazarbayev de bu meseleyi kontrolünde tuttuğunu bildirmişti.

kuzeybati-cin-etnik gruplar

Çin’de yaşayan Kazaklar, genel olarak  Doğu Türkistan’da  (Sincan-Uygur Özerk Bölgesinde) bulunan Kazak Özerk illerinin yanı sıra Altay ve Tarbagatay bölgeleri, Urumçi gibi şehirlerde yoğun nüfusa sahip. 2000 yılında yapılan nüfus sayımına göre Çin’de 1 milyon 250 bin etnik Kazak yaşıyor.

Kaynak :  http://www.kazakistan.kz/kazakistandan-cine-nota/

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1565 Kez Görüntülendi.