logo

trugen jacn

ÇİN,ÇKP.19. KURULTAYINDA DOĞU TÜRKİSTAN’I DÜNYA’YA, UYGURLARI EVLERİNE KAPATTI

 İlgili resimUygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin işgal yönetimi 19-25 Ekim 2017 tarihleri arasında Pekin’de toplanacak Çin Komünist Partisi 19.Kurultayını bahane ederek Doğu Türkistan’ı dünya’ya ve ülke’de yaşayan Uygur Türklerini ise,onların deyimi ile “Uygur Türklerini Hayvanların Ahırlara kapatıldığı gibi evlerine Hapsettiği bildirildi.  Çin işgal yönetiminin   18.Kurultayı öne sürerek ülkeyi dünyaya kapattığı,Urumçi Uluslar arası hava alanını dış uçuşlara  yasakladığı ve ülke’de yaşayan yabancıları ülkelerine  gitmeleri için sınır dışı ettiği belirtildi. Doğu Türkistan’ın çelikten bir perde ile kapatıldığı,ulaşım ve haberleşmenin resmi iletişim dışında yasaklandığı Çin işgal güçlerinin ülke genelinde sürekli devriye gezdiği Uygurların evlerinden çıkmasına izin verilmediği bildirildi.Ancak., Çin’in bütün bu engelleme ve yasaklamalarına rağmen,ülkedeki durum hakkında sosyal medya üzerinden  bazı bilgiler yurt dışına sızdırılabiliyor.
Sosyal medya’da Uygur Türkçesi ile yer alan poylaşımların aktarımı şöyle;

  •  19ـقۇرۇلتاي مەزگىلىدە ئۇيغۇر خەلىقىنى  مال ـچارۋىلارنى قوتانغا سولاپ باشقۇرۇغاندەك …
    «ئۆيگە »سولاپ باشقۇرۇش ~

• Çin,19 Kurultayı süresince Uygur Türklerini Hayvanların Ahırlada tutulduğu  gibi  Uygurları evlerine Hapsederek yönetiyor.(Hitay 18.Kurultay mezgilide Uygur halkını Mal çarvilerni Kotanga Solap başkurgandek ulerni öyige solap başkurmakta)

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

• Hükümet Kurultay sona erene kadar kapılarımızı kapattı.

• Sizin Kurultay sona erdikten sonra bize gelmeniz daha Uygur olur.

• Çalışanlar(Memur-İşçiler) ile Öğrenciler ancak dışarı çıkabiliyor.

• Kurultay 25 Ekim’de mi sona eriyor ?

• Hayır 28 Ekim’e kadar devam edecek.

• Kontrol ve denetimler çok sıkı ve ağır.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

• Şimdilik Kaşgar’a gelmeyiniz.Gelirseniz tekrar dönemizsiniz.Bizler kaç gündür evden dışarı çıkamıyoruz.
• Gelseniz bile sizi bizim evde bırakmazlar.
• Kurultay sona erdikten sonra dışarı çıkabileceğimiz söylendi. Şu anda evimizin kapısı kapatılmış durumda.

uRUMÇİ'DE tüRK dÜKKAN RESİMLERİ ile ilgili görsel sonucu

Çin, Türk Vatandaşlarının dükkanlarını kapattı ve kendilerini de  Doğu Türkistan’dan Kovdu
Uygur asıllı veya Anadolu Türkü Türk Vatandaşlarından yıllar önce Doğu Türkistan’a giderek şirket kuran ve ticaret yapan kişilerin 18.Kurultay öncesi Çin Polisleri tarafından göz altına alındığı ve Doğu Türkistan’ı terketmelerini talep ettiği ve bazılarını ise  polis nezaretinde   sınır dışı ettikleri bildirildi. Uygur asıllı bazı Türk vatandaşı dükkan sahipleri ile Türkiye Türkü bazı iş adamlarının çeşitli bahaneler ile tutuklanarak cezaevlerine kapatıldıkları gelen haberler arasında. Bunların akibetelerini araştıran yakınılarının de hapsedilmekele tehdit edilerek susturulduğu ve bu  girişimilerinden  vaz geçirildiği belirtiliyor. Urumçi’de şirket ve dükkan sahibi Türk vatandaşlarının dükkanlarının Polis zoru ile kapattırıldığı ve ticari  hesap ve işlemlerinin sonuçlandırılmalarına dahi izin verilmediği belirtiliyor.

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, ayakta duran insanlar

Etiketler: » » » » » » »
Share
2351 Kez Görüntülendi.