logo

trugen jacn

KAZAKİSTAN.250 DOĞU TÜRKİSTANLI KAZAK TÜRKÜ’NÜ ÇİN’E SINIR DIŞI EDECEK

Doğu Türkistan’da ikamet ederlerken daha sonra   Kazakistan’a  göç ederek yerleşen  250 Kazak’in evraklarının sahte olduğu gerekçe gösterilerek  iptal edildi. Bu Kazak Türklerinin Çin’e sınır dışı edileceği  bildiriliyor.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistanlı Kazakların, Kazakistan’da ikamet etmesini sağlayan belgeler Kazakistan hükümeti tarafıdan iptal edildi. Çin’in baskısı ile alındığı yorumlarına yol açan karar sonucunda 250 Kazak sınır dışı edilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Özgür Asya Radyosu’nun (RFA) ulaştığı bir kaynak konu ile alakalı olarak: “Bu insanlar Çin vatandaşı olan Kazak kökenli kişiler. Her birinin ikametgah izni resmi bir şekilde yapılmıştır. Jambıl eyaletinin göçmen bürosunda parmak izleri ve elektronik imza ile kayıtları yapılmıştır. Peki şimdi neden bu belgeleri iptal ediliyor” açıklamalarında bulundu.

Altay Kazaklarının resimleri ile ilgili görsel sonucu

Doğu Türkistan’da Uygurlara uygulanan baskı ortamı son yıllarda Kazaklar için de geçerli olmaya başladı. Geri gönderilme tehlikesinde bulununan bir Kazak “Çin’e iade edilir edilmez hapse atılacağımızı biliyoruz. Korgas sınır kapısından insanları başlarına siyah çuval geçirerek hapishanelere ve kamplara götürüyorlar” ifadelerinde bulundu.

Kaynak :  http://qha.com.ua/tr/turk-dunyasi/kazakistan-dogu-turkistanli-250-kazak-i-sinir-disi-edecek/160214/

Etiketler: » » » » » »
Share
2123 Kez Görüntülendi.