logo

trugen jacn

ÇİN, EVİNİ KUR’AN ÖĞRENCİLERİNE VEREN NURNİSAGÜL HANIMI 6 YIL HAPİSLE CAZALANDIRDI

خىتاينىڭ تېررور ۋە دىنىي ئاشقۇنلۇققا زەربە بېرىش ھەرىكىتىدىن كۆرۈنۈش.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan Çin faşizmi ve Han ırkçılığı içerikli baskı ve zulümleri her gün artarak devam ettiriyor.Son günlerde İşgal yönetiminin ülke genelinde yürüttüğü aşırı baskı, zulüm ve kapsamlı tutuklama operasyonlarında on binlerce kişiyi  tutukladığı ve yüz binlerce kişiyi  ise Çin’in Hitler’in Nazı Kamplarından esinlenerek ve örnek alarak  kurduğu “Mesleki,Siyası ve İdeolojik Eğitim Merkez”lerine kapatarak baskı ve işkencelere tabi tuttukları bildiriliyor.Ayrıca,bu kamplarda kalan Müslüman Uygurların ağır işkenceler, sürekli eğitim adı altındaki psikolojik baskı ve yetersiz  beslenme ve uygunsuz hayat şartları nedeniyle hayatlarını kaybetmeye başladıkları basına yansımış bulunuyor.
Bu tutuklamalardan en ilginci ise,Doğu Türkistan’ın önemli merkezlernden Hoten şehrinde yaşandığı bilidirildi. Hoten merkeze bağlı İlçi kasabası 4.kentinde yaşayan  ve ticaret ile iştigal eden Nurnisagül isimli bir Uygur hanımın Hoten şehir merkezinde bulunan evini  7 yıl önce Kur’ani Kerim Kursu öğrencilerine   tahsis ettiği için tutukladığı ve Çin’in yargısında 6 yıl hapis cezasına mahkum ettirdiği  bildirildi.
Özgür Asya radyosnnun İlçi Kenti Güvenlik Müdürünün ifadesine dayanarak bu konu ile ilgili verdiği haberde  Nurnisagül Hanımın 4 çocuk annesi olduğu evini ise Kur’an Kursu öğrencisi olan öğrencilere 7 yıl önce ücretsiz olarak tahsis ettiği ve bu eyleminin “Yasadışı Dini Faaliyetlerini kollamak ve desteklemek” suçu kapsamına alınarak tutuklandığını bildirdi. Nurnisagül Hanımın evini 2010 yılında tahsis ettiği bilgisini de sözlerine ekledi.

İşgalcı Çin’in bu uygulamasının Müslüman Uygurları tutuklama.Çin Nazi Kamplarına kapatma ve cezalandırmak için geçmişe  dönük bazı eylemlerini bahane  ettiği açıkça görülüyor.

Görüntünün olası içeriği: 9 kişi, oturan insanlar, oturma odası ve iç mekan

Dr.Berat : Çin’in bu ve Diğer Uygulamaları Acziyet ve Caresizliğinin Kanıtı
ABD’de yaşayan İpek Yolu Araştırmacısı ve Uygur aktivist Dr.Kahhar Berat,Çin’in Nurnisagül Hanıımı 7 yıl önce evini Kur’an öğrenimi gören öğrencilere tahsisi etmesi ile   geçtiğimiz günlerde Kaşgar’ın Yenihisar ilçesinde öğlu’nun içki içmesini engelleyen Tursun Mehmet’i 10 yıl hapis cezasına çarptırmasını  şöyle değirlendirdi ; “ Çin’in Doğu Türkistan’daki bu insanlık dışı baskı ve zulümlerinin temelinde Uygurlar korkutmak ve şantaj yapmak amacı yatmaktadır. Çin’in bu uygulamaları güçlü ve büyük bir devlet iddiasındaki bir ülkenin yapacağı uygulamalar asla değildir. Bu baskı,  aşırı ve haksız cezalandırmalar sözde Kudretli Çin’in acziyet ve çaresiziliğinin bir ifadesidir. Bu son cezalandırmalar Çin  işgal yönetiminin  bölge’de şiddetini günden güne arttırarak sürdürdüğü etnik gerginlikleri körükleyerek arttırmakta olduğunu  göstermektedir.Çin,bölgedeki etnik göçmen Çinlileri devamlı kayırarak  etnik şiddeti körüklemektedir. Çin yönetimi bölgedeki   ırkı gerginlikleri  düşürmek için daha adil ve barışçıl uygulamalar ile tanseyonu düşürecek yerde ateşlediği etnik yangının üzerine benzin dökmektedir.”şeklinde değerlendirdi.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1652 Kez Görüntülendi.